L'oposició frena l'increment dels impostos a Valldoreix

El govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP volia un increment del 2,6% dels impostos per fer front a la inflació i a l'augment salarial dels funcionaris estipulat per l'Estat

La situació de minoria del govern de l'EMD de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP ha tornat a quedar en evidència durant el debat de les Ordenances Fiscals pel 2024 a la Junta de Veïns d'aquest 26 d'octubre. El govern plantejava un increment del 2,6% de les taxes per fer front a la inflació i a l'augment salarial dels funcionaris obligat per l'Estat. Els cinc vocals de Junts, PP i VOX hi han votat en contra i han tombat la proposta. Així, les taxes quedaran congelades l'any vinent. “Parlen de diàleg, però ni ens han citat per parlar dels pressupostos”, ha exemplificat el vocal popular Carlos Aranguren.

“Algunes de les Ordenances Fiscals de Valldoreix són de 2014 i el gruix es va modificar el 2017. Des de llavors la inflació ha estat del 17% i l'EMD ho nota en els seus costos”, ha argumentat Ramon Segura, vocal d'Economia. Així, el responsable econòmic del govern valldoreixenc ha assegurat que és “responsabilitat dels gestors” adequar els ingressos a les despeses.

L'increment salarial dels funcionaris

En aquest sentit, ha recordat que en aquesta mateixa Junta de Veïns s'ha aprovat un increment salarial del 0,5% dels funcionaris de l'EMD, que ve marcat per l'Estat espanyol. Un increment que quantifica en 12.000 euros, el mateix que es plantejava recaptar de més amb l'augment de les taxes.

Segura ha argumentat que l'augment del 2,6% era mínim i s'ha pres com a referència l'increment de l'IPC entre l'agost de 2022 i 2023. Ha posat d'exemple el preu dels guals, que augmentaria 40 cèntims. Un altre exemple és el cost de les llicències majors, que tenen una quota mínima de 551,95 euros i haurien passat a 566,30. L'EMD recapta uns 300.000 euros a través de les taxes pròpies i l'increment hauria suposat obtenir uns 12.000 euros més.

Junts, a l'estela de Sant Cugat

Des de Junts per Valldoreix han argumentat el seu vot en contra a la proposta d'Ordenances perquè el partit a Sant Cugat va apostar per no incrementar els impostos. De fet, la vocal Lluïsa Muñoz ha reconegut que l'exposició del govern era “lògica i coherent” i també que n'havien parlat: “Però a Sant Cugat, Junts va decidir no apujar els impostos i nosaltres farem el mateix”.

Més info: Sant Cugat congelarà els impostos: el govern de Junts i ERC rep el suport de PP i VOX

“S'han apujat el sou, han endarrerit l'aprovació del projecte l'avinguda del Baixador i ara ens proposen un increment de taxes”, ha criticat Carlos Aranguren, vocal del PP, que ha afegit: “Això és el que fa l'esquerra: pitjor gestió i més impostos. Nosaltres proposem reduir la despesa de l'EMD”. Unes crítiques que ha secundat Pablo Baucells, de VOX: “Quan governa l'esquerra, es camufla un increment d'impostos amb una adequació”.

Més info: El govern de Valldoreix s'apuja els sous un 11%

Retrets sobre els salaris

Davant les crítiques de PP i VOX a l'increment salarial del govern de Valldoreix de principi de mandat, la vocal Susanna Casta (PSC) ha defensat que va ser un increment per tothom: “Quan jo estava a l'oposició, cobrava 15.500 euros l'any i vostès en cobren 17.000. Renunciïn al seu sou”. Ramon Segura (ERC) s'ha afegit al discurs: “Els membres del govern hem cobrat cada mes 200 euros de mitjana més que vostès, amb tota la responsabilitat que tenim”.

“Vaig votar en contra de tots els sous, també el meu. Si voleu que ens rebaixem el sou, ens el baixem tots”, ha replicat Carlos Aranguren.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem