Sant Cugat mostra el seu rebuig a la detenció de Pablo Hasél

La moció, que denúncia "les sentències dels tribunals espanyols" amb la llibertat d'opinió i expressió, ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts per Catalunya, CUP i ERC Sant Cugat

Junts per Sant Cugat ha presentat una moció de suport a Pablo Hasél en el ple municipal de març, que s'ha celebrat el dilluns 15 de març, amb l'objectiu de defensar el dret de llibertat d'expressió i mostrar el seu rebuig a la detenció del lleidatà Pablo Hasél, acusat d'apologia del terrorisme i de calúmnies a la Corona i a les institucions de l'Estat, una moció que ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts per Catalunya, CUP i ERC Sant Cugat i amb els vots en contra de PSC Sant Cugat i Cs Sant Cugat.

Segons el grup municipal proposant "el clima de regressió democràtica a l'Estat Espanyol ha quedat novament palès amb la detenció de Pablo Hasél, qui ha ingressat a presó per haver fet sentir la seva veu i la seva opinió, un Dret que hauria de ser respectat en tota democràcia consolidada".

A més, la formació política ha assenyalat que llibertat d'expressió i d'opinió "és un dret fonamental de tot individu i està recollit a l'article 19è de la Declaració Universal dels Drets Humans" i ha especificat que l'Estat Espanyol "s'ha esplaiat els darrers anys a defensar i protegir els qui fan apologia del feixisme i del franquisme mentre, per altra banda, es distorsionen fets i accions que qüestionen aquests moviments antidemocràtics i que representen una crítica i una valoració emmarcada en la llibertat d'expressió".

És per això, que Junts per Sant Cugat demana "denunciar un cop més les sentències polítiques dels tribunals espanyols que posen en dubte les garanties de tot el sistema judicial i la separació de poders i reiterar el compromís del món local català amb la llibertat d'opinió i d'expressió i en la defensa dels drets fonamentals de tota la ciutadania".

D'altra banda, en la moció de suport a Pablo Hasél, el grup municipal vol "condemnar la pena imposada al cantant Pablo Hasél per l'expressió del seu pensament a través de les seves cançons i promoure una modificació del Codi Penal on es despenalitzin aquest tipus de delictes i on es protegeixi la llibertat d'expressió en lloc de sancionar-la".

Defensa a la llibertat d'expressió i opinió

Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, ha volgut reiterar el compromís de la formació política "amb la llibertat d'expressió i opinió i la defensa de tots els drets fonamentals de la ciutadania" i ha mostrat la seva condemna per la pena a "Pablo Hasél per les seves cançons i piulades".

Per la seva banda, Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans de Sant Cugat, s'ha mostrat contrari a la moció: "És una moció carregada de falsedats i de pura propaganda i l'únic que pretén és crear un marc de pensament en determinades persones més enllà del que si el que es transmet és veritat o fals. Pablo Hasél acumula diferents condemnes com pot ser l'obstrucció a la justícia o l'agressió física que passen per alt en aquesta moció".

A més, Blázquez ha comentat la "bona feina dels jutges i tribunals que fan el seu treball i amb aquesta moció s'està carregant gratuïtament contra uns funcionaris que fan el seu treball. És una moció que intenta vendre que Espanya és un "bitxo raro" a Europa i és fals, ja que a la majoria de països europeus no tot s'hi val".

D'altra banda, Marco Simarro, regidor de la CUP Sant Cugat, ha assenyalat la "regressió en els drets fonamentals en l'Estat Espanyol. És contradictori parlar d'una democràcia plena si hi ha drets fonamentals que no es respecten i queden entredits. És per això que demanem una imminent derogació de la Llei Mordaç i dels delictes d'enaltiment al terrorisme i a les injúries a la corona".

Esther Madrona, regidora d'ERC Sant Cugat, ha volgut puntualitzar que l'"Estat Espanyol atempta contra els conceptes més essencials de la democràcia, com llibertat d'expressió, mostra de la gestió autoritària amb pèrdua de drets fonamentals. Amb tot, reiterem el nostre compromís amb la llibertat d'opinió i expressió".

Finalment, José Gallardo, regidor del PSC Sant Cugat, ha assenyalat que la seva formació política no volia entrar en aquest debat: "No entrarem en el joc dels uns i els altres"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem