El Tribunal Català de Contractes declara nul el contracte de manteniment de zones verdes

El contracte de manteniment de zones verdes es va adjudicar a quatre empreses el febrer de 2020 per un valor de 12 milions d'euros per quatre anys

L'Ajuntament de Sant Cugat ha declarat la nul·litat del contracte de manteniment de zones verdes, adjudicat a través de quatre lots el febrer de 2020 a quatre empreses per un valor de 12 milions d'euros per quatre anys. El motiu és que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha emès una resolució que anul·la el procediment d'adjudicació per defectes tècnics i instava a declarar la nul·litat del contracte.

Ara, l'Ajuntament de Sant Cugat haurà d'engegar una nova licitació del contracte i indemnitzar les empreses a qui es va adjudicar per compensar les inversions i millores que podrien haver fet. El Ple Municipal ha aprovat la nul·litat amb els vots a favor del govern d'ERC-MES, PSC i CUP i Ciutadans i l'abstenció de Junts per Sant Cugat.

Més info: 11 milions d'euros en quatre anys: el cost del manteniment de les zones verdes

El motiu que esgrimeix el Tribunal de Comptes per declarar la nul·litat és la falta d'un criteri objectiu per atorgar les puntuacions a les empreses i el canvi de valoració d'alguns criteris a posteriori.

Adjudicació a 4 empreses

El procés de contractació del manteniment de zones verdes es va iniciar el 2018 a través de quatre lots i l'adjudicació va arribar al febrer de 2020. El procés va ser engegat per l'anterior govern del PDeCAT i culminat per l'actual tripartit. Les quatre empreses seleccionades van ser Ambitec Servicios Abientales, Ferrovial, Jardineria El Cedre i Fundació Àuria.

Espais Verds del Vallès, que fins ara era l'encarregada del manteniment, va presentar un recurs contra el Tribunal de Contractes per l'adjudicació d'un dels lots.

L'òrgan supervisor ha donat la raó a Espais Verds del Vallès i ha assenyalat diverses errades en el procés d'adjudicació d'un dels lots i  que van propiciar una "vulneració dels principis d'igualtat i de no discriminació". El motiu és "la manca de motivació suficient de les puntuacions assignades".

Transparència

Segons el Tribunal, l'origen del problema és en els plecs de licitació elaborats el 2018 i les conseqüents puntuacions assignades a cada empresa. Per una banda, s'apunta que en l'informe tècnic d'adjudicació "no queda pal·lès d'on han sortit exactament les puntuacions" i que no es percep "la raonabilitat, racionalitat i proporcionalitat en la puntuació atorgada".

A més, també qüestiona que el pes de cada criteri variés en el moment de la valoració de cada empresa, sense que aquestes ho sabessin abans. "Aquesta actuació contravé de pla el principi de transparència que té com a objectiu garantir que no existeixi cap risc de favoritisme i arbitrarietat per part del poder adjudicador", resol.

I ara?

El regidor de Serveis Urbans de l'Ajuntament, Jose Gallardo, ha explicat que ja estan treballant en l'elaboració d'un nou contracte i en les indemnitzacions que s'hauran de pagar a Ambitec Servicios Abientales, Ferrovial, Jardineria El Cedre i Fundació Àuria per la nul·litat del contracte. A més, el manteniment dels espais verds ara ha de tornar a l'anterior empresa que se'n feia càrrec.

"Hem fet les reunions amb les diferents empreses implicades i estem treballant per resoldre el més ràpid possible les indemnitzacions i una nova adjudicació", ha explicat Gallardo.

Indemnitzacions milionàries

"L'Ajuntament de Sant Cugat es veurà obligat a pagar indemnitzacions als quatre adjudicataris i als 12 milions del contracte s'hauran d'afegir uns quants milions més per la falta de rigor que afirma el Tribunal de Contractes", ha lamentat Aldo Ciprián, portaveu de Ciutadans, que ha afegit que "no és normal que un contracte de 12 milions d'euros acabi a la trituradora".

Cristina Paraira, de Junts per Sant Cugat, ha recordat que el procés d'ajudicació es iniciar en el seu mandat, però que l'adjudicació final va arribar ja amb el nou govern. Paraira creu que no queda clar que el Tribunal de Contractes obligui a declarar la nul·litat dels quatre lots i no només del lot qüestionat.

Finalment, ha criticat la falta d'informació rebuda per part del govern: "No entenem com amb aquesta resolució tan greu i que no havia passat mai, no se'ns havia informat abans".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem