Sant Cugat reprova la participació de Jordi Pujol en actes públics a la ciutat

Amb tot, rebutja retirar subvencions a les entitats que el convidin o negar l'ús d'instal·lacions públiques

El ple municipal de Sant Cugat del Vallès ha reprovat la participació, com a conferenciant en un acte públic, de l'expresident Jordi Pujol, el passat mes de desembre, a les instal·lacions de l'Arxiu Nacional, en un acte organitzat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat. Ho ha fet a proposta del Partit Popular amb el suport de les diferents forces polítiques a excepció del PDeCAT-Demòcrates i el regidor no adscrit Xavier Cortés, que hi han votat en contra.

Més info: Pujol mostra la seva confiança en el país "per tirar endavant" a Sant Cugat

S'aprovava així parcialment la moció presentada pel Partit Popular, que incloïa altres acords que han estat rebutjats. Aquests eren instar l'equip de govern a negar l'ús d'instal·lacions públiques municipals per organitzar actes de promoció de la figura de Jordi Pujol, retirar les subvencions a les entitats que facin actes de promoció de Jordi Pujol, i instar la Generalitat i la resta d'institucions a negar l'ús d'instal·lacions públiques per promocionar la figura de Jordi Pujol.

La moció la presentava Álvaro Benejam (PP), assenyalant que "no podem acceptar que davant un fet que es va produir com la visita de Pujol, expresident amb honors retirats per haver comès frau fiscal que va reconèixer, vingui al nostre municipi a donar una xerrada convidat per una entitat de Sant Cugat que rep ajuda de l'Ajuntament i ho faci a una instal·lació pública com és l'Arxiu Nacional". "És inadmissible, i l'Ajuntament ha de posar mesures perquè les entitats no puguin rebre ajuts per aquestes activitats", ha dit.

El regidor no adscrit Xavier Cortés, ha admès l'escàndol que suposa, però ha considerat que no "ens sembla propi de dirigents democràtics que l'Ajuntament hagi de jutjar si es pot o no pot retirar subvenció per activitat d'entitats". El també regidor no adscrit Dimitri Defranc ha demanat el vot separat dels acords, apuntant que "retirar subvencions per una tendència es pot entendre com a censura a les organitzacions", mostrant la seva disconformitat amb alguns dels acords proposats.

Per part del PSC, Pere Soler ha subratllat que "no veiem convenient fer o no fer la conferència, sinó el fet que l'Ajuntament hi col·laborés". Ramon Gutiérrez, per ICV-EUiA, també ha coincidit en reprovar la participació de Pujol en una activitat a la ciutat, però ha mostrat dubtes en qüestionar l'assignació de les subvencions per aquest motiu, anunciant l'abstenció en aquests punts. Un criteri que també ha seguit ERC-MES, i Mireia Ingla ha reprovat la presència de Pujol, anunciant el vot contrari a la resta d'acords.

Sergio Blázquez, per part de Ciutadans, ha manifestat semblar-li "paradoxal" que fos Amics de la Unesco qui convidés Jordi Pujol, tot i defensar que "ens pot sembla bé o mal que algú sigui conferenciant independentment del seu passat; el que no ens sembla bé és quan és lo públic el que subvenciona o empara actes com aquests". Lurdes Llorente, per part de la CUP-PC, ha reprovat la figura del president Pujol, tot i mostrar el vot contrari a la resta d'acords, tot i plantejar la necessitat d'establir un criteri de subvencions.

Per part de l'equip de Govern, Carles Brugarolas ha anunciat el vot contrari per part del govern a la moció, apuntant que "l'actuació de Pujol és reprovable", però enumerant diferents acusacions que s'han fet sobre la seva persona i que no han estat jutjades ni condemnades. Una defensa que ha merescut les crítiques dels proposants i altres formacions del ple.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem