L'Ajuntament defensa que la rua dels Tres Tombs és compatible amb el benestar animal

El regidor de Benestar Animal assegura que es va intentar complir amb el protocol

El regidor de Benestar Animal de l'Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Carol, ha assegurat en declaracions al TOT que la rua dels Tres Tombs és "perfectament compatible" amb el benestar animal. Així ho ha assegurat després de la denúncia pública de la Plataforma Animalista de Sant Cugat, que va detectar casos "patiment" entre els cavalls i situacions d'estrès i por.

Més info: La Plataforma Animalista documenta el "patiment" dels cavalls a la rua dels Tres Tombs

"Jo no vaig veure casos concrets d'estrès, però no em correspon a mi valorar-ho; sinó a la veterinària i als experts en conducta equina. Desconec si un cavall té o no estrès en un moment concret", ha destacat Francesc Carol, que afegia: "Pel que ens ha arribat, exceptuant algun cas concret d'un cavall es posés nerviós, no va haver situacions de por generalitzada".

Sobre si els cavalls pateixen o no durant la rua, ha indicat: "No soc veterinari per saber si van patir. Això ho han de dir els experts".

Francesc Carol: "No estem parlant d'una cursa de braus"

 

El regidor de Benestar Animal considera que en cas que algun caval patís una situació d'estrès, s'hauria d'analitzar si pot participar en una rua d'aquestes característiques i ha fet aquesta comparació: "En el moment de la benedicció també hi ha gossos i gats. Si tens un gos que es posa nerviós en les aglomeracions, no l'hauries de portar; però no vol dir que tots els gossos es posin nerviosos".

"Mentre es mantingui el protocol i s'estigui a sobre per evitar qualsevol maltractament o estrès, aquestes festes són compatibles amb el benestar animal. No estem parlant d'una cursa de braus o del que pot passar a Sevilla amb cavalls a 50 graus tirant grans carros", ha assenyalat.

El compliment del protocol

Francesc Carol ha destacat que el fet d'incoporar dos protocols de benestar animal a la festa és un "avenç" respecte a edicions anteriors. A més, ha assegurat que van "intentar" complir amb tot el protocol, davant la denúncia de la Plataforma Animalista sobre incompliments d'alguns dels punts.

Així, ha destacat que hi havia una veterinària, que es va mantenir "una distància gran" entre orquestra i cavalls, que es va modificar el recorregut per la pluja, es va posar aigua al principi i al final del recorregut i que es va comprovar el pes dels carros. Una de les denúncies de la PAS és que la veterinària havia d'estar especialitzada en el tractament de cavalls, cosa que segons Carol no s'estableix al protocol.

Tot i això, el protocol de la Universitat Autònoma especifica que "és  imprescindible  que  el  veterinari  responsable  del  benestar dels animals tingui experiència clínica amb cavalls". També estableix que "si  algun  cavall  mostrés  signes  de  por,  incomoditat  o  dolor,  el  veterinari responsable del benestar dels animals informarà al responsable de la festa, que hauria de procedir a interrompre la participació del cavall". Cap cavall va ser retirat de la rua durant el recorregut.

"A Santiago Rusiñol vam aturar el recorregut i vam esperar a portar un camió amb sorra perquè estava mullat, per garantir la seguretat dels cavalls i les persones", afegeix.

La caiguda d'un cavall

"Lamentablement el recorregut nou va incloure la plaça d'Octavià i ens hem adonat que hi ha un punt que rellisca molt, que és on va caure el cavall. Per sort no es va fer res i la veterinària va acudir ràpidament. Potser la plaça d'Octavià no s'hauria d'incloure en el recorregut", reflexiona.

De fet, un dels punts del protocol era comprovar anteriorment el recorregut per determinar si hi havia zones amb perill de relliscades.

Millores de cara al futur

El regidor ha reconegut que "segur que hi ha coses a millorar". Així, s'ha compromès a convocar una taula amb entitats animalistes, organitzadors, veterinaris i experts en comportament per fer un seguiment dels protocols i poder canviar els aspectes necessaris per futures edicions.

Sigui com sigui, Carol considera que la rua dels Tres Tombs es pot seguir celebrant sense que es posi en risc el benestar dels cavalls participants.

 
Comentaris

Destaquem