Sant Cugat reclama l'amnistia "per poder avançar en la resolució del conflicte polític"

La moció ha estat aprovada amb el suport dels partits independentistes i amb els vots en contra de Ciutadans Sant Cugat i PSC Sant Cugat

Sant Cugat mostra el seu suport a una Llei d'Amnistia, amb l'objectiu de "demanar la immediata posada en llibertat dels presos polítics", després que s'aprovés una moció presentada per ERC Sant Cugat, CUP Sant Cugat i Junts per Sant Cugat en el ple municipal, celebrat el dilluns 15 de març, amb els vots en contra de Ciutadans Sant Cugat i PSC Sant Cugat.

Els 3 partits polítics proposants han assenyalat que d'ençà de la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar la proposta de nou pacte estatutari, l'any 2010, s'ha agreujat el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat Espanyol, "un conflicte que ha quedat manifest amb penes de presó, exili, multes i inhabilitacions a aquells legítims representants que van optar per reivindicar l'exercici ple dels drets i llibertats fonamentals amb l'objectiu de decidir, de nou democràticament, el seu futur polític".

D'altra banda, les formacions polítiques que han acostat la moció consideren que els procediments judicials "s'estan produint tota mena de vulneracions de drets com la fragmentació de la causa, la manca d'imparcialitat de jutges i poders públics espanyols, la vulneració de garanties processals i de la presumpció d'innocència, presó preventiva injustificada, entre altres".

Així doncs, la moció recull que l'amnistia "és un concepte jurídic reconegut en l'àmbit internacional, aplicat a centenars de països i per a situacions d'excepcionalitat política com la que estem vivint. L'amnistia ha de tenir com a àmbit objectiu tots els actes d'intencionalitat política tipificats com a delictes o com a conductes punibles administrativament."

A més, insisteixen que aquesta amnistia "és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític. Amb líders socials, polítics i altra ciutadania condemnada, investigada i represaliada judicialment no és possible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre totes les parts. Per això l'amnistia, i el reconeixement de l'autodeterminació, és la via per garantir la vida democràtica que ens permeti avançar".

D'aquesta manera, Junts per Sant Cugat, la CUP Sant Cugat i ERC Sant Cugat volen "declarar que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal i reclamar l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol mena de responsabilitat penal i administrativa per tots els actes i expressió d'unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya".

Així doncs, Alba Gordó, regidora d'ERC Sant Cugat, ha apostat per l'amnistia com a solució: "El conflicte polític requereix solucions polítiques, perquè tard o d'hora caldrà resoldre aquest conflicte a través de les urnes. El patiment que està causant l'Estat Espanyol és absurd i cal permetre la solució que ens permetria avançar: l'amnistia".

En una línia similar, s'ha posicionat Marco Simarro, regidor de la CUP Sant Cugat: "L'Estat Espanyol històricament ha estat incapaç de resoldre conflictes territorials o socials i és que el seu principal problema és la negació de la diversitat, i això només fa que la repressió s'incrementi".

Finalment, Sandra Casat, regidora de Junts per Sant Cugat, ha demanat "la immediata posada en llibertat dels presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, i fer una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que permeti l'alliberament dels presos polítics i encoratjar a tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d'un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem