La Zona de Baixes Emissions, el Pla d'Emergència Climàtica, el rei o Hasél centren el ple

El ple municipal del mes de març ha estat un dels més densos del que va de mandat, i ha destacat l'aprovació definitiva de la Zona de Baixes Emissions o l'aprovació del Pla d'Emergència Climàtica

El ple municipal del mes de març ha estat un dels més densos des de l'inici del mandat, ja que s'han debatut qüestions de molts àmbits diferents, algunes de fonamental importància, ja que formaven part dels eixos centrals del Govern municipal per aquest mandat. D'altra banda s'ha tractat també set mocions, quatre de les quals referents al conflicte entre Catalunya i l'Estat, que han fet aflorar les tensions entre els dos blocs en termes nacionalistes del ple: independentistes i unionistes. A més, el Govern ha explicat també que vol afrontar la lentitud en l'atorgament de llicències urbanístiques.

Importància pel medi ambient

Un dels àmbits amb més rellevància en aquest ple ha estat el del medi ambient, ja que després de molts mesos, el Ple Municipal ha acordat l'aprovació definitiva de l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat, que serà una realitat una vegada passi el filtre de les possibles al·legacions. De fet, fa uns dies ja es va anunciar que la ZBE entrarà en vigor l'1 de maig, tot i que els primers 6 mesos no tindrà un caràcter sancionador. Cal destacar que Junts per Sant Cugat ha votat a favor de l'ordenança amb "un sí crític" i Ciutadans hi ha votat en contra.

Més info: La zona de baixes emissions tira endavant amb l'objectiu de reduir la contaminació

D'altra banda, també dins de l'àmbit de medi ambient, el consistori ha aprovat el Pla d'Emergència Climàtica. Un Pla que, en aquest cas, sí que ha comptat amb l'aprovació de tots els grups polítics de l'Ajuntament.

Més info: Sant Cugat aprova l'estratègia contra l'emergència climàtica

Competències sancionadores en relació amb la Covid-19

L'Ajuntament de Sant Cugat ha sol·licitat a la Conselleria de Salut de la Generalitat la delegació de la competència sancionadora per a les infraccions lleus en l'incompliment de les mesures de prevenció contra la Covid-19. Amb això, el consistori tindrà la capacitat de sancionar als ciutadans que vulnerin aquestes mesures.

Més info: L'Ajuntament tramitarà les multes per la covid que posi la Policia Local

Paral·lelament, el Ple Municipal ha aprovat també un conveni entre l'Ajuntament i el Servei Català de Trànsit a través del qual Sant Cugat assumeix competències per denunciar i sancionar infraccions de circulació en vies urbanes.

Xoc entre independentiste i unionistes en quatre mocions

Pel que fa a les mocions, el del març del 2021 ha estat també un dels plens amb més debat del mandat, ja que se n'han tractat set, quatre d'elles han accentuat el debat ideològic i nacional al Ple Municipal, i dues més han tractat aspectes d'urbanisme

En l'àmbit nacional, el consistori ha aprovat una moció proposada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), de suport a Pablo Hasél, tal com ja es va fer a l'EMD de Valldoreix el mes passat. D'altra banda, Sant Cugat ha declarat persona non grata a Felip VI i el Ple Municipal defineix la ciutat com a republicana i antimonàrquica. En ambdues mocions s'han pogut copsar els eixos nacionals del consistori, ja que han obtingut el mateix resultat: aprovades amb els vots favorables d'ERC-MES, CUP i Junts, i els vots en contra de PSC i Ciutadans. De totes maneres, en la moció sobre el rei, ERC-MES s'ha abstingut en el primer acord.

Més info: Sant Cugat mostra el seu rebuig a la detenció de Pablo Hasél

Més info: El rei Felip VI, declarat 'persona non grata' a Sant Cugat

Dins del mateix calaix, s'han debatut dues mocions més. Una per donar suport i reclamar l'amnistia com a indispensable per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, que s'ha aprovat. I una altra proposada pel PSC en defensa dels Mossos d'Esquadra i per a la "preservació de l'ordre públic", en relació a les protestes dels darrers dies per l'empresonament de Pablo Hasél, que s'ha desestimat amb els vots contraris de CUP i ERC-MES i l'abstenció de Junts. PSC i Ciutadans hi han votat a favor.

Més info: Sant Cugat reclama l'amnistia "per poder avançar en la resolució del conflicte polític"

Les llicències urbanístiques i el temps que es triga a atorgar-les

A escala urbanística, el ple ha rebutjat una moció de Junts per Sant Cugat per engegar un pla de xoc per posar al dia les llicències urbanístiques de l'Ajuntament. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, ha assegurat que el Govern està plantejant un pla per incorporar 15 persones als serveis tècnics i millorar en l'atorgament de llicències. Encara en l'àmbit d'Urbanisme, s'ha aprovat una altra moció per demanar la modificació puntual de la legislació urbanística en referència a les ampliacions de construccions en parcel·les amb edificis amb volum disconforme.

Més info: El govern defensa el seu pla per les llicències d'obres davant del pla de xoc de JuntsxSTC

Ampliar la xarxa Wifi pública i manifest del Dia de la Dona

Per últim, s'ha aprovat una moció institucional per ampliar la xarxa de Wifi pública a més punts del municipi.

Més info: Cobertura gratuïta de wifi a tots els parcs i barris perifèrics de la ciutat

A més, la Junta de Portaveus va acordar que Sant Cugat s'adherís al manifest del Dia de la Dona.

Més info: Sant Cugat s'adhereix al manifest del Dia de la Dona

El Síndic de greuges

Abans d'iniciar l'ordre del dia del ple de març, el Síndic ha presentat davant del Ple Municipal el seu informe de l'any 2020, registrant un descens de més del 20% d'actuacions, segurament com a conseqüència de la Covid-19 i el confinament.

Més info: El Síndic de Greuges de Sant Cugat registra un 21,73% menys d'actuacions l'any 2020

Audiència Pública

En l'Audiència Pública del ple municipal del mes de març diferents veïns del municipi han fet arribar les seves inquietuds als regidors de l'Ajuntament. Entre els aspectes tractats, han destacat la manca de connectivitat telefònica a Can Cortés o una pregunta sobre l'estat del Complex Esportiu de Mira-Sol.

Més info: El Complex Esportiu de Mira-Sol o la connexió a Can Cortés a l'audiència pública

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem