Sant Cugat rellança les polítiques de joventut

El nou Pla Local de Joventut de Sant Cugat preveu més d'una cinquantena d'accions en tres anys

Sant Cugat ja compta amb un nou Pla de Joventut. Un document que marca les línies estratègiques, els objectius i les acciones concretes que estructuraran les polítiques de joventut durant els pròxims tres anys. L'objectiu és millorar el benestar i fer més partíceps en la vida de la ciutat als més de 22.000 joves d’entre 12 i 29 anys de Sant Cugat, que representen gairebé el 22% de la població.

El Ple Municipal ha aprovat aquest dilluns el Pla de Joventut, amb els vots a favor del govern d'ERC-MES, PSC i CUP i Ciutadans. A més, el govern municipal ha introduït canvis en el Consell de Joves per fer-lo més participatiu i obrir-lo més a jovent.

"Fins ara hi havia una sensació generalitzada que el jovent era poc escoltat a aquesta ciutat", assegurava la regidora de Joventut, Alba Gordó. Per regidor Marco Simarro, la voluntat és "impulsar i dignificar les polítiques de joventut i posar els joves al centre".

Pla Local de Joventut

El pla contempla cinc eixos principals, que es desenvolupen en més de cinquanta accions. "Un pla de joventut que neix amb la voluntat de construir unes polítiques i accions per a la joventut i fer-ho de la ma dels joves", va destacar Gordó. Aquests són els cinc eixos principals:

Més info: Oci, feminisme i pensament crític, bases del nou pla de joventut de Sant Cugat

  • Oci i relacions saludables: generar una oferta alternativa d’oci que promogui la cohesió social i les relacions saludables.
  • Feminisme i igualtat: promoure el feminisme i les relacions d’igualtat.
  • Formació i món laboral: faciitar els processos de formació i de transició al món laboral.
  • Pensament crític: promoure l’esperit i el pensament crític.
  • Participació i comunicació: fomentar la participació i generar una estratègia comunicativa pròpia pel jovent.

 

Una de les novetats que el govern ha inclòs en el pla la celebració d'un fòrum perquè els joves abordin qüestions relacionades amb l'oci i altres polítiques de joventut. Una proposta incorporada a instàncies de Junts per Sant Cugat i que Alba Gordó considera que ha millorat el pla. "És un pla que feia molta falta a la ciutat. Quan vam arribar, hi havia un pla de 0 a 30 anys. Creiem que fer un pla d'infància separat de joventut és el que ens sembla que té sentit", ha detallat Gordó.

Abstenció de Junts per Sant Cugat

Albert Salarich, de Junts per Sant Cugat, ha assenyalat que van presentar esmenes perquè qüestions com "habitatge, esports, discapacitat i participació no estaven representat en el pla". En aquest sentit, ha lamentat que no s'ha inclòs en cap acció concreta cap qüestió relacionada amb habitatge, esports i discapacitat. Per aquest motiu s'han abstingut.

Tot i això, Alba Gordó ha defensat que sí que hi ha propostes relacionades amb esports o discapacitat. "Hem fet l'impossible perquè hi puguin votar a favor", ha lamentat la regidora de Joventut sobre l'abstenció de Junts.

Consell de Joves més obert

El Consell de Joves és un òrgan consultiu i de participació on els joves estudiants d'ESO de Sant Cugat poden exercir el seu dret a participar, a expressar les seves idees i opinions, així com proposar accions concretes per transformar la ciutat. Ara, el govern municipal hi ha introduï canvis per rellançar-lo per "potenciar l'empoderament de la ciutadania". "L'objectiu principal és dotar-lo de més autonomia, capacitat d'autogestió i fer-lo mes representantiu", ha definit Simarro.

Un dels canvis principals és que el Consell s'obrirà a mes joves d'entre 12 i 17 anys de Sant Cugat. Fins ara, només hi podien participar representants designats per les escoles. Ara, qualsevol entitat o associació podrà designar un membre de l'òrgan. Per Marco Simarro, això dotarà de més diversitat el Consel.

"Aquest òrgan podrà representar millor els joves"

Una altra de les grans novetats serà que a partir d’ara les comissions de treball del Consell s’ampliaran a membres designats per entitats o joves que en vulguin formar part a títol individual. Així, es podran decidir impulsar grups de treball específics per determinades qüestions. A més, els membres del Consell passaran a tenir un mandat de dos cursos (fins ara era d’un). "A partir d'ara aquest òrgan podrà representar millor els joves", ha argumentat el regidor.

El Ple Municipal ha fet l'aprovació inicial del nou reglament amb els vots a favor del govern d'ERC-MES, PSC i CUP i de l'oposició (Ciutadans i Junts per Sant Cugat).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem