Gibert (CUP-PC): “L'Ajuntament està fet a la mida de CiU"

El TOT continua la ronda d'entrevista als tinents d'alcaldes i portaveus de l'oposició amb Núria Gibert, portaveu de CUP-Procés Constituent

Núria Gibert va ser la cap de llista de la CUP-PC a les eleccions municipals del maig i s’ha estrenat com a regidora en aquest mandat. És la portaveu del principal partit polític de l’oposició a l’Ajuntament, després de passar de dos a quatre regidors a les passades eleccions locals. Gibert treballa a l’empresa Gestió Cultural dins la Xarxa de Centres Culturals i Polivalents (XCCP) de Sant Cugat.

Quin balanç fa després d’aquests primers cinc mesos com a regidora de l’Ajuntament de Sant Cugat?

És la primera vegada que sóc regidora i, per tant, desconeixia les dinàmiques del dia a dia, tot i que sí que em constaven d’una manera general perquè havia participat activament en l’assemblea de la CUP. L’Ajuntament té una manera de fer farragosa un pèl exagerada; tot i que és un monstre gros, tampoc ho és tant com la gent es pot pensar. Si hi ha una voluntat explícita a l’hora de fer les coses, es poden fer relativament fàcils. Però encara persisteixen alguns tics d’opacitat pel fet que CiU hagi tingut una majoria àmplia durant molts anys; està fet a la mida d’aquest patit.

Pesa tenir una responsabilitat afegida pel fet d’haver passat a ser el principal partit de l’oposició?

No pesa perquè és una responsabilitat volguda. Poder liderar l’alternativa és un honor.

CiU, en perdre la majoria, va intentar fer un pacte de govern estable amb ERC, però no se’n va sortir. La situació d’un govern en minoria, que els obliga a pactar amb la resta de forces, beneficia la ciutadania?

Categòricament sí perquè per molt bé que ho faci l’equip de govern, al final acaba reproduint tics del fer fàcil. En aquests cinc mesos hem vist algunes maneres de fer que ens semblen que tenen molt a veure amb aquesta necessitat de dialogar. I just n’estan aprenent, i nosaltres els estem acompanyant en aquest aprenentatge. Reverteix molt positivament en la ciutadania perquè hi ha molta més pluralitat d’opinions i maneres de fer que queden recollides.

En una entrevista anterior deia que no descartaria de fer un pacte per fer fora CiU... Pensa el mateix o hi ha hagut alguna aproximació de CiU per governar amb la CUP?

No hi ha hagut aquesta possibilitat. Ni CiU ni nosaltres estem per aquest tema. Coincidim en alguns elements, sobretot, en les ganes que aquest país decideixi lliurement el seu futur, però per la resta estem diametralment oposats i enfrontats en el model.

La CUP presidirà el Consell de Barri de la Floresta. Com valora aquest gest de l’equip de govern?

Estan demostrant unes ganes d’aprendre noves maneres diferents de fer política, i ho celebrem. Ara cal veure el desenvolupament de tot plegat perquè en el mandat anterior ja ens hi vam trobar... Una cosa són els titulars, i l’altra, les accions que els acrediten. Estem expectants de veure com s’acaben concretant cadascun dels passos que estan fent cap a la participació.

L’alcaldessa deia en campanya que en aquest mandat convocaria consultes per temes rellevants. Com hauria de ser la participació segons la CUP?

Perquè un ciutadà pugui participar amb garanties de qualitat ha d’estar completament informat. Tenir una informació verídica i eficaç. I el que és cabdal és que ha de sentir que això serveix per a alguna cosa, és a dir, allò que el ciutadà decideix ha de ser vinculant. En cas contrari, per moltes consultes que es facin, l’únic que s’aconseguirà és posar a prova la paciència de la ciutadania i l’acabes frustrant. Si les dues premisses, tant la de la informació com la de les propostes vinculants, es donen, després tenim mil fórmules imaginatives de participar.

La CUP està en contra de l’estructura gerencial de l’Ajuntament, però no han estat capaços, juntament amb altres partits de l’oposició, de tombar la proposta de CiU.

Sí, s’haurien de reduir els sous estratosfèrics dels càrrecs de confiança del govern municipal i no duplicar l’estructura gerencial amb polítics i tècnics.  Lamentem que l’oposició no ens poséssim d’acord per evitar-ho. És un afer que es va presentar molt ràpid i nosaltres encara ens estàvem situant. És una pena.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem