El Ple de Sant Cugat ha tornat a debatre per tercera vegada en aquest mandat sobre el conflicte entre Israel i Palestina i, per tercer cop, no s'ha pogut aprovar cap acord per demanar un alto el foc a Gaza. Amnistia Internacional a través d'En Comú Podem ha presentat una moció per instar a totes les parts implicades en el conflicte a adoptar un alto el foc "de manera immediata". Un alto el foc prolongat, acatat i respectat per totes les parts del conflicte, que permeti protegir la població civil. Però, les esmenes presentades per Junts per Sant Cugat han provocat que es retirés la moció.
Carme Ardid, regidora d'Educació, Universitats i Multiculturalitat de Sant Cugat, ha defensat les esmenes de Junts per Sant Cugat perquè volien que el text resultant mostrés una posició "el més compartida possible". I ha afegit que, malgrat que totes les formacions del consistori no veuen el tema "de forma idèntica", estan "d'acord en allò essencial".
Què demanava la moció d'Aministia Internacional?
La moció, que ha presentat el representant d'Amnistia Internacional a Sant Cugat, David Cases, també volia instar l'estat d'Israel a aturar els atacs il·legítims, inclosos atacs indiscriminats i atacs directes contra persones i béns civils, i a aixecar el setge imposat sobre Gaza, i garantir l'accés d'ajuda humanitària.
I exigir a Hamàs i altres grups armats palestins aturar els atacs contra Israel i facilitar l'alliberament immediat de totes les persones civils segrestades.
A banda d'instar al Govern d'Espanya a actuar per a prevenir el genocidi; secundar "inequívoca i incondicionalment" tots els mecanismes de rendició de comptes existents a nivell internacional; a
convertir la suspensió de les exportacions d'armes espanyoles a Israel en permanent i promoure, en el si de la UE i de l'ONU, un embargament d'armes integral a totes les parts del conflicte.
No obstant això, Amnistia Internacional ha retirat la moció perquè no s'anava a aprovar el redactat inicial del text.
Les esmenes de Junts per Sant Cugat a la moció sobre el conflicte entre Israel i Palestina
Les esmenes de Junts per Sant Cugat volien qualificar els atacs inicials de Hamás a 1.200 israelians el 7 d'octubre del 2023 de "molt greus i condemnables" i de ser "l’atac més sagnant contra la població israeliana des de l’Holocaust nazi". També volien introduir que "Israel ha exercit en legítima defensa una resposta que a dia d’avui és ja desproporcionada".
També volien eliminar, entre altres qüestions, que els morts provocats per Israel incloïen també una bona part de nens i nenes i canviar el quantificador de "milions" de "persones que s'enfronten al desplaçament, la despossessió i el sofriment, a més de la destrucció de béns i infraestructures de caràcter civil" per "centenars de milers".
O incorporar a l'acord una condemna de l’atac contra Israel amb míssils i drons perpetrat aquestes darreres hores per l’Iran i que hauria pogut causar una massacre de civils, i instar a tota la comunitat d’estats àrab-musulmans de la zona a treballar per desescalar el conflicte i per una pau duradora a l’Orient Mitjà.
L'oposició torna a encendre el debat sobre el conflicte entre Israel i Palestina
D'altra banda, el portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha explicat que la seva formació veia en el text d'Amnistia Internacional la solució per arribar a l'"encaix" al qual no s'havia arribat en els anteriors textos portats a les darreres sessions plenàries. Però, ha lamentat les esmenes de Junts per Sant Cugat, ja que per a ell "torpedinen l'aprovació de la moció". "Avui el més important és que els grups municipals ens posicionem i valorem la necessitat de posicionar Sant Cugat en la demanda de la fi del conflicte i en el suport humanitari que la població de Gaza ens mereix", ha insistit Gutiérrez.
Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha qualificat les esmenes de Junts per Sant Cugat com un "insult a l'ètica" i ha mostrat la seva incomprensió perquè no s'ha donat per bo un text que, segons la seva formació, "rebaixa" "l’origen del mal" del conflicte. També ha volgut recordar els darrers avanços que s'estan fent com els avanços de l'Estat espanyol pel reconeixement de Palestina.
Alfredo Bergua, regidor del PP, ha qualificat la moció com un "punt intermedi entre l’extrema esquerra i l’esquerra". En aquest punt també ha volgut recordar que els palestins controlen el territori i "volen l’aniquilació d’Israel". També ha criticat que la moció no ha volgut incloure la condemna a l'Iran, el que considera com el principal aliat de Hamas, com sí que s'ha fet a les esmenes de Junts. Aquest punt ha estat clau perquè la seva formació doni suport a les esmenes de Junts. Això i "l’exigència d’aturar els atacs contra Israel".
Elena Vila, portaveu del PSC, ha posicionat el seu partit a favor del text presentat per Amnistia sense les esmenes de Junts per Sant Cugat. "Recolzem sense les esmenes ideològiques, ja que això va de vides i no va de l’extrema esquerra ni de res". "No podem romandre impassibles davant de la tragèdia de Gaza sigui quina sigui la ideologia", ha afegit. Però també ha elogiat la política del Govern espanyol de deixar d'exportar armes a Israel i la proposta de promoure el reconeixement de Palestina.
Bernat Picornell, portaveu d'ERC, s'ha referit als principals conflictes pròxims al de la franja de Gaza com el de Cisjordània i ha fet una reivindicació del treball per la pau. En aquest sentit, ha afegit que Sant Cugat sempre ha estat un "municipi vinculat amb la pau". "Si no ho fem, dilapidem la feina que estem fent a Sant Cugat durant anys", ha conclòs.
Un conflicte que ha provocat la mort de milers de persones civils
El 7 d'octubre del 2023, milícies del moviment islamista Hamàs, que governa Gaza des del 2007, van penetrar en territori israelià, al qual a més van llançar milers de coets. En resposta, Israel va llançar una contundent resposta militar. Des de llavors han mort més de 30.000 persones. D'ençà de l'inici del conflicte, el Ple de Sant Cugat ha debatut el tema en tres ocasions i en cap s'ha arribat a un acord.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.