La reacció dels polítics santcugatencs a la data i pregunta del referèndum

Els partits independentistes celebren l'anunci del referèndum, mentre que els unionistes s'hi oposen frontalment

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest 9 de juny la data i pregunta pel referèndum sobiranista: serà el diumenge 1 d'octubre i el plantejament serà 'Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?'. La resposta serà binària, sí o no. La convocatòria oficial encara no està feta i, per tant, encara cal saber més detalls sobre com es tirarà endavant el referèndum i quina serà la seva organització.

Els partits polítics de Sant Cugat han valorat al TOT l'anunci de referèndum. Els partits independentistes com CUP, ERC i PDECat s'han mostrat satisfets per la concreció de data i ja s'han emplaçat a iniciar la campanya pel sí; mentre que PP s'hi han oposat frontalment i Cs ho veu com un "pseudoreferèndum". ICV mostra els seus dubtes sobre les garanties i l'organització i el PSC referma la seva aposta per una reforma constitucional i un estat plurinacional.

"Per fi tenim data i pregunta"

Eloi Rovira, president del PDECat a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

El president del PDECat a Sant Cugat, Eloi Rovira, s'ha mostrat "molt satisfet" per l'anunci del referèndum: "Per fi tenim data i pregunta".

Rovira ha destacat que la "pregunta sigui clara" i ha afirmat que d'aquí a l'octubre "hi ha suficients mesos per fer campanya". En aquest sentit, el president de la formació s'ha emplaçat a "acostar-se a la gent que dubta" per "guanyar el referèndum".

Un dels objectius, ha explicat, és "mobilitzar perquè la participació sigui alta i legitimar el resultat". Rovira ha reconegut que "Sant Cugat està compromesa" amb el referèndum i amb el sí.

"Garantir el referèndum"

Núria Gibert (CUP-MES)

"És el pas que faltava, feia mesos que reclamàvem la data i la pregunta", ha declarat satisfeta la portaveu de la CUP, Núria Gibert, que ara ha instat al govern català a "convocar oficialment" el referèndum.

"Hem passat una pantalla, però encara queden etapes", ha afirmat Gibert. Aquesta nova fase passa ara per "començar la campanya pel sí i apel·lar també a la gent del no".

Un dels objectius dels cupaires ara és "garantir que el referèndum es farà" tenint en compte que es té l'oposició de "tota la maquinària de l'estat". Amb tot, la portaveu ha assegurat que "confia que els santcugatencs aniran a votar massivament i no deixaran escapar aquesta oportunitat històrica".

"Un pseudoreferèndum"

Aldo Ciprian (Cs)

El portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprián, ha mostrat el rebuig del partit a la convocatòria del referèndum, que veuen com "un pseudoreferèndum igual que el 9N".

És per això que Ciutadans "actuarà igual" que en el 9N i Ciprián ha explicat que fer campanya podria ser "donar suport a una cosa prohibida". "Hi ha un incompliment de la llei i imagino que hi haurà eines per actuar", ha afegit.

És per això que el portaveu de Cs ha explicat que la sortida passa "per unes eleccions autonòmiques on s'esculli un president que no vulgui treure els catalans d'Europa i d'Espanya". "Si hi ha alguna cosa, seran eleccions autonòmiques", ha anticipat.

"La ciutadania ho mereix"

Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES. FOTO: Artur Ribera

"Estàvem esperant amb candaletes la data i la pregunta, en teníem moltes ganes", ha afirmat la portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Mireia Ingla, que s'ha mostrat satisfeta per l'anunci: "És una bona data i la pregunta és clara i amb una resposta binària".

"Ara cal treballar, començar la precampanya i la campanya per guanyar el referèndum", ha emfatitzat Ingla, que ha celebrat "l'oportunitat històrica" que tindrà la ciutadania per "canviar el futur del país".

Finalment, la portaveu republicana ha afirmat que "Sant Cugat fa molt temps que està preparada" pel referèndum.

"Tenim molts dubtes"

Roser Casamitjana (ICV-EUIA)

La portaveu d'ICV, Roser Casamitjana, ha assegurat que creuen que "s'ha d'anar a votar" al referèndum tot i que ha mostrat els seus dubtes sobre la convocatòria i l'organització del procés.

"Tenim molts dubtes: què passarà amb els treballadors públics, quina acceptació internacional tindrà, quina legitimitat tindran els resultats?", s'ha preguntat Casamitjana, que ha afegit: "Les objeccions no són per la data o la pregunta, sinó en com es farà el referèndum. Està poc explicat".

Així mateix, la portaveu ecosocialista ha explicat que per ara no tenen previst fer campanya pel referèndum a Sant Cugat tot i que estan a l'espera de les decisions que prengui el partit en l'àmbit nacional.

"Reforma constitucional"

Pere Soler és el primer secretari del PSC FOTO: A. Ribera

El primer secretari del PSC de Sant Cugat, Pere Soler, ha lamentat que l'anunci del referèndum "no condueix enlloc" i ha refermat que "la millor sortida és la reforma constitucional i un estat plurinacional".

Soler ha lamentat "l'immobilisme del govern del PP" i la "deriva del govern català cap a l'abisme" i, per aquest motiu, ha afirmat que la situació no es pot quedar tal com està ara. "Seguirem explicant la nostra aposta", ha afegit.

Actualment, el PSC forma part del govern municipal de Sant Cugat amb el PDECat-Demòcrates i sobre la convivència amb dos partits independentistes ha parlat Pere Soler: "Seguirem demanant a l'Ajuntament que actui amb neutralitat". Tot i això, el portaveu socialista ha afirmat que "no posaran pals a les rodes" a les decisions que prengui el ple i ha anunciat que no actuaran amb la "bel·ligerància del Partit Popular o de Ciutadans".

"Referèndum il·legal"

 Alvaro Benejam, portaveu i únic regidor del PP a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

El portaveu del Partit Popular, Álvaro Benejam, ha tornat a mostrar el seu rebuig a la celebració d'un referèndum "il·legal" a Catalunya i ha acusat al president de la Generalitat de fer "teatre" amb l'anunci. "Ha evitat signar res, és una mera declaració d'intencions", ha afegit.

Així, Benejam ha emplaçat a Puigdemont a "convèncer a tots els espanyolys" i a "canviar la Constitució" per poder fer un referèndum legal. A més, el popular ha acusat el govern català "d'una actitud irresponsable" i que ha "dividit la societat".

El portaveu ha descartat també per ara fer campanya pel no en el referèndum: "Com que només s'ha fet un anunci, ens mantenim en la no convocatòria, continuarem demanant que no es faci".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem