El Tribunal de Comptes jutja als santcugatencs Raül Romeva i Albert Royo

La fiscalia demana una responsabilitat patrimonial de 3,1 milions d'euros a 35 encausats, entre líders polítics i exalts càrrecs

El Tribunal de Comptes ha arrencat el judici contra els líders polítics i exalts del Govern de la Generalitat per les despeses del referèndum de l'1 d'octubre i de la política exterior durant el procés sobiranita. L'exconseller santcugatenc Raül Romeva, i l'exsecretari general del Diplocat, el també santcugatenc Albert Royo, són dos dels encausats. La fiscalia demana una responsabilitat patrimonial de 3,1 milions d’euros als 35 encausats. Societat Civil Catalana, també acusació, reclama més de 5 milions d’euros tant pels costos d'organitzar i celebrar l'1-O com per la despesa de la "política exterior" desplegada pel Govern.

Més info: De Romeva a Royo: els santcugatencs que es podrien beneficiar de l'amnistia

En la vista, que va tenir lloc el 17 de novembre, van declarar tres testimonis. Entre ells, una interventora de l’Estat, que va admetre que no tenien “capacitat” per controlar tots els pagaments de la Generalitat el 2017 encara que el Ministeri d’Hisenda deia el contrari. Els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont també estan acusats en la causa. 

Més info: Investiguen Romeva i Royo per suposat desviament de fons al procés sobiranista

Una fiança milionària

Un altre testimoni va ser Antoni Millet,  membre del comitè directiu del Diplocat del 2003 al 2019. Al llarg dels seus 16 anys al càrrec no va rebre mai cap requeriment per justificar despeses per part de l’Estat ni tampoc indicacions expresses del Govern de la Generalitat. Sobre les despeses per encarregar informes a universitats o convidar professors i diputats estrangers, va assegurar que era relativament habitual.

A través de les xarxes socials, Albert Royo va lamentar que per uns mateixos fets els estiguin investigant en el Tribunal de Comptes i a través d'un altre procediment penal. "Ens han imposat una fiança de 9 milions d’euros que hem hagut de satisfer per avançat", denunciava el santcugatenc, que afegia: "Les mateixes despeses i conceptes serveixen per acusar-nos penalment per malversació i imposar-nos una nova fiança de milions d’euros".

Més info: Albert Royo: "Volen enfonsar-nos econòmicament i posar-nos a la presó"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem