El Suprem elogia el "compromís amb la pau" de Romeva però el condemna a 12 anys

Això diu la sentència del Tribunal Suprem sobre el santcugatenc Raül Romeva

El Tribunal Suprem ha condemnat el santcugatenc Raül Romeva a 12 anys de presó per sedició i malversació. Tot i això, en la seva sentència, elogia el "compromís amb la pau" de Romeva, del qual no en té "ni el més mínim dubte". Consulta la sentència.

Segueix en directe la reacció a la sentència del Suprem a Sant Cugat.

Més info: Raül Romeva, condemnat a 12 anys de presó

La sentència del Suprem dedica vuit pàgines exclusivament a Raül Romeva, tot i que durant tot el text, de 400 pàgines, se'l cita en diferents moments. "Va col·laborar en les decisions executives per garantir la celebració del referèndum i la fita dels objectius del procés, en particular en l'àmbit de les relacions exteriors", afirma la sentència amb relació al qui era conseller d'Afers Exteriors.

"Va estar present en la presentació de les urnes"

La Sala del Tribunal Suprem presidida per Manuel Marchena sentencia que la seva actuació va estar enfocada a promoure "una mobilització ciutadana que incloïa la resistència i l'oposició material i física, així com un suport internacional".

La sentència del Tribunal Suprem repassa les actuacions en què va participar Romeva, com en la "presentació de la pregunta que es formularia en el referèndum" o la firma en el decret de convocatòria de la votació de l'1 d'Octubre. "Va estar present en la presentació de les urnes duta a terme el 29 de setembre de 2017, dos dies abans del referèndum", afegeix.

"L'acusat va assumir l'estratègia exterior del govern per legitimar internacionalment el referèndum"

Així mateix, li atribueix un paper "fonamental en l'acció exterior desenvolupada per la Generalitat en favor del procés d'autodeterminació". "L'acusat va assumir l'estratègia exterior del govern per legitimar internacionalment el referèndum", afegeix la sentència, que també recull unes declaracions de Romeva a la premsa del 28 de setembre de 2017:  "Va arribar a afirmar que si guanyava el referèndum, es declararia la independència en 48 hores".

El Suprem repassa totes les notificacions judicials que Romeva i la resta de membres del govern català van rebre i indica: "Va reconèixer la seva actitud de rebuig cap al compliment de les advertències del Tribunal Constitucional".

"El judici no converteix injustament l'acusat en un home violent"

Finalment, el Suprem fa referència a les paraules de la defensa de Romeva durant el judici, presentant-lo com "un home compromès amb els moviments pacifistes i un militant de la cultura de la pau". "Aquest perfil del senyor Romeva és un fet notori que la Sala coneix, elogia i respecta. No manté el més mínim dubte sobre el seu compromís amb la pau. El judici no converteix injustament l'acusat en un home violent. Es limita a retreure-li la seva actuació concertada amb la resta d'acusats, encaminada a la creació d'un conjunt normatiu aprovat per un òrgan autonòmic  manifestament incompetent per a això".

"Animant a la participació activa en el referèndum declarat il·legal"

En resum, la sentència exposa que "el comportament atribuït als acusats Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Sánchez, Cuixart, Forcadell i Bassa permet atribuir-los els riscos de lesió de tals béns jurídics i fins i tot de la seva material concreció, tant del recurs a comportaments tumultuaris, amb episodis a vegades violents i en tot cas fora de les vies legals".

"Els acusats van expressar per mitjans socials missatges de solidaritat, afecte i compromís i expressions d'agraïment, animant a la participació activa en el referèndum declarat il·legal, estimulant la presència massiva de ciutadans a les urnes, malgrat que conèixer que les Forces de Seguretat de l'Estat havien rebut la instrucció específica del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'impedir la seva celebració"

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem