Ordenen investigar les "tortures" al Guillem, el santcugatenc del jersei taronja

El Guillem va ser detingut durant 24 hores i va denunciar maltractaments, agressions i humiliacions a la comisaria de Via Laietana

El Tribunal Constitucional ha ordenat investigar els "maltractaments" que hauria patit el Guillem, el jove santcugatenc del jersei taronja, durant la seva detenció a Via Laietana durant les protestes per la sentència del procés durant l'octubre de 2019. El tribunal sol·licitar reobrir el cas contra la Policia Nacional, a qui acusen de "segrestar i maltractar reiteradament" al Guillem. El jove santcugatenc va ser acusat de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, però va ser absolt pel Jutge de Menors de Barcelona.

Més info: El santcugatenc detingut a Barcelona es querella contra la policia per maltractaments

En primera instància, la justícia va descartar investigar la Policia Nacional per aquests fets. Per això, els advocats de santcugatenc van decidir recórrer al Tribunal Constitucional, entenent que no es va garantir una "investigació efectiva i ineficient". "Gairebé dos anys després ens donen la raó, ja que no s'ha garantit la més mínima investigació, extrem que cal garantir quan hi ha sospites raonables d'haver-se comès tortures, tractes inhumans o degradants", afegeixen. 

Pels advocats del jove, Alerta Solidària, i el Grup de Suport Guillem Absolució, és "una victòria que va molt més enllà del cas d'en Guillem". "Esperem que sigui un gra de sorra que ajudi a combatre una realitat tan antiga, i malauradament actual, com ho són les tortures, els tractes inhumans o degradants sota custòdia policial, i concretament, a la Prefectura de la Policia Nacional ubicada a Via Laietana", destaquen. 

24 hores detingut

El Guillem va ser detingut el 22 d'octubre mentre participava en una manifestació contra les sentències del procés. Les imatges de la seva detenció es van fer virals: el noi estava assegut amb una multitud quan la Policia Nacional va carregar contra el grup. Ell no es va poder aixecar i va ser reduït per diversos agents. El jersei taronja que portava es va popularitzar.

A partir d'aquí va estar 24 hores detingut, durant les quals va denunciar haver patit maltractaments, agressions i humiliacions a la comisaria de Via Laietana. "Quan vaig entrar a la prefectura de la Via Laietana, vaig rebre unes quantes bufetades, al cap i al clatell, cada vegada que intentava aixecar la mirada. Allà dins em van humiliar posant-me de genolls a terra, de cara a la paret i envoltat de tots ells", recordava.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem