80.000 litres d'oli reciclats en 6 anys

L'Ajuntament ofereix el servei de recollida d'oli des del 2011

El servei de recollida d'oli domèstic, per tal de reciclar-lo i evitar que es tiri per l'aigüera, es va instal·lar a Sant Cugat l'any 2011. Des de llavors, ha recollit un total de 79.016 litres que s'han pogut convertir en biodièsel evitant, així, la contaminació de milers de litres d'aigua. 

I és que llençar l'oli per l'aigüera, a banda de provocar taps a les canonades i causar greus problemes a les bombes i filtres de plantes depuradores, pot afectar a l'ecosistema. En cas que l'oli arribi al riu, es crea una capa superficial impermeable que afecta l'intercanvi d'oxigen, afectant així, els éssers vius. Es calcula que un litre d'oli pot contaminar 10.000 litres d'aigua. Així doncs, tenint en compte aquesta dada, en els últims sis anys s'ha evitat la contaminació de 790.160.000 litres d'aigua. 

Per contra, si aquest residu contaminant es recull adequadament, es pot convertir en biodièsel. La seva reutilització redueix en un 80% les emissions d’anhídrid carbònic i disminueix les emanacions de CO2 i altres partícules nocives a l’atmosfera. Amb un litre d’oli usat es pot obtenir gairebé un litre de biodièsel. 

El reciclatge d'oli en xifres

Des de la posada en marxa del servei, un total de 9.982 llars santcugatenques han demanat el bidonet per reciclar l'oli. Una xifra que representa la meitat de la població local, tenint en compte que a Sant Cugat es calcula que hi ha 18.000 llars, aproximadament. 

Pel que fa a la recollida de litres d'oli, el gràfic inferior mostra un clar augment de l'ús d'aquest servei des de la seva posada en marxa. Si al 2011 es van recollir 740,25 litres, el 2016 s'ha tancat amb 18.720 litres d'oli recollits; dels quals 16.038 litres s'han recollit en els contenidors situats al municipi i 2.682 litres, als punts verds locals, on també es pot deixar. Pel que fa al punt verd, només s'han enregistrat els litres d'oli recollits durant el 2016.

En aquest sentit, des de l'Infonet consideren que aquestes xifres "són bones". Si bé és cert que entre el 2014 i el 2015 s'ha enregistrat una baixada, les "xifres són bastant estables".
 

Els bidonets es poden recollir a l'Oficina de Sant Cugat Sostenible, situada a la plaça de Barcelona. Una vegada el bidonet s'ha omplert, es diposita en un dels 8 contenidors situats al municipi o a cada districte. L'empresa Recicloil és l'encarregada de recollir els bidonets plens de cada contenidor i tornar a reposar els buits. I és que un cop una persona deixa el seu bidonet ple, el mateix contenidor entrega un de net i buit.

Pel que fa als contenidors de bidonets, els que més litres recullen són els dos que estan situats al centre del municipi, davant del CAP del carrer de la Mina i al pàrquing del Mercat de Torreblanca.

Sant Cugat i el procés Agenda 21

L'Oficina Sant Cugat Sostenible, on es troba Infonet, és un servei municipal que es va crear amb la constitució del procés Agenda 21, impulsat l'any 2001.

L'Agenda 21 té com a principal objectiu detallar diverses accions a realitzar per fer de Sant Cugat un municipi amb un model de desenvolupament sostenible

Després de la cimera de Rio de Janeiro, celebrada l'any 1992 i de la signatura de la carta d'Aalborg, que Sant Cugat s'hi va adherir l'any 1996, els municipis europeus es van comprometre a ser més respectuosos amb el medi ambient.

Ja al 2005, Sant Cugat aprovava el Pla d'Acció Local i la creació de la Comissió de seguiment de l'Agenda 21.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem