Fortuny: “Hem d’utilitzar tot el talent que tenim a la nostra ciutat”

Carmela Fortuny és tinenta d’alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat

Quins són els reptes del nou mandat pel que fa a cultura, coneixement i promoció de la ciutat?

Vull partir d’un concepte que vam defensar en el nostre programa electoral, i és la voluntat de fer de Sant Cugat un referent amb una cultura de qualitat, democràtica, sostenible i, sobretot, que sigui accessible.

Quines fites es marquen?

En primer lloc, el Reial Monestir de Sant Cugat, com a bé patrimonial col·lectiu. Volem que la gent se’l senti seu, no sols perquè el conegui, sinó perquè el cuidi. Hi ha diferents actuacions que s’emmarquen dins un pla director en què treballem la part de rehabilitació, l’entorn i el pla d’usos.

També, un pla cultural estratègic...

L’hem de poder fer de manera molt participativa. Volem que sigui realista i executiu, amb objectius, calendari i pressupost. Compten amb una eina molt bona, el Consell de Cultura, que s’haurà de dotar de contingut amb les taules de participació.

I encara més.

Una altra fita és estimular la creació cultural. Més enllà del coneixement tècnic de la casa, hem d’utilitzar tot el talent que tenim a la nostra ciutat. Tot això ens farà arribar a una identitat cultural de Sant Cugat, que ha de donar a conèixer Sant Cugat com un referent de país.

Cultura, coneixement i promoció. Com es conjuga?

La cultura també ha de tenir la mirada del sistema educatiu, treballant sinergies amb les escoles. I pel que fa a promoció de la ciutat, podem projectar-nos en l’àmbit de país, d’estat, o internacional. La voluntat és crear un pla d’internacionalització de Sant Cugat, el qual inclogui aquells aspectes amb què nosaltres podem visualitzar-nos fora.

Quines són les fites pel que fa a equipaments culturals?

Hi ha quatre línies. El Reial Monestir, tot el que haguem de fer en l’àmbit de rehabilitació i de modificació de l’entorn. Un altre equipament per a aquest mandat és la nova Biblioteca Central Urbana. I a ningú se li escapa que aquesta acollirà el que és ara la Gabriel Ferrater, a la qual li haurem de donar un altre ús, segurament vinculat a l’àrea d’arts, perquè ens cal una bona sala d’exposicions a la ciutat...

També serà realitat La Unió.

La Unió ha de ser una realitat en aquest mandat i, en principi, el 2019 ha d’estar en ple funcionament. I tenim la Casa Jaumandreu, on estem treballant amb l’Ateneu perquè ho gestioni.

Com coordinen aquests aspectes?

Volem constituir una eina jurídica que ens doni coherència i agilitat. Estem treballant la possibilitat de crear un institut de cultura que pugui aixoplugar totes aquestes iniciatives, sinergies i activitats. L’hem de fer possible a principis de mandat per poder consolidar tot el que he comentat.

Parlant d’equipaments, serà factible una sala B del Teatre-Auditori?

El format de La Unió, i no m’agrada dir-li sala B, però la seva polivalència i el pla funcional que estem treballant podrà donar resposta a les necessitats que havien estat plantejades en aquell moment.

I una sala polivalent?

Hem plantejat una adequació del pla d’equipaments actual. La realitat que tenim ara no és la mateixa que en el moment en què es va crear aquell pla d’equipaments i les peticions dels ciutadans tampoc són les mateixes. Hem de tornar a fer valdre i actualitzar aquestes peticions.

 

Com encara el repte de la regidoria fent-lo compatible amb el càrrec a la Generalitat?

Dedicant-hi moltes més hores que abans. Però quan la feina t'agrada les hores són un luxe. En necessito més, això sí. Estic molt il·lusionada perquè una àrea realimenta l'altra. L'àrea de Serveis Socials en l'àmbit de Catalunya és una àrea molt bonica, amb moltes necessitats, i en la situació en que ens trobem, les dificultats de vegades superen aquesta il·lusió que pots tenir per tirar endavant les coses. Però s'hi ha de ser, perquè les entitats hi son, i són moltes les entitats que estan tirant endavant i nosaltres ho hem de fer i ho estem fent. Però l'àmbit de la cultura que és molt creatiu, molt relacional, un àmbit en què el meu paper és molt facilitador. Fer d'esponja i, a partir d'aquí, facilitar i aplicar. Jo diria que puc compaginar ambdues coses perquè m'il·lusiona la feina.

 

D'aquí a 4 anys, es veu encapçalant alguna llista?

De moment, el meu objectiu és, aquest 4 anys, fer-ho molt i molt bé, i que el projecte polític pel qual ara estem aquí, ens tornem a presentar els mateixos o uns altres, pugui tenir prou força per poder-se consolidar quatre anys més. L'objectiu son 4 anys.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem