Jover (Podem): "Tenim el convenciment que l'esquerra podrà sumar per governar"

Gabriel Jover és el candidat de Podem a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès

Gabriel Jover és el candidat de Podem a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès. Casat i pare de dos fills, és doctor en física, i està implicat en diferents moviments socials. Aquesta candidatura no està dins de la candidatura de Sant Cugat en Comú que lidera Ramon Gutiérrez i que inclou persones de diferents sectors com ICV-EUiA i també de Podem Sant Cugat. 

Quin és l'objectiu de Podem a Sant Cugat?

És la primera vegada que Podem es presenta a Sant Cugat, i volem que tothom tingui una opció que el representi. Pensem que a Sant Cugat hi ha molta gent que li agradaria que Podem estigués al consistori per a portar les iniciatives de Podem a l'Ajuntament. Un objectiu compartit en els partits d'esquerra és buscar acords per arribar a guanyar l'ajuntament de Sant Cugat i obrir finestres i portes, que entri la llum i que corri l'aire, i que ventili aquest ajuntament en el qual hem patit la corrupció.

Quines són les principals propostes que tenen per Sant Cugat?

No és acceptable que a Sant Cugat, tenint el benestar que tenim, tinguem pobresa. Més de 600 famílies han estat ateses per Càritas aquest any, i hem d'acabar amb aquesta pobresa. No és una qüestió de caritat, sinó de drets socials: donar a la gent el que necessita per tenir una vida digna. Per a això proposem anar cap a la renda bàsica universal. L'Ajuntament ha de prendre mesures directes, perquè la gent pugui tenir el mínim bàsic per a viure. Ajudes directes vinculades a un pla d'inclusió social.

Més mesures en aquesta línia?

Tenim mesures concretes per als pensionistes, que tenen altres problemàtiques pel que fa a la gestió de les ajudes i dels serveis que necessiten. Més enllà de reenviar-los a diferents serveis i demanar-los cites prèvies, els facilitaríem la gestió i l'acompanyament en les seves problemàtiques, potenciant l'Oficina del Jubilat amb mesures d'integració social, com la promoció del cohabitatge, i altres formes de participació en la comunitat, perquè tinguin xarxa i no estiguin sols.

Vinculat a les necessitats bàsiques hi ha el tema de l'habitatge.

Proposem avançar cap a la creació d'una borsa àmplia d'habitatge social en règim de lloguer, en el que es pugui incidir en el preu de l'habitatge. És un projecte a llarg termini, perquè fa falta una planificació urbanística per arribar-hi, però no hem de cessar en l'acció d'incorporar habitatges a aquest plantejament. Una de les maneres d'incidir és evitant que els habitatges deshabitats vagin als fons voltor, i això ho podem fer mitjançant el tempteig i retracte dels habitatges que surten a la venda des de grans tenedors i bancs.

A Sant Cugat també preocupa la mobilitat. Quines són les seves propostes?

En mobilitat apostem per implantar una xarxa de busos que sigui una veritable alternativa a l'automòbil, i per això cal fer una xarxa àmplia amb unes freqüències suficients i que articuli tot el territori. Autobusos de línies circulars llargues, de poca freqüència, al final a la gent no li serveix per fer el seu dia a dia. També apostem per organitzar les vies ciclables, ampliant la xarxa, i revisar l'actual, perquè hi ha vies que no estan en condicions.

També tenen propostes pel que fa a participació.

Volem fer una participació real de la gent, i que sigui la gent qui decideixi quines són les seves prioritats i la manera de fer front als problemes al municipi. Des de com s'ha de gestionar els jardins o les voreres del seu barri, fins a obrir els pressupostos. Més enllà de tenir uns consells de barri on es parla molt però no s'acaba d'executar el que es parla, donar-los més una forma de territorial, de ple de barri, on el debat que es tingui sigui vinculat al barri i que es traspassi directament al ple municipal per aprovar. També tenim el compromís de fer consultes ciutadanes, on la gent de Sant Cugat tingui un vot i una decisió en la realització de projectes.

Una de les problemàtiques a la ciutat és la seguretat.

Veiem la seguretat des d'una visió objectiva, i una altra de subjectiva, i podem incidir en les dues. En l'objectiva, per rebaixar les incidències en robatoris, apostem per crear xarxa. Dins del que és el planejament urbanístic a llarg termini, fer actuacions per crear centres dins dels diferents barris, creant comunitat i xarxa. D'aquesta manera, en haver-hi més coneixença entre veïns, és més fàcil detectar anomalies. Aquest fet s'ha d'acompanyar d'un canvi de filosofia de la policia local, que sigui menys vigilant i punitiva, i més acompanyant i mediadora, dins del que seria una policia de barri, amb una relació de proximitat amb els veïns.

I en termes de seguretat subjectiva?

La part subjectiva consisteix a fer una anàlisi de les vies transitades de Sant Cugat, i identificar l'enllumenat i tota la distribució d'elements que poden donar sensació d'inseguretat als veïns, per fer actuacions per millorar aquella seguretat subjectiva.

En equipaments, que proposeu?

Apostem per posar les instal·lacions del municipi al servei dels col·lectius que desenvolupen activitats culturals i esportives, per exemple, promocionant molt l'autogestió, acompanyada si cal de l'ajuntament. Perquè de vegades no es dona l'ús que necessiten les entitats als equipaments, o de la manera que ho necessiten.

Parlem ara d'economia.

Proposem donar un suport directe als comerciants, pel que fa a facilitats de gestió i administració de l'ajuntament. I també fer el seguiment de les problemàtiques que van trobant-se, i donar facilitats fiscals als comerços que tinguin fusió social. A més, per millorar l'economia, també fa falta millorar l'economia de les persones, i en aquest sentit una proposta nostra és que tota la contractació pública exigeixi que l'empresa contractada doni uns salaris dignes, amb un mínim de 1.080 euros.

És el primer cop que Podem es presenta a Sant Cugat. Com és que no ho fan conjuntament amb Comuns, com en altres àmbits de la política?

Per nosaltres és una situació trista i preocupant que no haguem arribat a presentar-nos en coalició. Des de l'inici teníem el plantejament inicial d'anar en coalició amb les forces germanes, i vam començar a tenir contactes. Malauradament no ha estat possible. Els oferíem tenir 2/3 de tot en una coalició, però no ho han considerat, proposant-nos participar del seu partit. Nosaltres, com a partit propi, entenem que igual que Podem no es va dissoldre dins de Comuns en l'àmbit català, tampoc volem fer-ho a les municipals.

Concorreu 12 partits a aquestes eleccions. Quin pot ser el resultat?

És una situació curiosa. Veiem una desfeta pel que fa a Convergència, i pensem que ERC pot tenir un creixement. Amb aquests dos elements, tenim el convenciment que l'esquerra podrà sumar per governar. I un dels nostres objectius és que la dreta surti de l'Ajuntament, i poder fer una tasca per exercir la transparència veritable i la participació de la gent de Sant Cugat.

Disposats a fer un gran pacte d'esquerres per governar, llavors?

Sí. Nosaltres ho vam buscar des del principi.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem