Romeva i Royo continuen en la mira de la fiscalia del Tribunal de Comptes tot i l'amnistia

La fiscalia del Tribunal de Comptes ha confirmat la petició de 3,1 milions d’euros de responsabilitat patrimonial a una trentena d’ex alts càrrecs del Govern de la Generalitat

La fiscalia del Tribunal de Comptes ha confirmat la petició de 3,1 milions d’euros de responsabilitat patrimonial a una trentena d’ex alts càrrecs del Govern de la Generalitat per les despeses d’Exteriors i l’1-O durant el 'procés'. Entre els assenyalats hi ha els santcugatencs Raül Romeva (exconseller d'Exteriors) i Albert Royo (exsecretari general del Diplocat). També els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont i altres exconsellers i càrrecs executius. 

Més info: El Tribunal de Comptes jutja als santcugatencs Raül Romeva i Albert Royo

Tot i que les defenses havien demanat suspendre el procediment perquè previsiblement seran amnistiats, la consellera d’enjudiciament ho va descartar i la vista es va celebrar el novembre passat. A més, les defenses demanen l'arxivament o l'anul·lació del cas, tot qüestionant la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i adduint indefensió. També apunten que els fets han prescrit, perquè han passat més de 5 anys, cosa que la fiscalia rebutja.

Per altra banda, si s’acaba aprovant la llei d’amnistia és previsible que el gruix dels acusats es puguin beneficiar d'aquesta mesura. A banda d’això, el procediment pot tenir dos nivells de recurs, en un primer moment en una instància superior dins del Tribunal de Comptes i, posteriorment, a la sala tercera del Tribunal Suprem.

Més info: Albert Royo: "Volen enfonsar-nos econòmicament i posar-nos a la presó"

Per què 3,1 milions?

En concret, el ministeri públic reclama 2,2 milions d’euros per les despeses d’Exteriors i 883.000 euros per l’1-O. Entre les despeses concretes de l’1-O destaquen 161.000 euros per l’aplicatiu referèndum.cat i l’anomenada ‘crida extra’ per als voluntaris de les meses electorals. També 10.800 euros pel disseny de la campanya de registre de residents a l’exterior i 158.000 per la difusió de la campanya; 2.700 euros per la web del Pacte pel referèndum; 62.000 euros per la cartelleria del referèndum; 60.000 euros d’una campanya internacional sobre la imatge de la Generalitat; 83.000 euros per la invitació a grups parlamentaris europeus; 178.000 euros per a un equip d’experts internacionals i 167.000 euros per a observadors internacionals.

Les despeses d’Exteriors no es desglossen, però inclouen sobretot les despeses de les delegacions de la Generalitat a l’estranger i del Diplocat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem