L'oposició en bloc i ERC titllen de partidista la proposta sobre immigració de Junts

La moció de Junts per Sant Cugat sobre immigració no ha prosperat amb 9 vots a favor i 16 en contra

Junts es va quedar sol defensant la seva proposta sobre immigració, en el ple municipal de dilluns 19 de febrer. Davant de la moció de Junts, la CUP va decidir presentar una contramoció que tampoc va prosperar. La de Junts va tenir els vots en contra de totes les forces polítiques (ERC, PSC, PP, CUP, VOX, ECP); i la de la CUP va tenir els vots a favor d'ERC i ECP i en contra de Junts, PP, Vox i abstenció del PSC. 

Els juntaires demanaven el traspàs de les competències en immigració per part del govern espanyol a la Generalitat. El text també abastava el principi de "drets i deures" de la immigració. De fet, així ho va explicar la regidora de multiculturalitat de Junts, Carme Ardid: "S'ha d'establir un model de drets i deures que no posi en risc els servies públics". En aquest sentit, la moció posava sobre la taula l'aprenentatge del català per part dels migrants.

Precisament aquests van ser arguments en contra pel PP i el PSC. Des del PSC, la portaveu, Elena Vila, va criticar la posició de Junts d'afirmar que la immigració tensa els serveis públics i va atribuir a aquesta situació a les retallades dels governs convergents. Des del PP, Alfredo Bergua va criticar als juntaires: "Vostès, només volen que la immigració parli català i s'obliden que el castellà també és llengua oficial a Catalunya".

La moció de la CUP demanava, entre altres, "reivindicar el compromís de l'Ajuntament de Sant Cugat com a ciutat d'acollida" i "comprometre's amb la plena igualtat i inclusió social sense discriminacions. El portaveu de la CUP, Marcos Simarro, ha defensat la seva contra moció. "El que et condiciona la vida és la classe social. S'ha de poder parlar d'immigració, però d'una forma raonable. Sembla que hi ha qui vol parlar de falsedats sobre la immigració. Mites que barregen immigració i inseguretat", va dir.

Ripoll i Silvia Orriols, al ple Sant Cugat

Així, l'oposició i ERC van acusar Junts d'electoralista, ja que consideren que els juntaries estan posant sobre la taula el tema de la immigració arran de la irrupció a la política catalana de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, i el partit Aliança Catalana, que tracta els temes d'immigració.

Des d'ERC (soci de govern de Junts) s'han mostrat contraris a la moció de Junts, però han votat a favor del text de la CUP. "ERC no donarà mai suport a un discurs que doni ales a l'extrema dreta", ha explicat la regidora Esther Madrona. "Ens preocupa que Junts estigui en disposició d'assumir algun plantejament de l'extrema dreta. Senyora Ardid, els preocupa que Aliança Catalana els hi està menjant espai polític per la dreta?".

El regidor del PP Alfredo Bergua va acusar Junts d'imitar a Orriols: "Ens preguntem si quan van fer aquesta moció es van fixar amb el programa electoral d'Aliança Catalana: Vostés tenen por electoralment d'Aliança Catalana". Tot i això, va manifestar algun punt en el qual podien estar d'acord: "Els immigrants han de tenir drets, però també obligacions i la capacitat dels serveis públics és limitada".

"Ens preocupa la deriva del govern municipal, que és un preludi per retallar drets a les persones. El senyor Puigneró (Junts) és l'encarregat del padró. En què s'assembla Sant Cugat i Ripoll?", va dir la regidora d'En Comú Podem Aina Balada.

Des de Vox, tampoc han donat suport a la moció i han acusat Junts d'electoralista. "Dubtem que tinguin intencions de solucionar el problema, el seu nou posicionament respon a una inquietud electoralista. Saben que patiran fugida de vots cap a altres partits", ha dit Jordi Guirado, regidor de Vox. I ha acusat Junts d'haver promogut, amb ERC, la immigració massiva i descontrolada a Catalunya".

Polèmica per les preguntes de l'observatori sociològic 

La regidora d'En Comú Podem va ser molt dura amb les preguntes que va fer el govern a l'observatori Sociològic. "Quina era la finalitat de les preguntes barrejar delinqüència i immigració? No podem permetre aquests tipus de mocions", va dir. Davant d'això, el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró va etzibar-li a Balada que. qui era ella per dir quines preguntes podia fer el govern.

Més info: Junts defensa les preguntes sobre immigració de l'Observatori: "És un tema d'actualitat"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem