Valldoreix treballa en un nou projecte de centralitat de 13 milions d'euros

El nou govern de Valldoreix planteja una centralitat amb equipaments culturals i socials, descartant espai per a comerços

El govern de l'EMD de Valldoreix ha iniciat la feina per recuperar el projecte de centralitat amb l'objectiu que les obres puguin començar aquest mandat. El primer pas ha estat engegar un procés de participació perquè ciutadania i entitats pugin dir la seva sobre com hauria de ser i quins equipaments hauria d'acollir. El projecte de centralitat fa anys que es planteja i busca transformar l'entorn de plaça del Centre Cultural, a la rambla de mossèn Jacint Verdaguer. Tot i això, ha estat anys al calaix i ha patit modificacions rellevants, ja que inicialment es preveia una proposta amb una gran superfície comercial.

Més info: El projecte de centralitat de Valldoreix enfronta el govern amb l'oposició i les entitats

Ara, el govern valldoreixenc (Valldoreix Plural, ERC, CUP i PSC) ha presentat una nova proposta inicial que preveu tres grans edificis: un centre cívic polivalent, una biblioteca i un espai escènic i musical. A més hi hauria una gran plaça pública i aparcament i es descarta qualsevol espai per comerç. Tampoc hi ha previst fer habitatge, que s'ubicaria a l'altra banda de la rambla de Mossèn Jacint Verdaguer. Així, la idea és una centralitat social i cultural. 

La voluntat és impulsar el projecte, que tindria cost global d'uns 13,2 milions d'euros, per fases. La primera es vol iniciar abans d'acabar el 2027 i consistiria en una part del centre cívic polivalent (amb la intenció d'ubicar-hi l'Escola de Música) i de l'aparcament. Aquests 13 milions d'euros és una valoració i la intenció és que no només surtin de l'EMD, ja que s'espera que l'Ajuntament col·labori en l'espai de l'Escola de Música o que arribin subvencions de la Generalitat o la Diputació. 

Un nou pla d'equipaments

El projecte de la centralitat forma part d'una nova proposta de pla d'equipaments que ha elaborat el govern de Valldoreix i que ha presentat a les entitats. La idea és definir un pla consensuat i que defineixi les necessitats en infraestructures i equipaments de la vila pels pròxims anys. Ara, veïns i entitats poden fer arribar les seves propostes. Un cop recollides, l'EMD farà un disseny definitiu.

L'objectiu és aconseguir el màxim consens, tal com ha explicat el president Juanjo Cortés: "És un projecte de poble pel Valldoreix del futur. Busquem la complicitat i el suport de la ciutadania". A més, també es vol acordar amb l'oposició, especialment amb Junts. Com ha explicat el vicepresident Xavier Humet, el pla ha de donar resposta al "dèficit d'equipaments" de Valldoreix, però ha de ser "realista" en matèria econòmica. 

Un nou centre per Valldoreix

La centralitat és el gran projecte d'aquest futur pla d'equipaments. Aquesta és la proposta del govern, que és un punt de partida a partir del qual es podran incloure les propostes de la ciutadania:

  • Centre cívic polivalent (2.956 metres quadrats): espai social de la gent  gran, espai social per joves, Escola de Música, bar-restaurant, sala polivalent, hostal d'entitats i aules per a tallers.
  • Biblioteca (1.000 metres quadrats).
  • Espai escènic i musical (1.020 metres quadrats).
  • Plaça Cívica.
  • Aparcament (6.290 metres quadrats).

 

Els edificis s'ubicarien a la part més llunyana a Jacint Verdaguer. A més, el govern valldoreixenc defensa la polivalència de la proposta: "No tenim recursos per dedicar un únic edifici a una Escola de Música o només per entitats". A partir de les necessitats i propostes expressades per les entitats, es definiran els usos de cada espai. 

Aquest projecte comportaria el trasllat de Correus a la Casa de la Vila. A més, mentre duressin les obres, es buscarien alternatives per les activitats que es fan actualment a la Nau de Cultura, al casal d'avis o al casal cultural. 

L'edifici per l'Escola de Música

Una de les diferències amb l'anterior projecte de centralitat és que no es contempla comerç, ja que el nou govern entén que ja s'ha conformat una centralitat comercial a l'entorn i no és necessari més superfície comercial. A més, s'inclou una biblioteca al projecte. L'altra gran novetat és que es preveu el trasllat de l'Escola de Música en el futur centre cívic polivalent, que seria la primera part a construir.

La ubicació de l'Escola de Música de Valldoreix és una de les qüestions que genera debat al barri. Junts, que ostentava el govern en el mandat passat, defensa la construcció d'un edifici exclusiu per l'Escola de Música a l'espai del garden, al costat de la seu de l'EMD. Però, el nou govern veu inviable econòmicament destinar un edifici exclusivament a aquesta activitat. Per això, planteja encabir el centre en un espai polivalent on els usos són compartits. A més, exigeix a l'Ajuntament de Sant Cugat que pagui una part, ja que bona part dels alumnes de l'Escola de Música de Valldoreix són de la resta de Sant Cugat. 

Més info: Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix reclamen la construcció d'un nou edifici

Aquest serà un dels esculls que s'hauran de superar per arribar a un acord entre el govern i Junts, ja que la voluntat de l'actual equip de govern és arribar a un consens perquè el futur pla d'equipaments tingui una continuïtat més enllà del color dels governs. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem