Josep Puig: "No puc assegurar que les obres de l'avinguda Baixador comencin el 2020"

Entrevista amb Josep Puig, president de l'EMD de Valldoreix des de 2011

Josep Puig (Junts per Valldoreix) afronta el seu tercer mandat com a president de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix. Per primera vegada, però, ho haurà de fer sense majoria absoluta.

Quins són els objectius principals per aquest mandat?

Molts. Tenim pendent l'avinguda del Baixador, projectes com arreglar el Castell de Canals, resoldre la qüestió de mobilitat i aparcaments...

A diferència dels altres dos mandats, en aquesta ocasió no teniu majoria absoluta. Com canviarà la manera de fer o de buscar més pactes amb l'oposició?

Com que treballem per Valldoreix, si hi ha un projecte que és necessari, entenem que ens donaran suport. Intentarem que el suport sigui total, si no haurem d'anar parlant amb els diferents partits. Però tampoc no m'espanta. Si és un bé per Valldoreix, qui s'atrevirà a dir que no? Tot i que entenc que qualsevol grup polític té les seves maneres de fer i pot prioritzar que és el que més els interessa.

Sereu capaços d'arribar a consensos?

Estic convençut que sí.

A Sant Cugat també hi ha hagut un canvi de govern. Com és ara la relació, tenint en compte que representeu formacions diferents?

L'alcaldessa la conec de fa anys i hem parlat i ens hem vist, també amb el regidor d'Urbanisme o de Seguretat. Tenim pendents més reunions. Penso que podrem fer coses, l'alcaldessa s'ha ofert a ajudar Valldoreix.

L'última vegada que els governs de Valldoreix i Sant Cugat eren de dos partits diferents, la relació no era gens bona.

La política, a part dels partits, la fan les persones. I si dues persones tenen ganes d'entendre's, s'entendran. I si no en tenen ganes, siguin del partit que siguin, fins i tot del mateix, no s'entendran. Penso que a àmbit personal ens podem entendre.

"Els robatoris han baixat més d'un 50%"

La seguretat va ser una de les preocupacions principals dels veïns de Valldoreix, després d'un augment important durant el 2018. Sembla que aquest 2019 s'estan reduint.

Els robatoris han baixat més d'un 50%. Però de la mateixa manera que abans intentava no alarmar la gent, ara no vull passar-me d'optimista. S'està fent un bon treball, tenim el suport de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. Espero seguir pertanyent a la Junta Local de Seguretat i que el nou govern es posi com a objectiu Valldoreix, perquè som dels que més hem patit els robatoris.

Heu demanat més presència policial als carrers de Valldoreix. S'ha resolt?

Amb el regidor de Seguretat hem parlat i estem augmentant la xifra de Policia Local i s'ha anunciat una subcomissaria. Això farà que guanyem en seguretat. Darrerament, m'he trobat patrulles al meu barri en llocs estratègics i no ho havia vist mai. Això és un pas endavant. Queda molta feina per fer i l'objectiu de zero robatoris és impossible, perquè tenim una extensió molt gran de territori i és difícil cobrir-ho tot.

L'Ajuntament de Sant Cugat aposta per càmeres de videovigilància que llegeixin matrícules. A Valldoreix en voleu?

Tots els mitjans tecnològics que es posin amb l'objectiu de guanyar seguretat són vàlids, siguin drons, lectors de matrícules... La suma de tots és el que ens donarà més seguretat, tot i que evidentment sempre serà més efectiu un agent que un robot. Però potser el robot és més efectiu en la funció de llegir matrícules. Per sobre de tot hi ha la persona, que és la millor forma de controlar els possibles lladres, però les màquines poden servir.

Com veieu el projecte de subcomissaria?

Bé. Tot el que sigui tenir la policia el més a prop possible, és positiu. A Valldoreix tenim assignats tres agents de manera contínua i això fa que la gent els conegui i hi hagi més interactuació. Si tenim una comissaria on la gent s'hi pot dirigir, millor.

Ja teniu algun espai disponible?

Hi ha un espai però ja hem fet tard. Ara estem buscant on ho podem encabir. La Casa de la Vila seria un lloc ideal, però s'han de fer obres i necessitem que la policia s'implanti al més aviat possible.

Fa uns mesos es va presentar una prova pilot d'un robot de patrullatge. Encara està en marxa?

No ho sé, perquè es porta des de Sant Cugat. Hem tingut una reunió amb el regidor de Seguretat però no va haver-hi temps a parlar de tot.

"S'hauran de començar a buscar inversors pel projecte de centralitat"

Fa temps que es parla d'una promoció d'habitatge protegit a Santjoanistes. Quan tindrà Valldoreix habitatge de protecció oficial?

Aquesta promoció continua endavant, estem a l'expectativa. També hi havia tot el tema de la centralitat, que depenien un percentatge important d'habitatges de protecció oficial.

Hi haurà avenços en la centralitat aquest mandat?

Espero que sí, perquè hem estat els últims quatre anys emmordassats i ara que tot s'ha alliberat, suposo que podrem començar a treballar.

Com acabarà sent?

El projecte ja es va presentar i acceptar. S'hauran de començar a buscar inversors per l'obra. Hi ha comerç, habitatge, serveis polivalents, teatre... Podrà encabir moltes activitats.

I un gran supermercat està descartat?

No, supermercat és necessari, no sé si gran. Algú ha de suportar la inversió per les infraestructures.

S'han avançat els tràmits per recuperar els terrenys de l'estació, que s'havien cedit a Sant Cugat. Què s'hi farà?

Necessitem aparcament. Ja vam comprar el terreny de sobre, però hi ha molts cotxes i hem de mirar com es regula.

"La gent pretén no pagar res i tenir lloc per aparcar, i això no pot ser"

La idea pel nou aparcament era fer pagar una quota simbòlica als veïns.

La gent pretén no pagar res i tenir lloc i això no pot ser. Seria ideal, però no és possible. La gent de Valldoreix ha de tenir uns avantatges i s'haurà de mirar com es fa, si amb targetes, tiquets... Encara no s'està movent perquè s'està fent un projecte per l'aparcament, ara està en situació de provisionalitat.

Hi haurà habitatge a l'estació?

L'Ajuntament de Sant Cugat proposava fer habitatge, per això vam cedir els terrenys. Com que no s'han fet, els terrenys han retornat a l'EMD. A partir d'ara, veurem què farem.

No ho descarteu?

No ho sé, perquè hi ha molta gent en contra de fer habitatge a l'estació.

Fa temps que ja es van retirar les línies d'alta tensió de l'avinguda de Baixador i el projecte d'urbanització encara no ha començat i acumula retard. Com està?

Es van retirar les línies que era el més difícil, però encara queda molta feina. La gent té moltes ganes que per fi s'arregli. L'Ajuntament de Sant Cugat feia el projecte, que ja estava encarregat. Ara s'ha parat suposo perquè el nou govern s'ho revisi.

"No puc assegurar que les obres a l'avinguda del Baixador comencin el 2020"

El 2020 podran començar les obres?

Tan de bo, però no ho puc assegurar perquè no hem tingut la reunió amb l'Ajuntament per parlar-ne.

Després d'anys de judicis, la justícia va sentenciar que s'havien d'enderrocar les tres cases del carrer xxx perquè la llicència no va ser legal. Però des de l'EMD encarregareu la demolició només d'una.

En principi la sentència última deia que s'havien d'enderrocar les tres, però en els últims vint anys hi ha hagut moltes sentències que deien coses diferents. S'ha actuat amb arbitreriatat. Nosaltres pretenem fer el mínim perjudici possible, tant a l'EMD com a la propietat. Quan es va atorgar la llicència, no estava molt donada. Va haver un canvi de criteri de la Generalitat i una posterior denúncia d'un veí. On abans es podia fer tres cases amb aquesta distribució, després ja no. A Sant Cugat hi ha més casos, però com que no hi ha hagut denúncia, no ha passat res.

Però la sentència ja és ferma i diu que s'han de tirar les tres cases.

La intenció és tirar-ne una, perquè els nostres tècnics i assessors entenen que les altres dues es podran legalitzar.

Hi haurà indemnització a la propietat?

Si hi ha d'haver indemnització, ho haurem de fer. Tampoc tinc jo la responsabilitat, va passar el 2002. Han passat 18 anys des del permís d'obra i jo m'ho he trobat sobre la taula.

"És complicat tenir un camp de futbol aquest mandat a Valldoreix"

El Valldoreix FC van ser els pregoners de la Festa Major. Però entrenen i juguen a Vallvidrera. Tindran un camp a Valldoreix?

El compromís és dotar els veïns i l'equip d'un camp de futbol. Hi ha dificultats, ja teníem un terreny però l'Agència Catalana de l'Aigua no ho permet. Estem buscant una solució.

En aquest mandat hi haurà camp de futbol?

Si soc optimista diria que sí, si soc realista diria que complicat. Intentarem fer el màxim possible perquè s'ho mereixen.

Mentrestant, no es podria arribar algun acord amb Sant Cugat?

Això ja s'ha fet i s'ha arribat a un acord perquè alguns equips puguin utilitzar el camp del Mira-sol, perquè ara el camp de Vallvidrera està en obres. És una solució temporal. S'està mirant de trobar una solució més definitiva en aquest sentit, però a Sant Cugat hi ha molts equips i no sobra l'espai. A mitjà termini volem buscar un camp a Valldoreix, però mentre no arribi, que almenys puguin jugar a Sant Cugat i no hagin d'anar a Vallvidrera.

"El Consell de la Vila no era representatiu"

El Consell de la Vila continuarà aturat? Es reformularà la participació ciutadana?

Ens creiem la participació ciutadana, però no com funcionava amb un Consell de la Vila que no era representatiu de la gent de Valldoreix. Vam optar per fer consells oberts i per sectors, perquè tothom hi pogués assistir. Es mantindrà la fórmula de consells oberts.

La independència de Valldoreix continua sent una aspiració?

Sí, és una aspiració i ja està. És una qüestió que depèn de com vagi el país.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem