La CUP ha consolidat el seu model de canvi en els 10 anys a l'Ajuntament de Sant Cugat

La formació política d'esquerres ha repassat els deu anys que fa que tenen representació al consistori santcugatenc en un acte a Cal Temerari

La CUP ha organitzat una xerrada a Cal Temerari al voltant dels 10 anys que fa que la CUP va entrar a l’Ajuntament de Sant Cugat per primer cop. Han participat els exregidors Guim Pros i Ignasi Bea, que ha valorat la "frescor" del 2011 i que aquests anys han "consolidat i normalitzat el discurs anticapitalista" i l'actual portaveu de la CUP-PC i tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Núria Gibert, que, agafant el guant de Bea, ha matisat que la "frescor es perd, però la solvència política es manté".

Abans de les intervencions de Bea i Gibert, l'exregidor Guim Pros ha repassat els inicis de la CUP a Sant Cugat i ha assegurat que "ara és més difícil ser de la CUP que quan vam començar perquè no teníem filtres ni responsabilitat".

Després Ignasi Bea i Núria Gibert han repassat els deu anys i també els anys previs a l'entrada a l'Ajuntament. Bea ha fet referència en el seu parlament al període 2009-2016 i Gibert des del 2016 cap a l'actualitat.

Els inicis de la CUP a l'Ajuntament

Ignasi Bea ha subratllat el 2009 com el punt d'inversió per a l'explosió de la CUP i ha assenyalat la consulta sobiranista del 2009 com el fet que va donar a conèixer la formació a la societat. Després ha destacat la crisi del 2010 i la sentència de l'Estatut com els dos fets que van reforçar el seu anticapitalisme i independentisme. "Era molt guai ser de la CUP", ha expressat Bea i ha recordat que en aquells anys "teníem frescor, però "la frescor es perd".

D'altra banda, Ignasi Bea ha compartit també anècdotes curioses sobre el primer mandat del 2011 com que a la sessió d'investidura una regidora els va dir que no podien seure als seients reservats per regidors perquè pensava que eren gent del públic.

També ha posat en relleu les eleccions municipals del 2015 i ha qualificat el resultat com "el millor de la història" i ha recordat l'acte de campanya electoral amb David Fernández i Arcadi Oliveres com a pesos pesants.

Més info: La CUP es converteix en la segona força a l'Ajuntament

I ha recordat els resultats electorals de l'any 2019 que, a diferència del 2015, ha revelat que no es va fer cap festa. Aquest fet li ha servit per remarcar que "per valorar les coses va bé mirar períodes més llargs".

La CUP ha celebrat els 10 anys a l'Ajuntament de Sant Cugat en un acte a Cal Temerari . FOTO: JLSilva

La CUP ha celebrat els 10 anys a l'Ajuntament de Sant Cugat en un acte a Cal Temerari . FOTO: JLSilva

La consolidació de la CUP a l'Ajuntament i l'entrada al Govern

Per la seva banda, Núria Gibert, en la seva intervenció, s'ha mostrat orgullosa de la CUP i ha assegurat que "hi ha molts moviments que ens miren per saber com ens hem consolidat". Tot i que, sobre els elogis, ha explicat que moltes vegades el que abans eren elogis, després "en els han tirat en cara".

Del període que ha repassat ha fixat el 2017 com a punt d'inflexió de l'acció de la CUP. "Abans del 2017 hi ha una història i després del 2017 hi ha una altra", ha afirmat Gibert. I ha recordat que a partir d'aquell any es va veure que hi havia actors del procés que no compartien la insubmissió per respondre a la repressió i que en clau local és quan "comencem a perfilar la impugnació del model de ciutat vigent fins aleshores".

En aquest punt, per a ella, en aquest període la CUP mostra als santcugatencs com "la consolidació del nostre projecte no només és batalla sinó que estem orgullosos de la nostra ciutat i del nostre model de canvi social".

Després d'exposar això s'ha centrat en l'any 2019 i l'entrada al Govern de la ciutat. Aquí van haver de fer front al "gran debat" que es va obrir al voltant de la possibilitat d'entrar a governar amb els partits clàssics del PSC i ERC o deixar governar el PSC amb Junts per Sant Cugat.

Més info: ERC, PSC i CUP arriben a un pacte "municipalista" per fer possible "el canvi a Sant Cugat"

Sobre això, ha declarat que "no volíem entrar a governar per governar, ja que ho volíem fer de forma programàtica". I ha recordat que van donar suport a un pacte amb eixos programàtics que podria haver elaborat la CUP.

Per últim, s'ha centrat a explicar els dos anys dins de l'equip de govern i ha dit que la pandèmia no els ha permès explicar tot el que haguessin volgut què han fet per la ciutat i que ara el repte que tenen és "fer visible la solvència política al conjunt de la ciutadania".

Després de les intervencions d'Ignasi Bea i Núria Gibert, s'ha obert un torn de preguntes amb el públic assistent, una trentena de persones entre les quals hi havia el regidor Marco Simarro i la tinenta d'alcaldia Lourdes Llorente. Les preguntes han girat sobre temes tan diversos com les relacions entre els tres socis de Govern o el paper de la CUP en els Consells de barri per revalorar-los.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem