Torra a Sant Cugat: "La prova que cal seguir cap a la independència és aquest llibre"

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat a la ciutat el seu llibre 'Les hores incertes. Diari dels Canonges', el segon volum del 'Dietari dels Canonges'

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest dijous 21 d'abril al Celler Modernista Les hores incertes, el segon volum del Dietari dels Canonges, que relata la seva gestió de la pandèmia en un "diari íntim, reflexiu i colpidor". Ho ha fet en un acte organitzat per la secció local del Consell de la República -que ha comptat amb Abigail Monells com a mestressa de cerimònies-, Òmnium Cultural Sant Cugat i la secció local de l'ANC, amb la col·laboració del TOT Sant Cugat. I en aquesta presentació l'expresident ha afirmat que "la prova que cal seguir cap a la independència és aquest llibre i l'altre". I ha argumentat aquesta sentència dient que "en un moment de catàstrofe sanitària com la que vam viure el president de Catalunya no podia prendre les mesures que creia que havia de prendre per la seva ciutadania i això és terrible i no desitjo que li passi a cap president del país".

Més info: Torra a Sant Cugat sobre la Covid-19: "No teníem els recursos per donar-li resposta"

I també s'ha referit al ciberespionatge dels líders independentistes, entre ells el mateix Torra i el santcugatenc i director de l'Oficina de l'Expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, també present a l'acte. "Estic especialment cabrejat, entre altres temes, per quan van intentar espiar-me. Va ser durant els fets que es relaten en aquest llibre, durant la gestió de la pandèmia. Això em té especialment emprenyat perquè en el moment més crític que viu aquest país m'espien en les reunions prèvies de les reunions de presidents", ha exclamat Torra. I ha lamentat que aquesta notícia no ha tingut cap conseqüència política.

Sobre aquest fet, Alay ha declarat que això és una mostra que "els fem por. Més por de la que nosaltres ens pensem". I ha afegit que "els catalans no hem apreciat prou del que som capaços" i que el que no podem fer és "aclucar el cap i agenollar-nos perquè encara te la claven més forta".

Més info: Dos santcugatencs, entre les víctimes independentistes del ciberespionatge

Empoderar la ciutadania

Lligat a aquesta idea, Quim Torra ha recordat que a Catalunya hi ha una majoria independentista i que cal recuperar l'esperit que es va iniciar el 2015 quan es va fixar l'objectiu ambiciós de declarar la independència en 18 mesos. "Recuperar aquesta il·lusió i aquesta alegria de la revolució dels somriures és clau perquè és el moment on l'independentisme més ha crescut i més ha engrescat a la gent", ha reivindicat Torra. I ha afegit que "el 2015 cristal·litza un empoderament individual i col·lectiu que ens diu que nosaltres podem canviar les coses. Això és el més important del moviment independentista, que podíem canviar l'status quo". I sobre això ha confessat que el que més li dol de la situació actual de l'independentisme actual és que s'està resignant a la imposició del poder de l'Estat. "Si Espanya sempre t'enganya et continuarà enganyant ara i sempre", ha manifestat l'expresident.

Un centenar de persones han assistit a la presentació del llibre de Quim Torra. FOTO: JLS

Un centenar de persones han assistit a la presentació del llibre de Quim Torra. FOTO: JLS

Sobre aquesta idea, Josep Lluís Alay s'ha mostrat comprensiu amb els polítics que defensen ara una estratègia de replegament per "tornar a agafar forces i portar a l'Estat a una situació negociada a través d'un referèndum". Però també ha reconegut que aquesta opció no se la creu. "No me la crec perquè aquesta posició defensiva el que acaba provocant és desencís", ha explicat Alay. I ha dit també que "l'Estat espanyol només negociarà quan es vegi forçat a fer-ho i això depèn òbviament de nosaltres, d'aquest 52%". I ha afirmat que "el nostre convenciment s'ha de mantenir com sempre", hi hagi pandèmia o una guerra. Tot i que ha reconegut que és normal que durant la pandèmia s'hagi alentit el procés. I Alay ha sentenciat que "aquestes grans revolucions només passen quan la majoria de la gent les vol portar a terme i vol arribar fins al final".

Josep LluísAlay oficina presidentpuigdemont

Quim Torra (dreta) i Josep Lluís Alay  (dreta) i  en la presentació de 'Les hores incertes. Dietari de Canonges' a Sant Cugat. FOTO: JLS

"Tornar a agafar el rumb i posar un horitzó clar"

Sobre això, Quim Torra, ha animat a "tornar a agafar el rumb i posar un horitzó clar" i ha afegit que "només hi ha una possible negociació amb l'Estat si tu estàs en confrontació amb l'Estat". I Torra ha reclamat també la mateixa determinació que Escòcia, que,  malgrat la pandèmia i la guerra entre Rússia i Ucraïna, manté el compromís de celebrar un referèndum l'any 2023. "Si el teu objectiu com a país és la independència, hauria d'estar per sobre de la resta", ha sentenciat Torra.

Amb tot, Josep Lluís Alay ha recordat el que ha afirmat al principi de la seva intervenció que "estem millor que mai en la lluita per aconseguir un estat independent". Però també ha avisat que a causa de les "incoherències" que assegura que s'estan donant "ens podem autodesactivar nosaltres mateixos".

Per últim, l'expresident Torra ha agraït als assistents tota la confiança al llarg dels anys i, després d'explicar una anècdota personal amb la seva mare del dia que es va anunciar que seria president de la Generalitat, ha revelat que "mai s'ha sentit sol respecte a la ciutadania, ni en els pitjors moments de la pandèmia". I ha conclòs, mig acomiadant-se, que "la lluita per la independència és un tema de relleus i lideratges" i ha elogiat el pas al costat de Jordi Cuixart al capdavant d'Òmnium.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem