Andrés Ares: “Ara tenim l’oportunitat d’arreglar el barri entre veïns i veïnes”

El membre de l’entitat s’entrega a cada plaça, carrer, veí i veïna del barri amb la voluntat de cohesionar-lo i vetllar pel seu bon funcionament

Andrés Ares fa set anys que presideix un dels barris més vells i el més poblat de Sant Cugat. En el veïnatge, situat entre el terme municipal de Cerdanyola i el Monestir, hi resideixen 18.000 habitants entre els tres barris que el formen: el del Monestir, Sant Francesc i un tram del de Sant Magí. El santcugatenc que fa 33 anys que viu a l’avinguda de Cerdanyola ha viscut diverses transformacions. La zona ha de viure en els pròxims anys el canvi definitiu per l’anunci de l’Ajuntament que ha aprovat un pla d’estratègies urbanes al barri del Monestir amb la idea de millorar i resoldre problemes endèmics que s’arrosseguen des de fa temps. 

Avui en dia quina és la principal reclamació del barri? 

Ara mateix falten places d’aparcament i una millor neteja dels parcs, jardins i alguns carrers. 

És que alguns carrers del barri es desperten amb caques de gos i trastos vells. Hi ha incivisme al barri? 

Hi ha gent incívica que treu el seu gos i no recull les caques, hem demanat a l’Ajuntament que no doni més informació i que es dediqui a multar els incívics.

Tornant a l’aparcament, en quin lloc es podria habilitar? 

La idea seria fer un aparcament en uns terrenys abandonats a la zona de Sant Francesc i un altre als Jardins del Monestir, que es coneixen com el campito.

Quines altres preocupacions teniu? 

Des del barri estem preocupats perquè la gent jove de la zona ha de marxar a altres llocs perquè l’habitatge social s’està quedant curt. Hi ha edificis mig abandonats a la mateixa avinguda de Cerdanyola i al carrer del Vallès que podrien ser edificis d’habitatges protegits. És una reivindicació que continuem demanant. A més, i si Sant Cugat arriba als 100.000 habitants, el quart CAP s’hauria de construir al barri. També ens preocupen les dues pistes de Sant Francesc: una funciona molt bé i l’altra funciona a mig gas, fet pel qual se li hauria de donar un impuls. Una solució seria cobrir-ne una per fer activitats esportives, d’entitats, festes de barris o inclús el carnestoltes de Sant Cugat, amb un espai cobert guanyaríem. A més, caldria mirar alguns carrers de Sant Francesc que són un desastre i falten fonts a alguns parcs per als nens. 

Però en els darrers anys també ha arribat gent jove? 

Sí, està arribant gent jove d’altres zones de Sant Cugat, ja que als seus barris els habitatges són més cars i aquí els pisos són una mica més econòmics. Ara ja no queda habitatge buit a la zona!

L’Ajuntament ha aprovat un projecte per desenvolupar un pla de millora al barri. Què us sembla? 

Hem estat en contacte amb partits polítics i encara que s’han fet coses i s’han millorat carrers i l’enllumenat, queda molt per fer. En aquesta legislatura s’ha de fer aquest pla, en aquest barri.  

Us sentiu discriminats en comparació amb altres barris de Sant Cugat? 

Tampoc diria discriminats, és un dels barris més vells del poble. El nostre és un barri molt especial i en petit comitè és veritat que ens queixem de la neteja, que la gent deixa mobles al carrer. El que necessitem és que la nostra alcaldessa estigui més amb nosaltres i sigui conscient de les nostres problemàtiques.

Seria important per als veïns que l’avinguda de Cerdanyola és vianantitzés? 

És molt complicat perquè a l’avinguda de Cerdanyola entren i surten dels pàrquings 1.000 i escaig cotxes, passen camions d’escombraries i línies de bus. Tot i això s’hauria de fer alguna intervenció de millora. Ara fa alguns anys, es van arranjar les voreres, però actualment amb el comerç i la restauració han quedat estretes. Qualsevol persona que hi passi caminant pot veure que les voreres s’han quedat petites. El millor és consensuar amb tots els veïns per saber què els agradaria. Jo això ho vaig demanar en un consell de barri i es va aprovar, però es va quedar allà i no s’ha fet. També al carrer de Sant Llorenç les voreres són molt estretes i al campito s’ha de fer una reforma total, els jocs on juguen els nens han quedat molt vells, gairebé no hi ha ningú, fins no fa gaire hi havia botellón, algun tema de drogues... s’ha quedat una mica abandonat.

Tenint en compte que és el barri més poblat del municipi, quins equipaments fan falta? 

Un poliesportiu; un nou equipament social per a les entitats, ja que el Xalet Negre s’ha quedat petit perquè hi ha moltes associacions; una nova residència per a gent gran, de manera que s’hauria d’ampliar la que hi ha al carrer de Santa Rosa o demanar-ne a la Generalitat una de nova, que evidentment seria per tot Sant Cugat, i el CAP.  

Hi ha lloc al barri per construir les demandes d’aquests equipaments? 

Entorn de Sant Francesc i del campito, en aquestes zones hi ha espais molt grans, també a la mateixa avinguda de Cerdanyola amb Torre Blanca hi ha una casa abandonada i edificis a punt de caure al carrer del Vallès.

L’avinguda de Francesc Macià fa de barrera perquè els santcugatencs no comprin o passegin al barri? 

Sí que fa de barrera. El pla de mobilitat havia de fer una modificació de tot això i integrar a través d’una plaça o un element de transició per millorar la connexió. Està clar que tal com està ara no facilita que la gent passi més. La solució seria que els cotxes passessin per sota de la rambla del Celler fins al carrer del Camí de la Creu, però és un projecte molt ambiciós.

La convivència entre el veïnat i el comerç i la restauració és bona? 

La convivència és molt bona, hi pot haver casos puntuals, perquè de vegades costa passar per la vorera i s’hauria de delimitar cada zona per evitar aquests problemes. Aquí el comerç és molt viu.

Veient l’activitat comercial i la llargada de l’avinguda de Cerdanyola, aquesta via és la més comercial? 

Si parles amb els comerciants, ells estan contents, el comerç funciona molt bé i només queden dos locals disponibles. 

Els veïns del barri del Monestir són prou reivindicatius? 

La sort que tenim ara és que treballem amb xarxa i ara no són les reivindicacions de fa 20 anys. Fa dues dècades els carrers estaven sense asfaltar, sense voreres, i faltaven serveis. Ara, i gràcies a les reivindicacions dels veïns, a la democràcia i a la implicació dels partits, els barris es van millorant, si comparem fotos de com era abans i com és ara, no té res a veure.  

Durant anys heu estat etiquetats com el barri de la immigració, aquesta fase ja està superada? 

Jo diria que és el barri on més immigració hi ha de tot Sant Cugat, però és un col·lectiu que no crea problemes. Depèn d’amb qui parlis l’etiqueta està superada i depèn amb qui parlis encara no.  

Recentment heu tancat la Festa Major, al barri li cal una activitat com aquesta? 

Fent aquest tipus d’activitat crees cohesió social i xarxa i intentes aportar nous projectes i objectius, la gent descobreix coses i llocs que no sabien que existien. Ha vingut molta gent a les activitats i persones noves d’altres barris. S’ha de seguir donant-li suport.  

Quina petició fa al veïnat? 

Jo demano als nostres veïns i veïnes que abans que es tanqui el projecte de la modificació del nostre barri es passin per l’associació de veïns i diguin la seva. Amb les seves propostes i les necessitats que ells sàpiguen, les podem traslladar a la ciutat i es poden fer modificacions abans que s’aprovi el projecte. Ara tenim l’oportunitat d’arreglar el nostre barri entre els veïns i les veïnes.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem