El rei Felip VI, declarat 'persona non grata' a Sant Cugat

ERC Sant Cugat s'ha abstingut en la declaració de Felip VI com a persona non grata a Sant Cugat

Sant Cugat ha declarat Felip VI persona non grata. Ho ha fet amb els vots a favor de Junts per Sant Cugat i la CUP, que van portar la proposta sorgida del Consell per la República al ple municipal. Ciutadans i PSC han votat en contra i Esquerra Republicana s'ha abstingut. D'altra banda, els tres partits independentistes sí que s'han posat d'acord per declarar-se com a ciutat republicana i antimonàrquica.

"No podem declarar non grata la persona concretament. Si fos la institució, ho faríem", ha justificat Gemma Aristoy, regidora d'ERC, que criticava la "corrupció dels Borbons" i afegia: "Catalunya no té rei i la monarquia no és benvinguda"

"Autoritarisme polític i militar"

Junts per Sant Cugat i CUP han argumentat que la monarquia és una "institució antidemocràtica basada en els drets hereditaris de sang i privilegis d'arrel aristocràtica" i "hereva del règim franquista". La monarquia espanyola "té una llarga història d'exercici de l'autoritarisme polític i militar contra els Països Catalans i que continua fins a l'actualitat", han insistit els dos partits, destacant que és una institució "corrupta i que "manté vincles amb règims autoritaris".
 

"No és benvingut a casa"

Núria Fernández, regidora de Junts per Sant Cugat, ha defensat la postura del seu partit polític: "Felip VI va trencar el fràgil lligam que tenia amb la ciutadania i les institucions catalanes i davant tanta injustícia, creiem amb una Catalunya sobirana, de lliures figures anacròniques i li diem al rei Felip VI que no és benvingut a casa nostra i que Catalunya no té rei".

Núria Gibert, regidora de la CUP, ha volgut especificar que la seva formació rebutja la monarquia des d'una perspectiva diferent: "És una institució medieval, en la qual una família està per sobre de la resta de famílies i que viu per sobre de les famílies. Nosaltres som radicalment demòcrates i no som súbdits contra la nostra voluntat". A més, ha recordat que el 2016, va ser Convergència i Unió qui va rebutjar declarar el rei persona non grata i ha celebrat el canvi de posicionament de Junts.

Avís de Ciutadans

Des de Ciutadans, Aldo Ciprián ha recordat a la resta de regidors que els serveis de l'Ajuntament de Sant Cugat van advertir de possibles responsabilitats penals pels regidors que votessin a favor d'una moció com aquesta. A més, Ciprián ha destacat alguns informes internacions que assenyalen Espanya com un dels països amb una "democràcia completa". 

"Aquest tipus de moció només serveixen per fer foc d'encenalls i no per resoldre els problemes polítics de la ciutadania", ha lamentar Pilar Gorina, regidora del PSC.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem