Mercè Conesa demana "reforçar els ponts de diàleg" a la celebració del Dia d'Europa

La celebració s'ha dut a terme al claustre del Monestir de Sant Cugat i, enguany, ha estat dedicada a Alemanya

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, ha demanat "reforçar els ponts de diàleg" a la celebració del Dia d'Europa. La diada commemorativa de la proposta de creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer per part del ministre d'exteriors francès Robert Schuman, el 9 de maig del 1950, recorda el primer pas d'allò que més endavant seria l'actual Unió Europea.

La celebració a Sant Cugat, duta a terme aquest dimecres 9 de maig al claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès i dedicada enguany a Alemanya, s'ha traduït en dos parts: d'una banda, el monestir ha obert les seves portes per dur a terme una visita guiada a les 18 h; de l'altra, a les 19 h, s'ha dut a terme un acte oficial commemoratiu, conduït pel santcugatenc Rafel Bagot, presentador d'informatius del canal 324.

Bagot ha explicat que "aquesta celebració, que celebrem de manera anual, pretén ser un punt de trobada de totes les persones que viuen a la nostra ciutat i que són originàries d'altres països de la Unió Europea". Unes persones que, entre altres coses, es tradueixen en què "Sant Cugat acull algunes importants empreses alemanyes, com són la farmacèutica Boehringer Ingelheim o la tecnològica GFT".

El periodista de Sant Cugat també ha agraït als responsables de l'Institut de la Infància que, juntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat, s'han encarregat d'organitzar una jornada que ha inclòs també un tast de contes de la mateixa entitat, així com diverses paradetes dins el mateix claustre.

La celebració ha inclòs la interpretació d'algunes peces de Christopher Graupner, compositor contemporani de Bach, interpretades pel trio de corda internacional Memento Vivere

Sens dubte, però, el que més ha destacat de la celebració ha sigut el discurs de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que ha fet una crida a la pau i el consens que significa la Unió Europea: "és innegable que el projecte comú europeu, tot i que amb les seves mancances, ha estat un gran èxit que ha fet possible un llarg període de pau i prosperitat econòmica, social i cultural", ha afirmat.

Una Europa, però, que ha de prendre consciència d'ella mateixa i que, segons l'alcaldessa, "com a ciutadans i ciutadanes que reivindiquem la pau i el civisme, ens ha de fer més sensibles a l'hora de l'elecció dels nostres representants polítics, de fugir dels autoritarismes". Alhora, ha defensat una Europa que ens ha de fer "més sensibles amb les persones que fugen dels seus països per raons bèl·liques dels seus països i veuen en Europa una oportunitat".

També ha centrat part del discurs de Conesa el conflicte català, un tema sobre el qual també la pau europea ha estat la nota dominant: "aquells que hem donat el nostre suport explícit al president Puigdemont, sabem que tots els processos s'han de fer pacíficament, des del diàleg, des del respecte i en el compliment de les lleis internacionals, i per això nosaltres volem defensar de nou aquesta voluntat democràtica per tal que els ciutadans i ciutadanes puguin decidir allò que més els convé". I ha volgut incidir en "reforçar els ponts de diàleg: aquesta és la millor mesura per anar endavant. Quan a Europa hi ha hagut diàleg, la ciutadania se n'ha beneficiat".

D'altra banda, l'acte institucional ha estat amenitzat pel trio de corda internacional Memento Vivere, format per la coreana Han Sol, el basc David Sagastume i el rus Eugene Kasimov, que ha interpretat diverses peces de Christopher Graupner, compositor alemany contemporani de Johann Sebastian Bach. L'esdeveniment ha finalitzat amb un brindis conjunt.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem