L'Alzheimer (I)

El diagnòstic té un impacte en l'entorn de la família que esdevé un gran pilar per sostenir i atendre a la persona.

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, cada any es diagnostiquen a Espanya 40.000 nous casos de persones afectades per la malaltia d'Alzheimer. A Catalunya, hi existeixen més de 86.000 casos. Segons la Fundació Pasqual Maragall, actualment hi ha 46 milions de persones afectades per demència. Si les dades de prevalença es mantenen, l'any 2050 es preveu que hi haurà 130 milions de persones afectades.


La malaltia d'Alzheimer és una de les primeres causes de demència neurodegenerativa al món. Suposa una afectació de les capacitats cognitives que repercuteixen en l'autonomia i funcionalitat de la persona.


El principal factor de risc per patir un Alzheimer és l'edat, de manera que com més edat, més probabilitats de presentar la malaltia. Així doncs, la prevalença del 4% en persones entre 65 i 74 anys augmenta fins al 30% en majors de 85 anys.


El símptoma característic és la pèrdua progressiva de memòria per fets recents, que pot anar acompanyada també de dificultats per trobar les paraules, per percebre o reconèixer l'entorn, persones o objectes o per planificar-se. Aquesta pèrdua progressiva de capacitats interfereix en les activitats de la vida diària de la persona i sempre representa un canvi respecte al nivell de funcionament previ.

 
Comentaris

Destaquem