La CUP-PC vol retre homenatge als santcugatencs tancats en camps nazis

La formació apunta que tres santcugatencs van ser deportats en camps de concentració del nazisme, dos dels quals van morir

La CUP-PC vol que la ciutat de Sant Cugat homenatgi als tres santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració del nazisme durant la Segona Guerra Mundial. Així mateix, la formació anticapitalista proposa que el municipi s'adhereixi a la xarxa Mai Més promoguda per l'Amical Mauthausen.

Per tal de fer públic i visible el reconeixement, els cupaires demanen la instal·lació instal·lació de plaques Stolpersteine a Sant Cugat, unes plaques individualitzades que recorden als deportats als camps nazis i formen part d'un projecte de l'escultor Gunter Demning que relaciona art i memòria.

"Els poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya, com a patrimoni col·lectiu que testimoni la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques", assenyala la CUP en un comunicat, on incideix en la importància que "l'Ajuntament recordi aquells que van patir un dels períodes més foscos de la història".

Entre 1939 i 1945, més de 9.300 catalans i espanyols van passar pels camps de concentració nazis. D'aquests, prop de 5.200 van perdre la vida, uns 3.800 van aconseguir sobreviure i 334 figuren com a desapareguts. Entre aquests hi figuren 3 santcugatencs, segons apunta la CUP citant el blog de l'historiador local José Fernando Mota.

Aquests són: Francisco Calventus Navarro, Joaquín Moya Braulio i Bonaventura Bartralot Auladell. Francisco Calventus i Joaquín Moya moririen a Gusen (camp de concentració depenent de Mauthausen) l'octubre de 1941. Bonaventura Bartralot seria l'únic supervivent santcugatenc i va ser alliberat pels aliats al camp d'Ebensee el 6 de maig de 1945.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem