La Plataforma Animalista documenta el "patiment" dels cavalls a la rua dels Tres Tombs

La Plataforma Animalista de Sant Cugat denuncia el patiment dels cavalls durant la rua de Sant Antoni i intimidacions d'alguns participants

La Plataforma Animalista de Sant Cugat ha denunciat públicament l'incompliment del protocol de benestar animal durant la rua dels Tres Tombs, celebrada el passat diumenge 19 de gener. L'entitat animalista ha posat de manifest el patiment dels cavalls durant la rua, que va acabar amb la caiguda d'un dels animals.

A través de diverses imatges, la PAS posa de relleu les situacions d'estrès, por i incomoditat dels cavalls durant el recorregut. Marta Guàrdia, membre de la plataforma, explica al TOT que van constatar repetidament símptomes i moviments dels cavalls que denotaven una estat d'estrès i nerviosisme.

"És incompatible organitzar una rua d'aquestes característiques sense generar estrès. Es poden fer millores, però sempre hi haurà patiment dels animals", destaca Guàrdia. Alhora, denuncia el fet que es dugui a terme sobre asfalt: "És terrible". "Clarament hi ha patiment", sentencia.

Més info: Protesta animalista en la rua dels Tres Tombs

El regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, ha defensat que la rua és "perfectament compatible" amb el benestar animal i que es va intentar complir amb tot el protocol.

Més info: L'Ajuntament defensa que la rua dels Tres Tombs és compatible amb el benestar animal

Caiguda d'un cavall

La PAS posa d'exemple la caiguda d'un cavall a la plaça d'Octavià. "Incomprensiblement, enlloc de retirar aquest carruatge per poder explorar el cavall, l’han reenganxat immediatament per continuar la rua sense cap mena de revisió", denuncia l'entitat.

"El cavall que ha relliscat a Octavià es troba en perfecte estat", va assegurar l'Ajuntament a través de les xarxes socials.

Protocol de benestar animal

Enguany, la comissió de Sant Antoni Abad i l’Ajuntament de Sant Cugat es van adherir als protocols de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Federació Catalana dels Tres Tombs per garantir el benestar del animals durant la festa. Tot i això, segons ha documentat la Plataforma Animalista, el protocol no s'hauria complert.

"Ens va alegrar que l'Ajuntament s'adherís al protocol, però gairebé s'han incomplert més punts dels que s'han complert", assegura Marta Guàrdia. Un dels punts en què incideixen és que el veterinari present "no tenia experiència" en el tractament de cavalls ni el "material adequat". A més, "va anar la meitat del recorregut damunt d'un carruatge, sense comprovar l'estat dels animals durant la rua".

Aquests són els punts del protocol que s'haurien vulnerat, segons la PAS:

  • No presència d’un veterinari amb experiència clínica amb cavalls i amb material per atendre els animals en cas de ser necessari.
  • No supervisió del veterinari de les condicions de transport, càrrega i descàrrega dels èquids.
  • No supervisió de les condicions dels cascs
  • No supervisió del comportament dels animals durant el recorregut de l festa per tal d’identificar tant signes de por com d’incomoditat o dolor.
  • No interrompre la participació dels cavalls que mostren signes de por, incomoditat o dolor.
  • No comprovar del recorregut que han de fer els cavalls per verificar que no hi hagi cap lloc on els cavalls puguin relliscar o lesionar-se.

"Intimidació"

A més, la Plataforma Animalista ha denunciat que algunes de les companyes de l’entitat que es trobaven documentant l’acte van rebre "intimidacions" per part d’alguns dels participants. " Van fer servir els cavalls a tal finalitat [intimidar], posant en perill no només les voluntàries sinó algunes famílies que es trobaven a la vora".

Una membre de la PAS estava enregistrant la rua, sense interactuar amb els participants, quant dos persones la van "acorralar amb els cavalls". "És molt perillós i també van acorralar una família que era allà", denuncia Marta Guàrdia, que afegeix: "Hem d'aguantar que ens increpint, estem acostumats".

La PAS posarà a coneixement de l'Ajuntament de Sant Cugat aquesta situació per tal que impedeixi la participació en futurs esdeveniments a les persones implicades en la intimidació.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem