ERC, PSC i CUP arriben a un pacte "municipalista" per fer possible "el canvi a Sant Cugat"

Mireia Ingla serà investida alcaldessa aquest dissabte, 15 de juny

ERC, PSC i CUP s'han aliat finalment a Sant Cugat del Vallès per fer possible el govern d'esquerres a la ciutat. Després d'intenses negociacions posteriors als resultats electorals del 26 de maig, les tres forces han rubricat l'acord aquest divendres, 14 de juny, que els atorga la majoria absoluta per governar a la ciutat, amb els 6 regidors d'ERC-MES, els 4 del PSC i els 3 de la CUP-PC.

Més info: ERC, PSC i CUP pacten governar Sant Cugat i Fortuny es queda a l'oposició

Un pacte que han presentat aquest mateix divendres al vespre a L'Ateneu Santcugatenc, i que han definit com a "fet històric". "El 26 de maig es va generar una oportunitat històrica que les tres organitzacions polítiques que avui estem en aquesta taula no podíem desaprofitar", ha dit Mireia Ingla (ERC), definint-se com a "forces municipalistes, preocupades per la gent, per la nostra gent".

"Després de 32 anys, aquest ajuntament necessita una regeneració democràtica", ha reivindicat, dient que "no és una tragèdia, Sant Cugat no s'enfonsa", i apuntant que "se'ns obre una oportunitat per millorar la vida dels nostres conciutadans".

"Aquestes tres forces representem la voluntat de 18.000 santcugatencs i santcugatenques que han votat el canvi. Ens han votat perquè ens posem d'acord, perquè ens estem jugant el futur d'aquesta ciutat", ha dit Ingla. "La gent que ens va votar també l'entenem com una demanada d'un govern transparent i honest, ja n'hi ha prou que Sant Cugat sigui als titulars", ha afegit.

Mireia Ingla (ERC) serà l'alcaldessa de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Mireia Ingla (ERC) serà l'alcaldessa de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

"Aquesta ciutat necessita una empenta, perquè té reptes molt importants que s'han de resoldre de manera urgent", ha destacat, fent referència a l'emergència habitacional o l'emergència climàtica, entre molts altres aspectes. "L'acord és fruit de moltíssimes hores de treball per impulsar polítiques que donin respostes a problemes i preocupacions de ciutat. No hem vingut a repartir cadires, hem vingut a construir un projecte de ciutat per aquests quatre anys, i si pot ser, més enllà", ha reivindicat Ingla.

"Aquest pacte l'ha aconseguit la força del desig de canvi, que és una força imparable i que avui ens fa forts", ha sentenciat, assegurant que "serem un govern fort, estable, cohesionat i rigorós".

Per la seva banda, Pere Soler (PSC), ha destacat que "32 anys són molts anys d'hegemonia d'una mateixa força política" i que "som conscients que en aquests moments estem trencant aquesta trajectòria, i per tant una enorme responsabilitat i amb una enorme incògnita de saber què ens trobarem a la casa gran".

En aquest sentit, ha defensat una manera "honesta" de fer les coses, explicant, en relació a la proposta de compartir alcaldia feta per Fortuny a ERC aquest mateix divendres, la proposta que Junts per Sant Cugat havia fet al PSC "i que s'ha volgut obviar".

Pere Soler (PSC) durant la presentació del pacte. FOTO: Bernat Millet

Pere Soler (PSC) durant la presentació del pacte. FOTO: Bernat Millet

"Governar vol dir assumir responsabilitats. La diferència són les prioritats", ha dit, destacant que "les nostres prioritats seran prioritats socials, que tindran presents el compromís amb les persones i el compromís amb la ciutat per la seva millora dels serveis". "És un acord que hem establert per 4 anys, amb totes les conseqüències", ha subratllat, dient que "prevalen les polítiques d'esquerra i sobretot les polítiques municipals, pensant en i per la ciutat, com a base del nostre acord".

"No venim a carregar-nos res. Venim a millorar i a construir", ha sentenciat.

Núria Gibert, per part de la CUP, ha estat l'encarregada de presentar els grans eixos de l'acord, dient, inicialment, que "ens sabem dipositaris de la responsabilitat d'aquest canvi de perspectiva, i creiem que estem a l'altura del que és un canvi de model". En aquest sentit, ha apuntat que "ens vam posar d'acord malgrat que som forces polítiques diferents i hem discrepat sovint", dient que "nosaltres no tenim por ni de la discrepància ni de la pluralitat, i això volem que sigui una marca d'aquest acord, perquè tant en la discrepància com en la pluralitat política, hi ha la fortalesa d'un govern rigorós i honest".

Núria Gibert (CUP) durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet

Núria Gibert (CUP) durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet

"Partim de la premissa que hi havia tres emergències que s'havien d'encarar de forma urgent", ha dit, fent referència a l'emergència habitacional, l'emergència ètica, i l'emergència política, afirmant que "no ens anem a carregar res; anem a insuflar totes les propostes i totes les ganes que tenim de capgirar aquest model de ciutat".

És per això que ha destacat que l'acció de govern prioritzarà l'habitatge, la solidaritat, la transparència i la igualtat, així com la participació, la municipalització dels serveis bàsics i les polítiques socials, entre altres aspectes.



Mireia Ingla serà l'alcaldessa de la ciutat, fruit d'un pacte, han explicat les tres formacions, reforçat per "l'intens treball fet" en les últimes setmanes amb les assemblees locals dels diferents partits. Pel que fa a les pressions rebudes, com la concentració convocada per l'ADIC i l'ANC d'aquest mateix divendres, han dit que "el valor d'aquest acord és aquesta pluralitat i diversitat, reflex de la ciutat", comprometent-se a "treballar perquè aquesta ciutat funcioni", i defensant que "és un pacte de ciutat, i que aquesta ciutat paga la pena, per fer polítiques de ciutat".

Soler, Ingla i Gisbert durant la presnetació de l'acord. FOTO: Bernat Millet

Soler, Ingla i Gisbert durant la presnetació de l'acord. FOTO: Bernat Millet

Un acord, han defensat, que és de "polítiques de ciutat, en el que no hi ha línies vermelles", apuntant que s'està treballant a redactar l'acord que ha d'establir l'estabilitat de govern davant de qüestions de país, reforçant aquells aspectes que "ens uneixen", com l'emergència habitacional, les polítiques socials, i altres qüestions com la participació, transparència, entre altres elements que han fet que el pacte progressés. "El que ens aparta una mica més, ho deixem per més endavant", han concretat, dient que "anirem modulant i aprofundir per arribar a l'actuació concreta".

Pel que fa als contactes de cada formació amb Junts per Sant Cugat, Pere Soler ha explicat que han estat 4 les reunions, i que la proposta feta per Fortuny estava vigent fins aquest matí. Per la seva banda, ERC ha apuntat que sols s'ha produït una reunió amb Carmela Fortuny, apuntant que la proposta d'aquest divendres, els detalls, "els hem conegut per la roda de premsa", i la CUP ha dit que no hi ha hagut reunió.

En relació al nou cartipàs municipal, Ingla ha apuntat que hi haurà canvis, adaptant-lo a les prioritats i perfils que hi ha, tenint clar que serà un govern transversal, "cooparticipat en la majoria d'àrees".

Els regidors de l'equip de govern que han estat presents durant la presentació. FOTO: Bernat Millet

Els regidors de l'equip de govern que han estat presents durant la presentació. FOTO: Bernat Millet

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem