Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix reclamen la construcció d'un nou edifici

Sandra Rovira, presidenta de l'AFA de l'Escola de Música de Valldoreix, i Joan Naval, membre de l'AFA, expliquen la situació de l'escola

L'Escola de Música Municipal de Valldoreix porta 25 anys formant a infants i joves del municipi. Des dels seus inicis a la Casa de Cultura fins a l'actualitat al costat de l'EMD de Valldoreix, les famílies denuncien que l'escola no ha disposat d'unes instal·lacions que compleixin els requisits necessaris d'una escola de música. Davant d'aquesta situació, la comunitat educativa reclama la construcció urgent d'un nou edifici que els permeti desenvolupar el projecte educatiu en "condicions dignes" i denuncien que l'espai actual acumula problemes "d'insalubritat i inaccessibilitat" pels gairebé 300 infants que acull.

Més info: Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix reclamen el nou edifici

L'anterior govern de Junts a Valldoreix va apostar per la construcció d'un nou edifici per l'escola, situat a l'espai del garden i valorat en gairebé dos milions d'euros. Entitats cultural de Valldoreix es van oposar al projecte i reclamaven un edifici polivalent per encabir més activitats. I el nou govern, integrat per Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP, aposta per definir un nou pla d'equipaments per determinar les necessitats de la vila. A més, emfatitzen que l'EMD no es pot fer càrrec d'una inversió d'aquesta envergadura i reclamen que l'Ajuntament assumeixi una part, ja que molts alumnes de l'escola són de fora de la Valldoreix. 

Amb tot, les famílies han denunciat reiteradament el mal estat de les instal·lacions actuals, que consideren que no són aptes per la formació i suposen un risc pels infants. De fet, han portat les seves queixes a la Junta de Veïns de Valldoreix en reiterades ocasions.

Més info: Pas endavant amb divergències per a la rehabilitació de l'Escola de Música de Valldoreix

Els inicis de l'escola a l'EMD

Quan l'Escola de Música va estrenar les instal·lacions actuals al costat de l'EMD, "ja es va veure que no es complien les necessitats que requeria una escola de música", explica Sandra Rovira, presidenta de l'AFA de l'escola. Aleshores, es va posar sobre la taula la possibilitat de comprar el terreny de l'antic garden en previsió de construir un nou edifici.

Sandra Rovira: "[Amb les instal·lacions de l'EMD] ja es va veure que no es complien les necessitats que requeria una escola de música"

L'EMD va comprar el terreny i per solucionar aquesta situació "urgent", de manera provisional, Sandra Rovira explica que es va decidir llogar dos mòduls, però com eren insuficients van anar instal·lant-ne més. Així, ara part de l'escola funciona en mòduls prefabricats.

Un terreny adquirit i un Pla d'Equipaments pendent d'aprovació

Joan Naval, pare de l'Escola de Música de Valldoreix i membre de l'AFA, explica que una vegada es va comprar el sòl, es va tramitar un pla especial urbanístic per definir els paràmetres de la possible ampliació. Així doncs, l'EMD va adquirir el terreny i, a través de l'Ajuntament de Sant Cugat, es va aprovar aquest pla especial. En paral·lel, es va tramitar el Pla d'Equipaments de Valldoreix.

L'EMD de Valldoreix va aprovar provisionalment el Pla d'Equipaments 2018-2028, però tal com diu Joan Naval: "Va haver-hi unes al·legacions per part d'una sèrie d'entitats culturals i no es va acabar aprovant definitivament". Actualment, l'equip de govern vol tornar a iniciar un nou Pla d'Equipaments per definir les necessitats de la vila.

Joan Naval recorda que l'anterior govern de Junts a Valldoreix va impulsar un concurs d'idees per definir com havia de ser el nou edifici de l'Escola de Música de Valldoreix a l'espai del garden. Però per qüestios administratives es van anar allargant als terminis i va arribar el canvi de govern a l'EMD, on des del juny govern Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP, que aposten per un replantejament del pla d'equipaments abans d'impulsar cap projecte. 

Per tant, ara com ara, tal com expressa Joan Naval: "Tenim un sòl adquirit, el planejament vigent preparat i un Pla d'Equipaments que ja preveia l'ampliació de l'edifici, aprovat provisionalment pel 2018-2028, però que li faltaria aquesta última empenta de l'aprovació definitiva".

La situació amb l'actual govern

Joan Naval explica que la resposta que han rebut per part de l'actual govern no els ajuda a avançar: "Ens han dit que volen repensar tot el tema d'equipaments i fer un nou pla, començant des de zero. Per tant, tirant per terra tot el fet fins ara".

Sandra Rovira valora tota la feina feta fins ara: "El que hem estat treballant des de fa molt de temps amb un equip mixt entre la vocal d'educació, els pares, el tècnic de l'EMD i la direcció de l'escola de música és la necessitat de construir un edifici que compleixi els requisits mínims pel que fa a l'arquitectura, l'accessibilitat i la seguretat".

Sandra Rovira: "...construir un edifici que compleixi els requeriments mínims pel que fa a l'arquitectura, l'accessibilitat i la seguretat"

"Inseguretat, insalubritat i innaccessibilitat" a les instal·lacions

Joan Naval assegura que les instal·lacions de l'escola acumulen problemes "d'inseguretat, insalubritat i inaccessibilitat". Sandra Rovira detalla la situació explicant que les aules són molt petites i que no hi ha ventilació, d'altra banda, també tenen problemes d'inundacions quan plou que es tradueixen en problemes d'insalubritat. A més, "hi ha una vorera molt estreta que està a tocar, sense cap barana, d'una carretera amb molt de trànsit i amb vehicles que passen molt ràpid", explica Naval. Sandra Rovira també posa èmfasi a la inaccessibilitat: "Si tenim un nen amb cadira de rodes sí que hi ha un circuit de rampa a l'edifici, però per entrar als mòduls no, ni tampoc per entrar als lavabos de fora".

Aula subterrànea sense ventilació i amb problemes d'insalubritat. FOTO: arxiu.

Aula subterrània sense ventilació i amb problemes d'insalubritat. FOTO: arxiu.

L'opció d'un nou edifici polivalent

Des que es va proposar la construcció d'un nou edifici per l'Escola de Música es va posar sobre la taula l'opció de construir un edifici polivalent, perquè altres entitats culturals poguessin fer-ne ús també. Sandra Rovira no ho veu un obstacle: "Si aquest edifici ha de ser més gran i que s’aprofiti perquè hi hagi espai per altres entitats culturals, fantàstic. La responsabilitat del tècnic de cultura, de la direcció de l’escola de música i dels pares eren resoldre les necessitats urgents de l’escola, però si s’ha de fer un edifici més gran que requereixi una mica més d’inversió, fantàstic, de fet l’espai ho permet".

Més info: Neix Valldoreix Plural i Cultural per reivindicar equipaments culturals

Per la seva banda, Joan Naval afegeix: "En els plecs ja es va dir que es contemplava una sala polivalent força gran amb accés independent, perquè pogués ser utilitzada per qualsevol altra entitat cultural. Allò que es volia fer donava resposta a les demandes d’altres entitats culturals i és el que ara no es vol ni finalitzar".

Sandra Rovira: "Si aquest edifici ha de ser més gran i que s’aprofiti perquè hi hagi espai per altres entitats culturals, fantàstic"

"L'escola de música no es nega ni està en contra, en absolut, a la construcció d'un edifici polivalent. El que sí que és veritat és que tenim una necessitat urgent i volem atacar aquest problema, perquè tenim 291 nens i nenes petits en unes condicions que no compleixen cap requisit per una escola de música, volem cuidar el projecte, és això", emfatitzen.

El possible cofinançament amb l'Ajuntament per la construcció del nou edifici

Juanjo Cortés, president de l'EMD, explica que el govern està recapitulant tota la informació i que ja hi ha data per trobar-se i parlar el tema de manera conjunta. No obstant això, diu que s'ha de gestionar el bé comú de la vila: "Valldoreix té una escola de música pròpia amb un abast municipal, no diem que no puguin venir alumnes de la resta del municipi, estem encantats amb el projecte educatiu, però considerem que l'Ajuntament ha de participar de les despeses generals amb aquest percentatge altíssim d'alumnes de tot el municipi. Tots dos hem de ser corresponsables". De fet, Cortés va assegurar que és impossible que l'EMD pugui abordar una inversió de dos milions d'euros: "Ens tancarien l'EMD". Cal recordar que el pressupost anual de l'administració valldoreixenca és d'uns 9 milions d'euros,

Juanjo Cortés: "...considerem que l'Ajuntament ha de participar de les despeses generals amb aquest percentatge altíssim d'alumnes de tot el municipi"

Optimisme de cara al futur

Sandra Rovira es reafirma en la seva postura: "Som optimistes, el que volem és trobar la via, volem trobar l'escletxa i volem sobretot que no es polititzi l'Escola de Música. Som optimistes i creiem que trobarem la manera, estic absolutament convençuda que un govern d'esquerres no permetrà que això se'n vagi en orris. Un govern d'esquerres no permetrà que 291 alumnes, més de mil persones afectades, esperem quatre anys més. Em diuen que soc molt optimista". Joan Rovira afegeix que ell firmaria ara mateix per aquests quatre anys: "El que demanem nosaltres no és excloent, en cap cas, amb el que pugui demanar qualsevol entitat cultural, sembla que s'hagi comprat aquest discurs i això és el que no entenem".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem