Pere Soler: "A aquesta ciutat li manca l’alcaldessa"

Entrevista a Pere Soler, portaveu PSC municipal

Pere Soler va ser president de l’associació veïnal del Centre-Estació, barri on viu. Fa molts anys que milita al PSC local, va ser un dels col·laboradors directes de l’alcaldable Jordi Menéndez. Al mandat anterior va fer tàndem a l’Ajuntament amb Ferran Villaseñor, ara al grup ERC-MES. Avui és l’únic regidor del PSC a la ciutat.

Quin balanç fa d’aquests primers mesos de mandat municipal?
En l’àmbit de govern municipal, faig un balanç bastant fluix. De fet, ha hagut de pactar amb diferents forces i aquest govern no està acostumat a fer-ho. Hi ha bones intencions, però només tiren dues o tres regidories que ja tenen l’experiència del Govern de la Generalitat.


Es nota, però, aquest canvi d’actitud fruit de la pèrdua de majoria de CiU?
Sí que es nota un canvi d’actitud, de voler arribar a consensos, però tenen poca experiència en aquest camp. I he trobat a faltar el paper de l’alcaldessa com a protagonista de la recerca d’aquests consensos.


L’alcaldessa hi intervé poc?
Hi intervé bastant poc. Si a l’anterior mandat ens queixàvem que ens feia falta l’alcaldessa, ara fa falta encara més. La trobem a faltar moltes vegades, hauria de ser qui desencallés alguns dels temes i no desenvolupa aquest paper.


Ho atribueix potser al fet que Mercè Conesa té també responsabilitat com a presidenta de la Diputació?
Podria ser, ho deixo així. Sóc dels que penso que es poden compaginar coses, però quan un té la responsabilitat de l’alcaldia d’una ciutat de 85.000 habitants, s’hi hauria de dedicar més. I no només a fer inauguracions, que està bé, sinó també al treball del dia a dia, de relacions institucionals de la ciutat, etc.


Als plens municipals observem una certa tensió entre Pere Soler i l’alcaldessa...
És teatre. Com diria en Mourinho, “és teatre del bo”. La Mercè i jo ens portem bé, fa molts anys que ens coneixem, i en privat ens parlem i enviem missatges, i ens respectem molt encara que de vegades no ho sembli. No som amics, però tampoc som enemics. Som adversaris polítics. Sí que és cert que en el ple hi ha tendència a generar tensions amb l’alcaldessa, amb membres del govern i d’altres grups municipals, però la política és això. A l’alcaldessa li passa... i no m’agrada dir-ho, però sembla que no es prepari els temes del ple, i alguna vegada l’agafem amb el peu canviat.


El pressupost municipal que CiU i ERC han pactat per al 2016, recull alguna proposta del grup del PSC?
Això ens han dit, el problema és que no ens han concretat quines són les nostres al·legacions que han acceptat. Ens agradaria seure i parlar-ne, però... Aquest equip de govern ens té acostumats a rebutjar algunes de les propostes dels grups de l’oposició i recollir-les a l’any següent com a seves. És el seu joc polític.


Seria bo per a la ciutat un pacte de govern entre Convergència i ERC?
Jo crec que el pacte ja existeix, encara que ERC no sigui al govern. Van pactar el cartipàs municipal, algunes mocions de la ciutat, el pressupost municipal... Si no hi ha cap regidor d’ERC al govern local, és perquè Mireia Ingla no vol ostentar cap càrrec en aquest moment, però hi ha un pacte tàcit.


Si pogués incidir, quins canvis faria en l’estil de governar aquesta ciutat?
D’entrada, en la proximitat. I proximitat no és fer inauguracions ni les fotos; és escoltar els ciutadans i no només els que es queixen. S’ha d’asseure’s, escoltar i fomentar i creure’s els consells de barri. Pel que estic veient, no crec que variïn gaire els consells de barri en aquest mandat. Hauria de ser un òrgan de descentralització d’alguns serveis.


Quines són les prioritats de Sant Cugat segons el PSC?
Hi ha un Sant Cugat de dues velocitats, hi ha molta diferència entre el que cobra més i el que cobra menys. Les dades diuen que la renda per capita és de 52.000 euros, una xifra totalment irreal en molts barris de Sant Cugat. Fan falta inversions que no cal que siguin faraòniques. Sense anar més lluny, a les pistes de Sant Francesc se’ls podria donar més vida. Sant Cugat és una ciutat maca i amable, però tenim mancances. Per exemple, hi ha aprovat un pla de mobilitat que no s’està executant... La nostra ciutat no té un pla de seguretat local, ens fan falta vies de connexió entre diferents barris que ens permetin anar en bicicleta o a peu, etc. Ni tan sols podem anar caminant al cementiri sense que això representi un risc per als ciutadans.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem