Torra a Sant Cugat sobre la Covid-19: "No teníem els recursos per donar-li resposta"

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat el seu llibre 'Les hores greus' al municipi

Desenes de persones han pogut escoltar en directe i de primera mà com va viure l'inici de la pandèmia de la Covid-19 Quim Torra, quan ocupava el càrrec de president de la Generalitat de Catalunya. "El moment va ser greu, molt fosc, el vaig viure amb molta angoixa i amb un sentit de responsabilitat molt gran", ha iniciat Torra, qui ha destacat que la Generalitat "no tenia els recursos per donar resposta a la ciutadania en una tragèdia com aquesta", ja que l'Estat s'havia quedat les competències.

Tot plegat en la presentació del seu llibre, Les hores greus, que s'ha celebrat el dimecres, 21 d'abril, al Celler Modernista de Sant Cugat, en un acte organitzat per Òmnium Cultural Sant Cugat i que ha comptat amb la col·laboració del TOT Sant Cugat. "Confiem que l'acte d'avui ens ajudi a construir el país que volem, amb el compromís i la determinació per canviar la història", ha afirmat el president de la secció local de l'entitat sobiranista, Jaume Angerri.

Uns dies difícils

Les hores greus és el primer volum del Dietari de Canonges, i recull les vivències de Torra en el període que comprèn del 15 de març del 2020, just en l'inici de l'Estat d'Alarma, fins al 30 d'abril del mateix any. En aquest sentit, l'expresident ha recordat que va viure malament el fet de no acabar de controlar el material per al personal sanitari, però ha volgut reconèixer "la solidaritat dels ciutadans de Catalunya".

Torra: "Vaig quedar horroritzat per com l'Estat gestionava la pandèmia"

Una solidaritat, però, que va haver de fer front a "uns moments molt difícils". I és que tal com ha explicat Torra, "el fet de no tancar el país (en els primers dies Catalunya ho demanava i Espanya no ho concedia) va suposar una injustícia flagrant". En aquest sentit, ha afirmat que va quedar "horroritzat per com l'Estat gestionava la pandèmia".

Quim Torra en la presentació del seu llibre a Sant Cugat.

Quim Torra en la presentació del seu llibre a Sant Cugat.

Uns dies complicats, però dels quals Torra en va treure lliçons: "Aquells dies vaig entendre en tota la seva dimensió que representa la Generalitat com a institució". Una altra lliçó que extreu de l'inici de la Covid-19 és la de l'autoorganització de la societat catalana, tal com ell mateix ha reconegut.

Un llibre que reflecteix "la bondat" de Quim Torra

El vicepresident de l'entitat a Catalunya, Marcel Mauri, ha acompanyat l'expresident en aquesta presentació: "En aquest llibre, Torra vol passar comptes amb si mateix com a president en aquests mesos tant durs. No és un llibre d'aquests habituals amb els quals hem conviscut en els darrers temps". I és que Mauri ha afirmat que Torra "representa humanisme", i ha destacat que "llegint el llibre t'adones qui és Quim Torra", de qui n'ha fet valdre "la seva bondat". 

Marcel Mauri: "En aquest llibre, Torra vol passar comptes amb si mateix com a president"

Marcel Mauri ha ironitzat també sobre "l'arenga que cada dissabte ens feia el president Sánchez", fent èmfasi també en el fet que en les rodes de premsa de la Moncloa hi havia militars, que poc tenien a veure amb la sanitat.

El vicepresident de l'entitat sobiranista ha recordat també que des de l'inici de la pandèmia, 600 socis d'Òmnium han mort de Covid-19.

El Celler Modernista ha estat l'escenari de la presentació del llibre de Quim Torra. FOTO: TOT Sant Cugat

El Celler Modernista ha estat l'escenari de la presentació del llibre de Quim Torra. FOTO: TOT Sant Cugat

La independència, necessària

L'expresident ha afirmat que una altra de les lliçons que extreu de la gestió de la pandèmia és que "no podem donar recursos a la ciutadania en tragèdies com aquestes si no som independents". Ho ha explicat arran de les conclusions que treia ell mateix de les reunions periòdiques que tenien els representants de les comunitats autònomes amb el president Sánchez.

Torra: "El sentit comú xoca amb la realitat autonòmica"

També ha reconegut sentir "impotència" per no poder compensar certes decisions pel que fa a les restriccions, com per exemple poder haver ajudat l'oci nocturn, molt tocat per les mesures anticovid: "El sentit comú xoca amb la realitat autonòmica, perquè no teníem les eines per poder fer totes aquestes coses". De fet, ha assegurat que cal prendre's "aquesta tragèdia com a motor de canvi".

La fórmula de l'1-O

Pel que fa al futur del país i del procés, Torra ha explicat que "és més important tenir un horitzó cal que no pas un Govern", argumentant que "si no hi ha un horitzó clar no hi haurà acord". En aquest sentit, ha destacat els valors que van desprendre de l'1-O, i ha encoratjat a la classe política a tornar a aquesta casella.

L'expresident ha estat autocrític, i ha afirmat que "no vam estar a l'altura de la ciutadania", fent referència al conflicte amb ERC que va prendre una alta tensió en la gestió de la Covid-19, però que es manté ara en format de guerra freda en la negociació per tancar el nou Govern i la presidència.

Torra: "És més important tenir un horitzó clar que no pas un Govern"

Final de l'acte de presentació del llibre de Quim Torra, 'Les hores greus'.

Final de l'acte de presentació del llibre de Quim Torra, 'Les hores greus'.

Arribada a la presidència

Per acabar la presentació del llibre, Quim Torra ha explicat com va ser escollit per presidir la Generalitat, fet que ni ell mateix s'esperava, tal com reconeixia en converses amb la seva mare. Li va trucar Puigdemont, quan era a Berlín just després de sortir de la presó, li va proposar i li va donar un minut per decidir-se. 

Després de dir que sí, Torra va dirigir-se cap a Berlín per gravar un vídeo amb Puigdemont, no sense abans explicar-li a la seva mare, qui li va respondre: "El pare estaria content, fes-ho, que nosaltres estarem tranquils".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem