Raül Romeva: "Cal ajustar les expectatives a la realitat"

Romeva valora la situació política actual com la taula de diàleg o les disputes entre Junts per Catalunya i ERC

"El que hem fet fins ara no ha estat suficient, és evident. Porto 700 dies a la presó. Si hagués estat suficient, no estaríem parlant a través d'aquest puto vidre". Això diu el santcugatenc Raül Romeva sobre els fets de la tardor de 2017, en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies des de la presó de Lledoners.

Més info: Romeva, condemnat a 12 anys, i Sant Cugat reacciona

És per això que Romeva reflexiona que sovint amb tenir la raó no n'hi ha prou: "No és popular, ja ho sé, però algú ho ha de dir [...]. De què serveix, tenir la raó, si no te la donen? La nostra única força és la gent. Cal ser molts més", argumenta.

Al valorar la situació actual dins de l'independentisme, Romeva diu que entén que "una part de la societat té pressa" però demana paciència. "Cal ajustar les expectatives a la realitat. Generar expectatives massa altes genera una frustració molt gran, i és un gran perill, perquè desmoralitza", afirma.

"S'ha d'intentar"

"La taula de diàleg és una eina, però pot anar bé o malament", diu l'exconseller santcugatenc, que afegeix: "S'ha d'intentar. Si no va bé, ho haurem intentat i tindrem més arguments per provar altres coses".

Disputes entre independentistes

"La idea que ens barallem desanima la gent", admet Romeva, que rebutja "alimentar" les tensions entre JxCat i ERC. "Hem de baixar, tots plegats, la tensió, i no alimentar coses anecdòtiques", afegeix l'exconseller, que malgrat tot creu que el debat sobre el full de ruta que ha de seguir l'independentisme és tan viu al carrer com als partits.

"No passa res per tenir visions diverses, això és el que és la unitat estratègica, per mi", defensa, admetent que tard o d'hora caldrà veure a les urnes "quin suport té cadascun" dels projectes. Això sí, Romeva envia un avís: "No val queixar-nos que ens estem tot el dia discutint mentre ho anem alimentant".

"Hauríem d'administrar els gestos de confrontació i les decisions amb sentit d'oportunitat i de proporcionalitat", afegeix. Malgrat això, l'exconseller creu que les discrepàncies entre JxCat i ERC són "totalment compatibles amb governar".

"Faria moltes coses diferents"

Raül Romeva rebutja parla d'errors sobre els fets d'octubre de 2017 perquè "estigmatitza, paralitza i desmoralitza". Tot i això, admet que "faria moltes coses diferents".

"Ho vam intentar", recorda Romeva, concedint, però, que no se'n van sortir. "És molt difícil fer 'jogo bonito' quan l'altre t'està trencant les cames", afegeix. Romeva defensa que s'està fent molta "autocrítica" dins de l'independentisme, però en troba a faltar entre els defensors dels posicionaments unionistes i federalistes.

Decepció amb Europa

Romeva és crític amb la Unió Europea des de Lledoners, com recorda que ho era, també, des del seu escó al Parlament Europeu. "Potser en alguns discursos públics es peca d'ingenuïtat, i no ho podem ser, d'ingenus. D'exemples de coses que no pot permetre Europa n'hi tants com vulguis", respon a la pregunta de si molts independentistes que hi confiaven es van decebre amb la UE arran del seu empresonament.

"Les institucions europees s'inhibeixen constantment", destaca, recordant que "van haver de morir 200.000 persones a Bòsnia perquè aixequessin un dit, i moren milers i milers de persones a la Mediterrània sense que la UE doni una resposta conjunta i coherent".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem