El Ple Municipal retira la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit, Joan Carles I

Els partits independentistes han tirat endavant una moció al respecte

El rei emèrit, Joan Carles I de Borbó, ja no té la medalla d'or de Sant Cugat, després que el Ple Municipal hagi aprovat en la sessió ordinària del mes de novembre la seva retirada. Una retirada impulsada pels partits independentistes, tot i el desacord de Ciutadans.

El PSC s'hi ha abstingut, però ha presentat una moció alternativa per tal de retirar qualsevol vestigi franquista de la ciutat. No ha prosperat, perquè d'haver-ho fet, la retirada de la medalla a Joan Carles I hagués caigut.

"Una monarquia opaca i corrupte"

I és que, tal com ha assegurat la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, "els afers tèrbols del rei emèrit s'han multiplicat". A més, Fortuny ha assegurat que l'Estat espanyol ha protegit a Joan Carles I envers a aquests afers. 

En la mateixi línia, la portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha volgut felicitar Òmnium Cultural: "Felicito a Òmnium per impulsar aquesta iniciativa per fer fora aquest vestigi de la nostra ciutat. Avui posem fi a una anomalia que ha durat massa anys". A més, Gibert ha assegurat que la del rei, "és una figura antidemocràtica" i, a Espanya, "corrupte i opaca".

ERC-MES també s'ha sumat a la felicitació a Òmnium, abans d'assegurar que "la monarquia espanyola s'ha caracteritzat pels seus escàndols". Uns escàndols que, segons Duch, no són una sorpresa, però si que "mereixen tot el rebuig", igual com "la fugida d'Estat" del rei emèrit.

Ciutadans ha votat en contra de la moció. "Haurien de prioritzar els nostres problemes. Ni rebutgem ni defensem la figura del rei", ha apuntat Aldo Ciprian, que, a més, ha afegit que la moció "fa olor de naftalina".

Una moció alternativa

El PSC ha aportat una moció alternativa: "Compartim els acords de la moció, però hi ha una voluntat de barrejar conceptes, d'inconcrecions i d'incerteses", ha argumentat.

Per això, la moció del PSC contemplava fer memòria històrica amb el passat franquista del municipi: "Des de la regidoria de Memòria Històrica volem eliminar els vestigis del franquisme a Sant Cugat", ha dit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem