La CUP-PC vol que Sant Cugat s'adhereixi al Pacte Social contra la Corrupció

La formació anticapitalista demanarà al Ple municipal que es comprometi a "treballar per acabar amb aquest greu problema social"

La CUP-PC portarà al Ple municipal del mes de novembre una moció perquè Sant Cugat s'adherixi al Pacte Social contra la Corrupció, aprovat pel Parlament de Catalunya. D'aquesta manera, la formació independentista demanarà que l'Ajuntament prengui "el compromís de treballar per acabar amb aquest greu problema social" en un moment en què Sant Cugat ha aparegut vinculat amb pressumptes casos de corrupció.

"La corrupció és una malaltia social que afecta els fonaments de la democràcia i de l’equitat", apunta la moció de la CUP, que continua: "Perquè afavoreix uns partits en finançar-los il·legalment i desvia els diners del poble a favor de les minories que practiquen la corrupció, que l’usen per enriquir-se més o per perpetuar-se més en el poder".

Des de la CUP recorden també que el 29 de desembre tots els municipis catalans han de començar a aplicar la Llei de Transparència, que passa per implantar portals de transparència amb publicació de totes les dades públiques, dret d’accés a la informació pública, bon govern i codi de conducta, registre i codi de conducta dels grups d’interès, govern obert i participació...

El decàleg del Pacte contra la Corrupció

El Pacte Social contra la Corrupció compta amb un decàleg que pretén posar les bases per combatre els casos de corrupció i evitar l'aparició de nous casos. Aquests són, a grans trets, els deu punts que la CUP-PC vol que signi l'Ajuntament de Sant Cugat:

  • Clarificar el finançament del partits: cal considerar la corrupció i el finançament irregular dels partits com a delictes contra la Constitució i la democràcia.
  • Millorar la transparència i el retiment de comptes: cal publicar a Internet tots els ingressos i les despeses de totes les administracions públiques, de forma clara i comprensible per a la ciutadania.
  • Millorar la transparència pel que fa als responsables públics: cal publicar obligatòriament cada any el patrimoni i els ingressos dels responsables públics.
  • Millorar la persecució de l’ampli ventall de delictes vinculats a la corrupció
  • Millorar els mecanismes de control i de contrapoder institucionals, econòmics i mediàtics.
  • Millorar l’ús del diner personalitzat per reduir l’opacitat i augmentar la traçabilitat.
  • Millorar el sistema de control i de contrapoders des de la ciutadania: es proposa crear un consell ciutadà en cada àmbit que auditi les actuacions dels governs.
  • Millorar la funció dels partits i dels càrrecs electes: cal evitar portes giratòries i evitar la professionalització de la política.
  • Millorar la gestió pública.
  • Crear l’agència independent ciutadana de control de la transparència i el bon govern.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem