Sant Cugat estudiarà la possibilitat de municipalitzar la gestió de l'aigua

La moció de la CUP-PC i ICV-EUiA s'ha aprovat amb el suport unànime de tots els partits

L'Ajuntament de Sant Cugat s'ha compromès aquest dilluns 20 de juliol a crear una comissió d'estudi de la municipalització de la gestió del servei de l'aigua. La moció presentada per la CUP-PC i ICV-EUiA ha rebut el suport de totes les forces municipals amb representació al Ple.

L'altre acord a què s'ha arribat és a organitzar una audiència pública per sotmetre a informació i debat ciutadà el model de gestió de l'aigua a la ciutat, que compti amb la presència de persones i col·lectius especialitzats en la qüestió, així com d'agents que actualment gestionen el servei.

 

A Catalunya només un 20% dels municipis gestionen directament l'aigua sense externalitzar-la, però la tendència remunicipalitzadora de l'aigua cada vegada és més gran. Ciutats com París, Budapest, Buenos Aires, Berlin o La Paz; i a altres a Catalunya com Mataró, Manresa o Arenys de Munt són exemples de què es pot gestionar amb èxit el servei de l'aigua des de l'administració. Sorea té la concessió del servei d'aigua fins al 2017.

"Els serveis públics han d'estar en mans públiques"

Els quatre regidors de CUP-PC a l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Aquest és el principal argument que la CUP-PC dóna per defendre la seva postura. Assenyala que el cicle de l'aigua respon a un model mercantil que ha convertit l'accés i el sanejament de l'aigua en un procés que beneficia unes poques empreses en detriment del medi i la seva població: "Els beneficis no han d'anar a multinacionals, sinó que han de servir per reinvertir i per abaratir preus en molts casos", ha explicat Ignasi Bea.

Roser Casamitjana, portaveu d'ICV-EUiA, ha apuntat que "el rebut d'aigua està molt per damunt de la mitjana del territori, amb un augment d'un 145% els últims anys" i ha assenyalat que "estem absolutament d'acord en iniciar aquest procés amb la participació de la ciutadania".

Pel que fa a la resta de partits, Álvaro Benejam, del PP, ha dit que "els serveis públics han d'estar ben gestionats, siguin públics o privats. Però la gestió de Sorea no és bona". Pere Soler (PSC) ha donat suport a la moció i ha afegit que "hauria de ser Promusa qui assumís la gestió de l'aigua". ERC-MES també s'ha posicionat a favor de la moció: "Apostem per la gestió directa dels serveis públics", ha subratllat Èric Gómez. Aldo Ciprián (C's), en consonància amb la resta de partits, s'ha mostrat disposat a debatre l'assumpte: "Si municipalitzant el servei és millor, estarem a favor que es faci". Finalment Cristina Paraira (CiU) ha anunciat que el seu partit està disposat a revisar la gestió de l'aigua encara que ha recordat que "això no vol dir que nosaltres estiguem a favor de municipalitzar".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem