Buscallà: "No volem que la vida d'un pacient afectat de Parkinson s'aturi per la malaltia"

El 13è Concert Solidari del Rotary recaptarà diners per l'Associació Catalana del Parkinson de Sant Cugat

L'Associació Catalana del Parkinson de Sant Cugat és l'entitat beneficiària del 13è Concert de Música per la Solidaritat, organitzat pel Rotary Club. L'espectacle, protagonitzat per Los Auroras i Fusió Simfònica, tindrà lloc el 27 de febrer, a partir de les 21 h, al Teatre-Auditori. Els diners recaptats seran per la delegació santcugatenca de l'Associació del Parkinson.

Més info: Los Aurora i Fusió Simfònica, protagonistes del 13è concert solidari del Rotary

Parlem amb la presidenta de l'entitat, Mercè Buscallà, sobre l'activitat que fan i la situació dels malalts de Parkinson. I fa una crida per sumar voluntaris a l'associació per tal de poder atendre més pacients.

Tenen la seu a la Casa de Cultura i l'horari d'atenció al públic és els dilluns i dimecres de 10 a 13 h. Es pot contactar amb ells per telèfon (670099743) o per correu electrònic. Una de les seves demandes és poder disposar de l'espai més hores a la setmana per poder atendre més pacients.

Com se suma a l'Associació Catalana del Parkinson a Sant Cugat.

Fa més de quatre anys que soc voluntària i m'hi vaig afegir perquè el meu marit té Parkinson. Gairebé tothom que col·labora amb l'Associació és perquè tens algun afectat a la família. Això et fa obrir els ulls i, com que ell hi anava, jo volia ajudar.

Quina és la tasca de l'Associació?

Donem suport a quaranta usuaris, que veuen com les activitats i l'atenció rebuda els facilita la gestió de la seva vida i tota la seva malaltia. El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que relacionem amb la tremolor de les extremitats, però aquesta no és la seva veritable cara. No volem que la vida de cap pacient afectat de Parkinson s'aturi per culpa de la seva malaltia.

"És una malaltia molt dura, tant pels pacients com pels seus familiars"

És molt més que tremolor.

El Parkinson principalment provoca degeneració física, alteració de la mobilitat, depressió i tristesa, causada principalment pels baixos nivells de producció de dopamina. És una malaltia molt dura, tant pels pacients com pels seus familiars.

Afecta especialment a persones grans?

És una malaltia freqüent en persones grans, però també pot afectar persones molt joves. Nosaltres atenem a joves que pateixen Parkinson. Per aquest motiu es vol crear un programa especial d'acció per a pacients joves de la nostra ciutat, ja que les seves problemàtiques són diferents de les que tenen els pacients més grans.

Per què serviran els diners que recapteu amb el Concert Solidari?

A part de l'aportació econòmica, la divulgació que hem fet gràcies al Rotary ha estat genial. Hem pogut donar-nos a conèixer més i explicar més la nostra realitat. Els diners serviran per fer el programa especial per atendre les persones joves.

"La rehabilitació és molt important"

Què oferiu a l'Associació?

Donem suport tant per la part física com la psicològica. Tenim una fisioteràpia que els fa treballs físics per rehabilitar-se i ajuda a moure les extremitats. Psicològicament també donem suport, amb una logopeda, musicoteràpia que els ajuda a vocalitzar, tallers d'artteràpia per moure les mans, jocs de taula que els van bé per comptar... I una psicòloga. Necessiten animar-se, parlar, expressar les incomoditats que tenen per la malaltia.

És molt important tota aquesta rehabilitació pels malalts de Parkinson?

La rehabilitació és molt important perquè els ajuda al dia a dia a caminar millor, aixecar-se... I també s'ajuden i es donen suport els uns als altres. Es relacionen amb més persones i això anima al pacient. Compartir la malaltia amb altres persones que la pateixen és el millor. Malauradament no hi ha molts llocs per fer rehabilitació, a Sant Cugat només som nosaltres.

Per què ha de venir un pacient de Parkinson a l'Associació?

Ens agradaria que molta gent que tingui Parkinson almenys ho vingués a provar. Normalment, el que ve a provar-ho es queda. El que costa més és que vinguin per primera vegada perquè al principi és difícil acceptar la situació. Les conseqüències no apareixen de cop i el malalt es va degradant a poc a poc: primer una mica de tremolor, mals d'ossos, les articulacions...

"Hi ha més desconeixement que amb altres malalties"

Com ho viu la família?

Com que al principi és lent, penses que ja es pot portar. Però quan es va agreujant, és diferent. El deteriorament al principi és molt lent i els fàrmacs funcionen. Però a partir dels cinc anys la medicació ja no és tan efectiva. I per la família és més dur. Per això un cop al mes fem una xerrada als familiars, perquè poden explicar-se i veuen que tots tenim els mateixos problemes.

Hi ha molt desconeixement sobre el Parkinson?

Jo crec que hi ha més desconeixement que amb altres malalties. El malalt de Parkinson potser ho viu més a casa i pensa que fent uns exercicis ja van fent... El metge el primer que et diu són els fàrmacs que necessites i cada vegada en prens més i, potser, pensen que amb això ja en tenen prou.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem