Sant Cugat es posicionarà a favor d'ampliar el dret a vot a partir dels 16 anys

El Ple municipal aprovarà una moció que manifestarà la necessitat d’avançar cap al reconeixement del dret a vot a les persones majors de 16 anys

ERC-MES, Convergència, CUP-PC i ICV-EUiA aprovaran al Ple municipal d'aquest dilluns, dia 18 de gener, una moció en favor de situar el dret a vot a partir dels setze anys, a proposta de la JERC. D'aquesta manera, les formacions demanaran al Parlament de Catalunya que en la nova llei electoral catalana els majors de setze anys ja puguin votar, fet que volen que sigui efectiu en les pròximes eleccions.

Els partits exposen com argument una resolució del 2011 de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa sobre l’enfortiment de la democràcia mitjançant la reducció de l’edat per a votar als setze. La resolució assenyala que l'evolució demogràfica a Europa podria portar a la creixent marginació del jovent en el procés polític i instava als estats a modificar el sistema. Alemanya, Brasil, Argentina o Àustria són alguns dels països on l'edat mínima per votar són els setze anys.

La moció també recorda que els joves d'entre setze i divuit anys no poden votar però sí que tenen responsabilitats penals, dret a treballar, obligatorietat de pagar impostos, ple consentiment en els tractaments mèdics i dret al matrimoni, entre altres.

La moció, que serà aprovada per la majoria dels partits ciutats, manifestarà la necessitat d’avançar cap al reconeixement del dret a vot a les persones majors de 16 anys. Alhora, s'instarà "al Parlament i al govern de la Generalitat que incloguin el dret a vot de les persones majors de 16 anys en la llei electoral catalana que s’ha d’aprovar en els pròxims divuit mesos, per garantir-ne el dret a vot tant en les pròximes conteses electorals, com en el referèndum per ratificar la nova constitució catalana que donarà per finalitzat el procés constituent català".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem