El Síndic de Greuges de Sant Cugat registra un 21,73% menys d'actuacions l'any 2020

El Síndic Ramon Palacio ha presentat els números del 2020 en un ple extraordinari celebrat aquest dilluns

El síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, ha informat aquesta tarda en una sessió plenària extraordinària que durant el 2020 s'han registrat 245 actuacions, un 21,73% menys respecte al 2019.

Palacio ha expressat en el ple, al qual ha assistit de forma telemàtica, que "la falta de presencialitat per les mesures per combatre la COVID-19 ha afectat les actuacions". De fet, la majoria de les actuacions s'han presentat de forma presencial. Un fet que per al síndic mostra que "la presencialitat, malgrat les dificultats de la pandèmia, segueix sent prioritària".

Menys queixes que el 2019

També ha passat a repassar les actuacions que es van produir el 2020. De les 245 actuacions, va haver-hi 147 queixes i 98 assessoraments. Aquests números indiquen 20 queixes menys respecte al 2019.

Més info: El Síndic de Greuges de Sant Cugat registra un 7% menys de queixes l'any 2019

De les 147 queixes rebudes, se’n van estimar 81 (66 no van ser estimades), i es va obrir un expedient per a cada una d’elles. Aquests expedients van generar 181 documents de peticions a l’Ajuntament entre peticions d’informe inicials, requeriments de resposta, desacord amb la resposta rebuda o ampliació de la informació.

Serveis territorials, a la majoria de les queixes

Per temàtica, de les 81 queixes admeses, 48 queixes corresponen a serveis territorials (seguretat ciutadana, via pública, habitatge, llicències d’obra, qualitat urbana...), 19 queixes corresponen a serveis a les persones (polítiques socials, cultura, educació...) i 14 queixes corresponen a l’administració general (impostos i taxes, economia, responsabilitat patrimonial...).

Polèmica amb la tria de les actuacions d'ofici

Així mateix, el síndic ha explicat, a més a més, que durant el 2020 es van presentar  quatre actuacions d’ofici: sobre l'ordenança de terrasses, l'assistència de Mútua de Terrassa als consultoris de La Floresta i Les Planes, els canals de comunicació de l'Ajuntament amb la ciutadania i sobre l'Anella de Mobilitat Verda.

Precisament, la tria de les actuacions d'ofici ha rebut força crítiques per part de les intervencions dels portaveus del grup municipal del PSC i ERC.

El tinent d’alcaldia de Presidència i portaveu del grup municipal del PSC, Pere Soler, ha mostrat la disconformitat del seu grup amb aquesta tria. "No estem contents amb els expedients que decideix fer d'ofici". I ha criticat que els criteris són "subjectius i no objectius".

També s'ha mostrat molest perquè el síndic inclogui a l'informe la relació contractual de la seva figura amb l'Ajuntament.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i portaveu del grup municipal d'ERC, Francesc Duch, ha reconegut la tasca professional que ha dut a terme el síndic Ramon Palacio i ha lamentat la "falta d'objectivitat" en les actuacions d'ofici.

Francesc Duch ha valorat també que les queixes hagin disminuït i sobre això ha afirmat el següent: "entenem que això significa que estem fent bé la feina".

Crítiques al temps de resposta de l'Ajuntament al ciutadà

D'altra banda, els altres grups municipals han centrat les seves intervencions en el temps de resposta que l'Ajuntament dona als ciutadans i que el síndic de greuges ha reflectit en el seu nou informe.

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Aldo Ciprian, s'ha sumat a la denúncia que el síndic ha fet sobre aquest tema i ha concretat que l'Ajuntament triga "28 dies de mitjana en respondre".

La tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència, Participació i Barris i portaveu del grup municipal de la CUP, Lourdes Llorente, ha respost a les crítiques al temps de resposta de l'Ajuntament. Sobre això ha dit que les dades que presenta el síndic de Greuges "caldria comparar-les amb les actuacions que sí que respon el consistori en els terminis".

Per la seva banda, la regidora i portaveu del grup municipal Junts per Sant Cugat, Cristina Paraira, ha defensat la figura del síndic de greuges i el seu paper per "esperonar a l'Ajuntament a millorar les seves mancances". I ha valorat la seva tasca durant els anys que ha ocupat el càrrec.

Per últim, el síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, ha agraït a tot el consistori la seva atenció en la presentació d'aquest informe i la bona relació que ha tingut durant tot el 2020 i el 2021 i ha recordat que el síndic com és una figura "independent i "objectiva" que atén als ciutadans amb independència de l'estructura de govern municipal.

Ha assegurat també que el síndic es dirigeix a l'Ajuntament en la seva globalitat i ha demanat a l'Ajuntament aquesta mateixa "reciprocitat".

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha tancat el ple agraint la tasca del síndic i ha afirmat que continuen treballant amb aquests objectius de "reciprocitat mútua i confiança" per millorar tant el síndic com l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem