Nerea Andrés: "És de sentit comú il·legalitzar partits que no estan a favor de la llei"

Nerea Andrés és l'alcaldable de VOX Sant Cugat, i repassa els punts programàtics de la formació per a les municipals, així com les propostes més controvertides del partit en l'àmbit nacional

Nerea Andrés és la candidata a l'alcaldia de Sant Cugat per la secció local de VOX. Andrés parla sobre les prioritats del partit d'extrema dreta per a les municipals i repassa les propostes més controvertides de la formació en l'àmbit nacional, com la de suprimir la llei contra la violència masclista o la d'il·legalitzar alguns partits polítics.

Gran part de la societat els considera d'extrema dreta. Què en pensa?

Nosaltres, com bé diuen els nostres líders estatals, no som un partit d'extrema dreta, som un partit d'extrema necessitat. Si ens volen etiquetar com a extrema dreta, doncs d'acord, som d'extrema dreta. Ens és igual el qualificatiu que ens donin, nosaltres sabem el que som: un partit patriòtic, que respecta qualsevol ideologia i perseguim els valors tradicionals i volem la llibertat individual de tothom. Si això és ser extrema dreta, doncs som extrema dreta.

"Em sembla molt de sentit comú il·legalitzar partits que no estan a favor de la legalitat"

Però VOX aposta per la supressió de l'autonomia, per la il·legalització d'alguns partits o el tancament d'algun mitjà de comunicació...

La supressió de l'autonomia, en la mesura 1 de les 100 mesures de VOX, diu: "fins que es restableixi l'ordre a Catalunya", no vol dir que VOX vulgui la supressió de l'autonomia, sinó la restauració de l'ordre a Catalunya. Pel que fa a la il·legalització de partits polítics, em sembla molt de sentit comú il·legalitzar partits que no estan a favor de la legalitat. Si ets un partit polític, que ha de fer un jurament constitucional, no és normal que després vagis en contra de la Constitució. Aleshores el que nosaltres volem és que hi hagi una coherència i un sentit, i que només siguin legals els partits que se sotmeten a la legislació vigent, que jurin la Constitució i la portin a terme.

Comentava que VOX respecta la llibertat ideològica. Entenc, pel que diu, que només la que cap dins de la Constitució.

Clar, perquè si no seria una mica dictatorial, no?

"Jo, com a dona, no em sento incòmode encapçalant la llista de VOX"

Una de les principals mesures que proposava VOX, que també ha generat controvèrsia i debat, és eliminar la llei contra la violència masclista. Vostè, com a dona i candidata del partit, se sent còmode?

No és que no em senti còmode, és que em sento comodíssima, perquè VOX no és que discrimini a les dones pel fet de voler suprimir la llei de violència masclista, el que vol és una igualtat de gènere, on s'inclogui a homes, dones, homosexuals - que actualment la llei no els contempla, avis, nens... Qualsevol mena de violència per a tothom, no una llei individualitzada a un sol gènere. Gènere és un terme plural, és masculí i femení, representa que abraça a tothom. No pot ser que el gènere es quedi només amb les dones perquè això és discriminació positiva. Jo, com a dona, no em sento incòmode encapçalant la llista de VOX, fonamentalment perquè, a més, VOX vol endurir les penes. Casos tant mediàtics com el de Laura Luelmo, Diana Quer o 'La Manada'... No estarien en llibertat, ni reincidirien, en el cas que les lleis que proposa VOX s'aprovessin, perquè el que vol és una llei que contempli la pena de presó permanent. Com a dona em sento molt còmode amb aquesta llei, que crec que és d'extrema necessitat.

Les xifres diuen que qui pateix més la violència de gènere són les dones. També hi ha casos de víctimes homes, però en molta menor mesura.

Les xifres del parricidi (pares i mares que assassinen als fills) són més exercides per les dones que pels homes i, tot i això, no hi ha una pena més gran per a les dones que maten els seus fills que per als homes. Això és discriminació positiva. A més, en cap moment vulnerem cap dret de la dona en aquest sentit. Nosaltres mirem que aquesta protecció sigui més àmplia i en cap moment estem dient: canviem aquesta llei per una altra que sigui més injusta per la dona. Les dades que diuen que les dones pateixen més aquest problema, amb el canvi de la llei continuaria sent així. S'ha d'explicar molt bé que no deixem de banda a les dones, el que volem és donar més protecció a les dones. El cas de 'La Manada' s'ha donat amb la llei actual, per tant, quelcom dolent tindrà aquesta llei, que no està protegint a les dones.

En les 100 mesures de VOX també es parla de la "promulgació d'una llei orgànica per a la protecció de la família natural. Què vol dir "natural"?

Nosaltres estem a favor de la unió entre qualsevol mena de persones, no ens posarem al llit de ningú, però sí que estem a favor de la família natural (home-dona) i volem donar suport al matrimoni tradicional, però això no vol dir que ens oposem a qualsevol mena d'unió, no ens posarem al llit de ningú, ni entrarem a debatre sobre qui s'ha de casar amb qui. Però pels valors tradicionals que persegueix el nostre partit, estem a favor del matrimoni tradicional, de tota la vida.

Parlen de protecció d'aquest model de família. Fa la sensació que els altres models no s'hagin de protegir.

Això s'ha alterat completament. Nosaltres pensem que la família és l'eix principal de qualsevol nació i per això creiem que se li ha de donar encara més suport.

Passem a l'àmbit municipal. En les passades eleccions a Sant Cugat, VOX es va presentar en coalició amb Família y Vida. Per què en aquestes eleccions no repeteixen coalició?

Família y Vida tampoc s'ha posat en contacte amb nosaltres. Nosaltres sempre estaríem disposats a parlar amb qualsevol que estigui sotmès a la legalitat vigent, però creiem que VOX ara mateix pot fer un camí individual. Tot i això no ens oposem a parlar amb altres partits que ens pugui aportar coses i que estiguin dins del nostre marc.

"No ens oposem a parlar amb ningú que estigui sotmès a la legalitat vigent"

Pensen en un pacte amb Cs i PP?

Encara és precipitat parlar de pactes, però no ens oposem a parlar amb ningú que estigui sotmès a la legalitat vigent.

A les eleccions andaluses i a les eleccions generals hi ha hagut una explosió de VOX. Veient el que ha passat, quina sensació tenen per a les municipals?

Pot passar qualsevol cosa, fonamentalment perquè a les municipals baixa molt la participació. Podem quedar-nos fora, o entrar. Això és una loteria. Ens agradaria entrar, perquè creiem que s'han de fer moltes coses i, com bé diu el nostre lema: 'Sant Cugat en ordre', el que volem és posar les coses en ordre. Fa 4 anys que s'han deixat moltes coses a Sant Cugat, i que s'estan fent coses molt malament. Volem entrar per portar aire nou i aplicar mesures diferents de les que s'estan aplicant. No hem d'oblidar que tenim un Govern que fa 30 anys que és al govern, i els governs que perduren tant de temps... hi ha moltes coses que no estan bé, que es poden canviar, i segurament casos de corrupció que s'hauran de destapar.

El comerç local i la petita empresa passa per un mal moment. Creuen que cal fer polítiques per afavorir-lo?

Sens dubte, perquè això atrau inversors. Estem molt a favor dels petits comerços de tota la vida, i volem eliminar les taxes per començar un negoci, hem d'ajudar a la gent que té iniciativa. No només en l'àmbit municipal - i això ho dic a títol personal -, en l'àmbit general s'hauria d'ajudar a la gent amb iniciativa i aquesta és una de les nostres propostes: l'eliminació de la taxa en l'apertura de negoci.

Sant Cugat és també un gran centre d'atracció de grans empreses. Què proposen en aquest sentit?

Doncs ho estem estudiant, però Sant Cugat té un teixit empresarial molt gran, tenim el Polígon de Can Sant Joan, que és dels més grans. Ens consta que tenen ajudes de l'Ajuntament i voldríem continuar i millorar tot el possible perquè aquestes empreses es quedin. De totes maneres, tampoc podem obligar que Sant Cugat té molt petit comerç i autònoms, i a aquests també els hem d'anar a ajudar, amb mesures com ajudes en els lloguers... El que no pot ser és que les taxes per obrir un negoci a Sant Cugat sigui de les més elevades de Catalunya. Això s'ha de regular i l'actual Govern no ha fet res. Que un negoci que funciona s'hagi de tancar perquè no poden pagar el lloguer és una barbaritat. Els negocis donen vida a una ciutat i a una nació, i és igual la dimensió. Als grans se'ls ha de cuidar perquè no marxin, i segueixin tenint Sant Cugat com un punt de referència, i als petits incentivar-los perquè vulguin venir aquí a obrir negocis sense impediments econòmics.

"S'està afavorint també que molta immigració de fora del país es quedi"

El de l'habitatge és un dels principals problemes de Sant Cugat en els darrers anys.

Nosaltres proposem baixar un 25% l'IBI. No pot ser que tinguem l'IBI més elevat de tot el Vallès Occidental. A més també proposem un 50% de rebaixa per a les famílies amb 2 fills o un 100% - és a dir, que no paguin IBI - per a les famílies nombroses. És impensable que una família de Sant Cugat de tota la vida hagi de marxar a un altre municipi perquè un impost municipal no els permet seguir aquí, o que els joves hagin de marxar perquè no poden pagar un lloguer, ni de protecció oficial. Això s'ha de regular. S'està afavorint també que molta immigració de fora del país es quedi, perquè les condicions que tenen ara entren dins d'aquest nucli de gent que necessita aquest habitatge de protecció oficial. Hauríem de buscar una solució perquè aquesta gent tingui aquest habitatge, però no amb discriminació de la gent de tota la vida de Sant Cugat, que no accedeix mai a aquests pisos de protecció oficial.

Molta gent relaciona el model de ciutat, instaurat per CiU ara fa uns anys, amb l'increment del preu de l'habitatge al municipi. Què en pensen del famós model de ciutat?

Em sembla molt bé que se segueixin cuidant les zones verdes i que es mantinguin perquè, com a ciutat, Sant Cugat és una ciutat bonica, gràcies, entre altres coses, a aquestes zones verdes. Però el que no pot ser és que es destinin molts diners del nostre Pressupost Municipal a cuidar unes zones verdes - que no vull dir que les deixem de banda - en lloc de destinar-se a altres temes que, per nosaltres, són més prioritaris, com per exemple la seguretat. A Sant Cugat, els robatoris en domicilis de bandes organitzades, en els darrers anys, han crescut en un 300%, la qual cosa és una barbaritat. Crec que s'hauria de retallar en l'àmbit de les zones verdes, i passar part d'aquest pressupost a l'àmbit de la seguretat.

La mobilitat és un altre dels temes calents a Sant Cugat. Quin model proposen?

Nosaltres havíem pensat a fer una tarifa plana en les estacions d'FGC de Sant Cugat. El que no pot ser és que de Sant Cugat a Volpelleres pagui 2,10 €. És demencial. Nosaltres volem fer una tarifa plana entre les 8 estacions que té Sant Cugat, a més de la línia d'autobús. Hi ha molta gent que no condueix i es vol desplaçar pel seu municipi. No ha de ser un luxe agafar un transport públic per anar per la teva ciutat. Després també hi ha un tema flagrant. Ara sembla que volen fer que Sant Cugat tingui més quilòmetres de carril bici que cap altre municipi, i està molt bé, sempre que la normativa es canviï, perquè les bicis poden seguir anant per la carretera, i tots els que conduïm ens trobem amb el fet que les bicis, tenint un carril bici, segueixen anant per la carretera. Per tant, el carril bici només serveix per destorbar el trànsit que tenim. L'administració ha col·locat el carril bici al Polígon Industrial de Can Sant Joan, i no hi ha cap mena de mobilitat de bicicletes durant el dia, potser una o dues. Per contra, el que s'ha aconseguit és col·lapsar les sortides a l'autopista de Sant Cugat. Cada vegada que hi ha un col·lapse a l'autopista, es col·lapsa la sortida del CAR, la de Volpelleres, i gairebé fins al Centre Comercial i, a més, hi ha un cost afegit de dos operaris que cada dia fiquen cons per fer un doble carril pels cotxes d'entrada i de sortida. Cada dia fan una despesa. Això vol dir que l'actual administració, o no ha passat per Can Sant Joan o no entén com funciona la mobilitat a Sant Cugat. Ara estan generant un altre col·lapse a la rotonda de l'hipòdrom. Ningú està d'acord amb el fet que aquell carril bici passi per allà.

"El que volem és augmentar un 25% el cos de la Policia Local"

Molts partits consideren que fan falta més agents a la Policia Local per millorar la seguretat. Hi estan d'acord?

El que volem és augmentar un 25% el cos de la Policia Local, amb la finalitat d'augmentar la seguretat i evitar, fonamentalment, els robatoris de bandes organitzades a domicilis, que cada any van en augment. Per a mi, la seguretat és fonamental. També volíem crear la figura de la policia de proximitat, que consisteix en una parella de policies locals per a cada barri, de manera que augmentes la proximitat, dissuadeixes a futurs delinqüents i garanteixes que amb aquesta presència, la gent del barri estigui més tranquil·la. A part, volem instaurar la figura que fa anys existia a Espanya, que és la figura del Sereno, una persona per cada barri que, durant la nit - i això ho podríem dur a terme des dels Tallers Ocupacionals - es dediqui a passejar. Donem feina a una persona i, a més, incrementem la seguretat.

VOX també aposta per la legalització de les armes de foc.

Això de la legalització de les armes és un aspecte completament alterat, com tot el discurs de VOX. El tema de legalitzar les armes no consistia a donar un permís d'armes a qualsevol, sinó que qualsevol que ja tingués un permís d'armes i li entressin a robar en el seu domicili, pogués fer un complet ús d'elles, per defensar-se a ell, a la seva família i a la seva propietat. Per nosaltres és un pilar fonamental que una persona tingui dret a defensar la seva família i el seu habitatge. Igual que li pots donar un cop de puny a algú que entra a casa teva, doncs que puguis fer ús de l'arma, que això sigui considerat legítima defensa, i no es consideri desproporcionat en l'àmbit penal. Amb l'actual llei, el que passa és que quan una persona es defensa amb, per exemple, un cendre, si el lladre va desarmat, es considera desproporcionat i la pena cau al propietari de l'habitatge que, a més de ser robat, no es pot defensar ni a ell mateix, ni a la seva família, ni al seu habitatge, i això és inadmissible. Això no vol dir que hàgim d'anar com a l'antic oest, amb la pistola.

També aposten per eliminar les policies autonòmiques.

Tenim a disposició la Policia Nacional i, a més, tornaria la Guàrdia Civil. No canviarien, en absolut, els números de dispositius del cos.

"Estem a favor d'unificar-ho tot"

El model de participació en els consells de barri també ha generat dubtes. Quin format de participació creuen adient?

No ho hem estudiat, sí que vam parlar amb el Consell de Barri de les Planes i tenim pendent una reunió, però estem a favor d'unificar-ho tot, perquè creiem que no pot ser que sorgeixin delegacions administratives, que són un cost administratiu innecessari, quan es pot concentrar tot en un mateix nucli. També hi ha l'EMD de Valldoreix... No deixen de ser administracions més petites que també suposen un cost molt important per a Sant Cugat, aleshores això ho volem reduir i centralitzar-ho des de Sant Cugat. Ho farà tot més fàcil, més eficient i millor.

"El nostre perfil de votant no respon ni a dretes, ni a esquerres ni a centre"

Quins creuen que és el perfil de votant que ha d'anar a buscar VOX?

El nostre perfil de votant no respon ni a dretes, ni a esquerres ni a centre. És un projecte per a tothom. No ens agrada que ens etiquetin ni a un lloc ni en un perfil de votant. VOX és un projecte per a tothom que tingui una mica de sentit comú, que estigui a favor de la legalitat, que aprovi la Constitució Espanyola, que se senti espanyol i que aprovi els criteris tradicionals, de tota la vida, però fonamentalment, del sentit comú i de la legalitat.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem