Valldoreix reivindica la perspectiva de gènere en les polítiques municipals

Les tres vocals dones han llegit un manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones en la sessió del mes de març

Les dones i el seu dret a viure en llibertat i de forma segura han sigut els protagonistes de la sessió de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix que s'ha celebrat aquest dijous 16 de març. Lluïsa Muñoz, Junts per Valldoreix, Susanna Casta, PSC i Susana Herrada, Junts per Valldoreix, han llegit un manifest consensuat per totes les forces polítiques amb representació a l'ens valldoreixenc per reivindicar els drets de les dones i la perspectiva de gènere en les polítiques municipals amb motiu del Dia Internacional de les Dones, celebrat el passat 8 de març.

Aquest manifest ha reivindicat la igualtat d’homes i dones en el món laboral i a la societat en general i han mostrat el compromís per la perspectiva de gènere en les polítiques municipals i han demanat la “complicitat” de totes les institucions i agents socials per fer possible els objectius del text.

Revisió de l'urbanisme a Valldoreix amb perspectiva de gènere

Precisament, la següent moció que s'ha aprovat en aquesta sessió ha fet referència a la revisió de l'urbanisme a Valldoreix per incloure la perspectiva de gènere. En la seva presentació, Ferran Margineda, CUP, ha demanat "aplicar una visió feminista a l'urbanisme" que es concretarà en formació al personal de l'administració i en un paquet de mesures per  integrar una mirada de gènere a les polítiques urbanístiques com ara pensar, per exemple, en infraestructures per al transport públic, ja que, segons ha dit, és un mitjà que fan servir majoritàriament les dones.

A més a més, Margineda ha afegit que es proposen marxes exploratòries de dones per valorar quins són els camins que poden ser "insegurs" per tal de poder millorar la seguretat i "gaudir" de l’espai públic de forma lliure.

Tots els partits l'han aprovat amb un vot favorable, però els respectius vocals de les diferents formacions han volgut fer les seves valoracions particulars. José Miguel García, Ciutadans, ha alertat que la sensació de seguretat ha tornat a disminuir amb dades anteriors a la COVID-19 i ha demanat que s'han d'aplicar altres mesures més enllà d'augmentar la il·luminació dels carrers. En aquest punt ha revindicat l'obertura de l’oficina de policia de barri, mesura que ha qualificat de una "promesa incomplerta" per l’equip de govern de Sant Cugat.

Més info: Sant Cugat planteja fer una subcomissaria de la Policia Local a Valldoreix

Jaume Santmartí (ERC) s'ha mostrat l’acord amb l’"urbanisme feminista" que figura a la moció, ha recordat la poca il·luminació d’alguns espais de Valldoreix, ha reivindicat la perspectiva de gènere a la ciutat i ha reclamat més "vies segures i transport" perquè la sensació de seguretat quedi garantida.

Susanna Casta (PSC) ha posat l’accés en la seguretat de les dones i s'ha advertit del fet que les dones tenen "por constant" i ha insistit en el fet que això no és just perquè fa que no visquin en llibertat. També ha recordat que, tot i que a Valldoreix no s’han produït violacions "no esperen que passi".

Susana Herrada, Junts per Valldoreix, ha matisat que ella afegiria a la proposta de les marxes que estiguessin acompanyades de policia o tècnic de seguretat i ha defensat que localitzar els punts insegurs de Valldoreix també beneficiarà persones "vulnerables" més enllà de les dones.

Can Monmany

L'altra moció destacada que s'ha aprovat a la Junta Veïns de Valldoreix aquest dijous ha estat la proposta d’acord per esmenar els errors existents en la formalització de la cessió de diferents finques de Monmany del 29 de març de 2012 -aprovada pel ple de la junta de veïns de 24 de maig de 2012-, entre l’EMD de Valldoreix, l’Ajuntament de Sant Cugat i eride 2005.

Més info: Llum verda a la requalificació urbanística de les zones verdes de Valldoreix

Aquesta proposta d'acord, segons ha explicat el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, és resoldre els "errors" que es van fer en el registre de les finques quan es va adquirir Can Montmany. Aquesta proposta d’acord s’ha aprovat per unanimitat de tots els partits polítics.

Modificació de crèdits

Per altra banda, la vocal de Junts per Valldoreix, Lluïsa Muñoz ha presentat l’aprovació de la modificació de crèdits per poder fer un contracte de serveis del programa de gestió d'expedients, un contracte serveis acollida Escola Bressol, un manteniment i neteja rieres i recollida d’animals morts. També la reparació de l’aire condicionat de sala informàtica de l'EMD. En total, tot això pujaria a 29.282,27 euros. S’ha aprovat per 4 vots a favor i 5 abstencions.

Sobre això per part de l'oposició, José Miguel García, Ciutadans, ha valorat específicament la contractació del programa de gestió d'expedients, ja que considera que millorarà la gestió documental de l’EMD de Valldoreix; Ramon Segura, ERC, es pregunta perquè es fa ara el càlcul de 42.000 euros del manteniment i neteja de la riera quan fa un mes amb l'aprovació del pressupost es va fixar en 35.000 euros.

Accions de Govern

Per últim, la sessió de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix del mes de març s'ha centrat en el Pla d'acció de comerç que, segons ha presentat Lluïsa Muñoz, Junts de Valldoreix, s'ha centrat en la preparació de Valldo Bars, una iniciativa de 13 comerços que oferiran tapes i beguda per un import d'entre 3,5 euros i 5 euros per captar clients de Valldoreix i d'altres punts de Sant Cugat, i altres qüestions com la targeta de fidelització dels comerços de Valldoreix que serà una realitat aviat i que encara queden cobrar 140.000 euros de Can Monmany, però que, segons la vocal, "sembla que està encarrilat".

Susanna Herrada, Junts per Valldoreix, ha informat que s'ha presentat el pont del canari que connecta el barri del Rossinyol amb el barri de l'EMD de Valldoreix i que s'ha incorporat dos tècnics a l'entitat i es va representar l'obra Némesis pel Dia de la Dona i ha convidat als ciutadans a assistir al cinema i a l'òpera, entre altres qüestions com que es continua amb la poda.

Més info: El nou Pont del Canari de Valldoreix ja és una realitat

Bernat Gibert, Junts per Valldoreix, ha recordat que es va celebrar la caminada per la igualtat i ha dit que va ser molt exitosa i es va poder reivindicar la igualtat entre home i dona.

També ha actualitzat com està el tema de la bomba de la piscina del complex i ha informat que el 15 d’agost es tancarà amb el compromís que l'1 d'octubre ja estarà en servei perquè puguin començar les extraescolars. També ha anunciat que el dimecres 29 de març se celebrarà la primera gala de l’esport al Club de Tenis Valldoreix i es guardonaran esportistes rellevants de Valldoreix o que s'han donat 2000 euros pel servei d'ajuda psicològica als joves de l'Insitut Arnau Cadell.

Josep Puig, president de l'EMD de Valldoreix, ha volgut comentar que segons el TOT Sant Cugat els valldoreixencs són els més orgullosos de la seva vila i fa una valoració de l'equesta de tots els barris de Sant Cugat. I ha recordat que a Sant Cugat no passa el mateix perquè "estan tenint molts problemes perquè hi ha moltes coses que no funcionen".

Més info: Els santcugatencs mantenen la nota de l'estat de la ciutat en un 6,6

Aquesta darrera intervenció ha sigut la que ha centrat més polèmica per part d'alguns vocals de l'oposició. Per a Susanna Casta, PSC, aquestes dades no li semblen prou rellevants perquè considera que tots els de Valldoreix estan contents de viure a la ciutat. Ramon Segura, ERC, ha recordat que el 90% de la població està satisfeta de viure a Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem