Castanyes i disfresses conviuran un any més a Sant Cugat

La ciutat acull la Castanyada i Halloween, dues tradicions que fa anys que es retroalimenten

Castanyes i disfresses conviuran un any més a Sant Cugat pel cap de setmana de La Castanyada i Halloween. Les dues festes se celebren la vigília de Tot Sants (en anglès, Hallows’ eve). Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats, que coincideix amb la tradició pagana que celebrava la fi de la collita i del bon temps. Es pren castanyes, panellets i moniatos, i moscatell.

Les teories sostenen que l’orígen de Halloween prové de la celebració de fi de collita celta anomenada Samhain (“fi de l’estiu” o “assemblea amb els morts” en gaèlic/irlandès), d’arrels paganes. Es creu que els tratges i màscares es farien servir per allunyar els mals esperits. Aquesta tradició més propera a la màgia hauria arrelat al nord-oest de la península, sobretot a Galícia i Astúries. Els immigrants irlandesos van transmetre aquesta tradició als Estats Units i el Canadà, on va quedar fortament arrelada fins avui dia. Més endavant, a causa del cine i les sèries de televisió, la tradició va tornar a Europa i als Països Catalans es va barrejar amb La Castanyada. Tot Sants, Halloween, el Samaín a Galícia o el Dia dels Morts de Mèxic tenen per tant un mateix significat: el culte als morts.

Més info: Lupe Díaz (castanyera): “Halloween no ha fet mal a La Castanyada perquè són diferents"

A Sant Cugat fa més de 40 anys que La Castanyada va tornar a sortir al carrer, entre altres coses perquè no hi ha llar de foc a les cases per a fer les castanyes i la gent les va a buscar a les parades. A les escoles s’ensenya la figura de la castanyera i la tradició culinària d’aquesta data. A més, en l’última dècada han augmentat les disfresses durant el 31 d’octubre, una activitat molt llaminera per a la canalla. Així, a la ciutat s’organitzen activitats amb motiu de les dues tradicions.

Més info: Consulta les parades de castanyes i moniatos que hi ha enguany a Sant Cugat

Visita al cementiri

El Cementiri de Sant Cugat obrirà el cap de setmana del 29 i 30 d’octubre i el dia de Tot Sants, 1 de novembre, de 9 a 18 h ininterrumpudament. Els dies 22 i 29 d’octubre i 1 de novembre hi haurà servei especial d’autobús. S’espera que vagin 9.000 persones al Cementiri en els dies previs i posteriors a Tot Sants.

Activitats per La Castanyada a Sant Cugat

La ciutat organitza esdeveniments per celebrar La Castanyada i Halloween durant el cap de setmana. Diverses entitats i fins i tot particulars han fet propostes.

Concerts

El Cafè Belgrado organitza el Halloween Fest durant el cap de setmana i fins dilluns, amb concerts cada dia.

Activitats infantils

Dimarts 1 hi haurà un taller de Halloween a les 10 h al Museu del Còmic.

Túnel del terror

Al carrer de Pompeu Fabra de Mira-sol diverses cases organitzen túnels del terror la nit del 31 d’octubre. Tot va començar amb un grup d’amics que decoraven la casa i es disfressaven i la gent els demanava de veure-ho.

Més info: Uns veïns de Mira-sol triomfen amb el seu túnel del terror per Halloween

Visita guiada

El Museu del Monestir organitza dissabte 29 a les 17 h una visita guiada on s’explicarà com vivien els monjos Tots Sants i el Dia dels Difunts, i com Sant Cugat va esdevenir un lloc d’enterrament sagrat.

Espectacles

Dissabte 29 a les 18 h i diumenge 30 a les 12, titelles de Halloween a Can Ninot. Dijous 3, conta-contes de La Castanyada, a les 17:15 h, al Biblioaccés Vall d’Or.

Misses i pregàries

Les misses de Tot Sants, l’1 de novembre, al Monestir seran a les 9 h, 12 h, 13:15 h i 20:30 h. A les 11 h i a les 19 h se’n faran en castellà. Al Cementiri de Sant Cugat, a les 11 h, la Parròquia també farà una pregària pels difunts.

La Castanyada i Halloween a Sant Cugat. FOTO: Arxiu TOT

La Castanyada i Halloween a Sant Cugat. FOTO: Arxiu TOT

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem