Professorat i alumnes santcugatencs ocupen l'Ajuntament a l'inici del Ple

L'Assemblea de Docents de Sant Cugat ha presentat un manifest que es convertirà en moció al proper Ple del mes de juny

Els manifestants s'han desplaçat des de la plaça d'Octavià fins l'Ajuntament. FOTO: C. Caballé Els manifestants s'han desplaçat des de la plaça d'Octavià fins l'Ajuntament. FOTO: C. Caballé
Membres de l'Assemblea han llegit el Manifest al Ple Municipal. FOTO: C. Caballé Membres de l'Assemblea han llegit el Manifest al Ple Municipal. FOTO: C. Caballé
Els manifestants han ocupat l'Ajuntament sense provocar incidents. FOTO: C. Caballé Els manifestants han ocupat l'Ajuntament sense provocar incidents. FOTO: C. Caballé
Més de 200 persones, entre docents, pares i alumnes, s'han concentrat aquest dilluns 21 de maig a la tarda a la plaça d'Octavià per protestar contra les retallades en educació. Els manifestants, amb samarretes grogues que posaven de manifest els diferents motius de la protesta, s'han dirigit a l'Ajuntament, on se celebrava el Ple Municipal del mes de maig.

L'objectiu era presentar, durant el torn de precs i preguntes de la ciutadania, el manifest elaborat per l'Assemblea de Docents de centres públics de Sant Cugat en el que es reclama un "ensenyament de qualitat", que no es vegi constantment "atacat per les retallades", i que no suposin "un empitjorament de les condicions laborals dels docents". Un manifest que compta amb el suport del PSC, ICV i la CUP, que han intentat entrar-ho com a moció, però que ha quedat fora per estar fora de termini. Amb tot, s'ha mantingut que es presentarà en aquest format al proper ple del mes de juny.

A la mateixa hora, l'alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, ha convocat una roda de premsa d'urgència per explicar que "Sant Cugat és un dels ajuntaments de tot l'entorn que fa un esforç més gran en educació amb un pressupost anual de més de 10 milions d'euros". En aquest sentit, i després d'escoltar el manifest i les preguntes dels cinc representant de l'Assemblea al Pla, Conesa ha respost que "jo puc parlar en nom de l'Ajuntament de Sant Cugat, i coincidim amb molts dels punts que apunteu en el vostre manifest, però no puc parlar ni en nom de la Generalitat ni de l'Estat". També ha volgut destacar que "heu de ser més objectius, i ser conscients de l'esforç que fa Sant Cugat per mantenir una educació pública de qualitat".

Roda de Premsa de l'Alcaldessa
En la seva intervenció pública davant els mitjans de comunicació, Mercè Conesa ha destacat que, a Sant Cugat, "el pressupost d'Educació, lluny de minvar, ha crescut un 20% en els darrers 5 anys". igualment, ha manifestat la voluntat del consistori de "fer sostenible el sistema de llars d'infants municipals salvaguardant la qualitat del servei".

Conesa també ha remarcat que alguns dels canvis introduïts a les llars d'infants de Sant Cugat van encaminats a "homologar el funcionament amb la resta de bressols de Catalunya" fet que permetria, "que 42 noves famílies de Sant Cugat tinguin una plaça a una llar d'infants pública". igualment, ha criticat que "el govern de l'estat hagi suprimit la partida dedicada a l'educació dels 0 als 3 anys, que ha obligat a la Generalitat a reduir les aportacions pel manteniments de les llars d'infants".

Llegeix aquí el manifest presentat per l'Assemblea de Docents dels centres públics de Sant Cugat.

La protesta
La concentració de professors, pares i alumnes d'escoles públiques de Sant Cugat ha començat a les 17.30 hores a la plaça d'Octavià. Des d'aquest indret s'han desplaçat fins a la porta de l'Ajuntament, on s'hi celebrava, a partir de les 18.30 hores, el Ple Municipal corresponent al mes de maig.

Just abans de començar el torn de precs i preguntes de la ciutadania, els manifestants han cridat els seus lemes a les portes de l'Ajuntament. Frases com "Prou retallades a l'educació", o "Què passa, què passa, Artur està de guasa!", i han mostrat els cartells en els que es podien llegir frases com "No retalleu el meu futur", portat pels nens, o "Els nens i les nenes també retallen, i ho fan millor que vosaltres".

Cinc representants de l'Assemblea han estat els encarregats d'entrar al Ple Municipal per fer lectura del manifest. Durant el torn de precs i preguntes, els manifestants que aguardaven a la porta, han accedit a l'Ajuntament, i els cossos de seguretat han hagut d'acordonar la zona per a que no accedissin al Ple.

La cacerolada, els xiulets i les consignes han convertit la Sala de Plens en un espai impracticable, i després d'un intent per fer-los fora de l'Ajuntament, els manifestants han fet una sentada pacífica. Els crits i l'escàndol, han estat a punt de fer que el Ple se suspengués. Amb tot, un cop els representants han sortit per explicar als manifestants com havia anat, s'han retirat també pacíficament, sense provocar cap incidència, i emplaçant a tots els assistents a participar de la vaga convocada per demà dimarts, 22 d'abril, per tots els centres educatius públics des dels 0 anys fins als centres universitaris.

Balanç
Al finalitzar l'acte, tres professores del centre l'Olivera, han valorat positivament l'èxit de la convocatòria. "S'han escoltat les nostres demandes, i sobretot, hi ha hagut molta unió entre tots els que estàvem a fora", ha assenyalat Bibiana Fontanet. Amb tot, ha apuntat que "les respostes que ens han donat no tenien res a veure amb el que nosaltres veníem a demanar".

Sandra Pérez ha apuntat que Mercè Conesa els ha anunciat que "Jaume Baulena, de Serveis Territorials del Vallès, està disposat a dialogar amb nosaltres, però no hi ha data; ens toca esperar".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem