L’augment de malalties respiratòries, tot un repte

Superats els pitjors moments de la COVID-19, els centres sanitaris han hagut de fer front a l’increment de malalties respiratòries amb prevenció, equipament i més dedicació del personal

La COVID-19 ha deixat de ser la principal preocupació dels centres sanitaris de Sant Cugat i ara se centren en l’increment de malalties respiratòries provocades per altres virus que han aflorat després de la pandèmia.

Els sanitaris s’adapten

A l’Hospital Universitari General de Catalunya, el director mèdic, Joan Izquierdo, ha explicat que en relació amb els pacients amb COVID persistent, estan fent un “seguiment molt acurat d’ells per tal seguir la seva evolució”. Pel que fa als pacients pediàtrics, a conseqüència de les diverses onades de bronquiolitis (VRS), el servei d’Urgències ha adoptat mesures “canviant els circuits, per fer més curts els temps d’espera”. A les plantes d’hospitalització pediàtrica s’estan utilitzant les ulleres d’alt flux (equip de ventilació a pressió) també a les habitacions. Actualment, s’estan enregistrant unes 6.000 consultes al mes, un gran percentatge d’elles són degudes al VRS. El pacient respiratori adult té un circuit especial i diferenciat a la seva arriba a Urgències, amb sala d’espera específica i aïllament fins a tenir el resultat de les proves PCR múltiplex viral.  L’augment de malalties respiratòries ha comportat reforçar l’equip de pneumòlegs amb un nou projecte de creixement per a 2023.

Al Policlínic Torreblanca, la Dra. Montserrat Bosque, col·legiada núm. 8.544 COMB i pediatra, pneumòloga i al·lergòloga al centre ha explicat que es van haver d’adaptar espais i dispositius per poder atendre els pacients i es va enfortir el servei d’urgències, les àrees pediàtriques i pneumològiques, a més d’obrir i potenciant consultes de telemedicina.


Al Centre Sanitari Can Mora, Ana Raño, pneumòloga, ha afirmat que la demana durant la tardor i l’hivern de pacients amb malalties respiratòries va créixer de forma “exponencial” i el centre s’ha adaptat amb més dedicació del personal i prescripció de medicació broncodilatadora, antiinflamatòria i evitar la preinscripció d’antibiòtics, excepte en aquells col·lectius de risc als quals se’ls han aplicat eines diagnòstiques com la radiografia toràcica o l’espirometria com a mesures de control. A pediatria, la Dra. Emmanuelle Salvi ha format equip amb la fisioterapeuta pediàtrica, Laura Constantí per abastar de forma més completa i multidisciplinària a tots els infants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem