Dos santcugatencs, entre les víctimes independentistes del ciberespionatge

Una investigació ha destapat una llista de més de seixanta independentistes que van patir atacs digitals per ser espiats a través del programa Pegasus

65 líders independentistes van ser víctimes de ciberespionatge en els moments àlgids del procés, segons ha revelat el grup d'experts en ciberseguretat Citizen Lab i ha publicat The New Yorker. Entre els afectats hi ha dos santcugatens: Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Carles Puigdemont.; i Diana Riba, eurodiputada per ERC. A més, el santcugatenc Jordi Puigneró, actual vicepresident de la Generalitat, va informar que també va patir un intent d'espionatge a través del seu mòbil tot i que ho va evitar.

Més info: Jordi Puigneró va ser víctima d'un intent d'espionatge a través del seu mòbil

Entre la llista dels independentistes que han estat víctima d'aquest espionatge massiu a través del programa Pegasus hi ha els tres presidents de la Generalitat Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas i l'entorn pròxim de Puigdemont. Aquest programa s'inoculava a dispositius informàtics com els telèfons mòbils per poder extreure informació dels aparells. A més, hi ha representants dels principals partits independentistes (Junts, ERC i CUP) i d'entitats socials com Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana.

Citizen Lab apunta que hi ha "nexes" entre aquest espionatge i "una o més entitats del govern espanyol". Bona part de la investigació se centra en atacs produïts entre el 2017 i el 2020. El Ministeri d'Interior s'ha desvinculat de l'espionatge. Fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska insisteixen a l'Agència Catalana de Notícies que "ni el Ministeri, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil han tingut mai cap relació amb l'empresa NSO i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis".

Alay: "Estem davant d'un nou GAL, versió digital"

"L’informe de Citizen Lab és contundent i revelador. Com el llarg reportatge de New Yorker i que posa els pèls de punta. Estem davant d’un nou GAL, versió digital", ha denunciat a través de les xarxes Josep Lluís Alay, afegint: "Viure en un estat policial és això. Sotmesos a l’espionatge espanyol".

"65 independentistes som víctimes del cas de ciberespionatge il·legal més gran que s'ha pogut verificar fins ara. Arribarem fins al final per esclarir uns fets que no poden tenir cabuda en una UE democràtica", va expressar Diana Riba a Twitter.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem