La consellera Dolors Bassa reivindica la igualtat com a pilar de la república

Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, ha ofert una xerrada a Sant Cugat sobre Polítiques d'Igualtat

La igualtat entre homes i dones en la construcció de la nova república ha estat el fil conductor de la xerrada que Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, ha ofert aquest dimecres, 15 de març, a la Casa de Cultura de Sant Cugat. Una xerrada organitzada per ERC i les JERC sota el lema "La república que farem".

D'entrada, ha deixat clar que "la república té nom de dona", defensant que, per a l'actual Govern "la igualtat és prioritària" en els temes d'acció social i de treball.

Una igualtat que s'impulsa mitjançant diferents polítiques que ha detallat amb la seva exposició. D'entrada, ha remarcat que, per primer cop, hi ha dades objectives sobre la bretxa salarial entre homes i dones. Unes dades que revelen que "actualment, hi ha la dada més alta (un 26,6%) des del 2008", apuntant el fet que "sí que s'han igualat salaris en el sector serveis, però perquè han abaixat els salaris dels homes. No ens podem igualar per sota", ha reivindicat.

Bassa també ha parlat de segregació horitzontal i vertical, recordant que encara "hi ha feines que es valoren més quan hi ha homes", i que en molts casos "encara són els homes els que prenen les decisions en grans companyies", respectivament.

Davant d'aquests fets, Bassa ha defensat l'acció de Govern, remarcant "l'aposta per la formació", així com afavorir la corresponsabilitat amb iniciatives com la reforma horària. "No es tracta que haguem de conciliar, sinó de fomentar la corresponsabilitat" a les llars. En aquest sentit, ha fet valdre el paper del Consell de Relacions Laborals, que "promou accions aplicables al dia a dia, des de la regulació de convenis, fins a afavorir la jornada continuada", entre altres.

Parlant d'aquest ens, i de l'anul·lació per part del Tribunal Constitucional de la Llei d'Igualtat Efectiva aprovada per majoria absoluta al Parlament, Bassa ha emfatitzat que "el Consell, on hi ha el consens de la patronal, els sindicats i el Govern, segueix treballant per aquesta igualtat efectiva". "Estem al Govern per avançar, i en igualtat tenim un ferm compromís. El TC pot dir el que vulgui", ha sentenciat.

La xerrada s'ha celebrat a la Casa de Cultura aquest 15 de març  FOTO: C. Caballé

D'altra banda, també ha destacat la importància de recuperar "la memòria històrica de les dones", posant com a exemple "l'enorme" desequilibri entre noms de carrers d'home si de dones. "El que fem és corregir els errors del passat i del dia a dia, i mirar endavant, un al costat de l'altre, per avançar".

Més enllà d'aquests aspectes, La Consellera també s'ha referit a la polèmica sobre el bus d'Hazte Oir que havia de fer parada a Sant Cugat. "Quan parlem d'igualtat no és sols entre homes i dones, sinó que no hi ha d'haver cap tipus de discriminació ni vulneració dels drets de les persones", emfatitzant que "tot i aquests casos que veiem a la premsa, com l'agressió de Berga, també hi ha moltes coses positives, perquè aquí hem sabut viure en la diversitat, i així és com avancem".

Pel que fa als Plans d'Igualtat locals, la Consellera ha remarcat que "és important que totes les entitats que treballen per aquesta igualtat, tinguin veu a l'hora d'actualitzar-los". Una actualització que ha considerat "clau", ja que les "condicions del dia a dia canvien".

En acabar la seva intervenció, la consellera ha atès les preguntes dels assistents, que han servit per recordar que "Catalunya està preparada per acollir", parlant de refugiats; que "està tot preparat per fer el referèndum", i que "a la nova república no hi haurà Centre d'Internament", en temes d'immigració.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem