La ciutadania de Sant Cugat es mobilitza per atendre les persones més vulnerables

Centenars de joves s'han mobilitzat per donar suport a les persones més vulnerables durant el confinament

L'estat d'alarma i el confinament per frenar l'expansió del coronavirus ha posat en dificultats moltes persones grans i amb mobilitat reduïda a Sant Cugat. Col·lectius vulnerables que, en aquest context, veuen agreujada la seva situació. Impossibilitat d'anar a comprar o baixar la brossa són, entre altres, algunes de les realitats que viuen.

A banda de la tasca de l'Ajuntament de Sant Cugat, s'han impulsat nombroses iniciatives solidàries des de la ciutadania per donar suport a les persones més vulnerables. Centenars de voluntaris s'han posat a la seva disposició a través de diverses xarxes de suport.

Han sorgit diverses xarxes d'ajuda i entitats com la Creu Roja o Càritas també s'han bolcat.

Més info: Augmenten les famílies que demanen ajuda a Càritas

Anar a comprar aliments, a la farmàcia...

Una d'elles és la Xarxa de Suport de Sant Cugat, impulsada per l'Aplec Jove i que ja compta amb més de 250 persones voluntàries. Una xarxa que ofereix ajuda per a les persones grans o en risc i a totes aquelles famílies que no poden sortir de casa.

"El mateix dia en què es va decretar el confinament, ens vam reunir i vam decidir que s'havia de donar resposta perquè hi havia molts casos de gent gran que no podia sortir de casa per fer la compra, etc. Volíem donar resposta a totes les necessitats i organitzar-nos des del poble", explica Alba Guerrero. Ja han cobert més d'una vuitantena de casos de persones amb necessitats.

"Els joves hem d'arribar on no arriben les institucions"

La xarxa ofereix tasques de suport veïnal com recollida d’escombraries, repartiment de recursos i menjar, cura de les mascotes o canguratges per  famílies que han d’anar a treballar. També ofereixen assessorament laboral i suport psicològic.

"Els joves hem d'arribar on no arriben les institucions", explica Guerrero. Des de l'Aplec fan una crida a la solidaritat de la ciutadania per interessar-se per les necessitats dels seus veïns més vulnerables. "Estem molt contentes perquè hi ha hagut molta resposta de gent del poble, ha arribat molta gent amb ganes d'ajudar. Hi ha moltes ganes d'ajudar a la gent que ho necessita", celebra.

Més info: Així viu un matrimoni de més de 80 anys el confinament

Es pot contactar amb aquesta xarxa de suport veïnal, tant per sol·licitar ajuda com per oferir-se com a voluntari, al telèfon 631 66 40 15. "El telèfon  no hi ha dia que s’aturi", assegura el col·lectiu, que també fa seguiment de les persones a les que ha donat suport.

Suport a veïns de La Floresta i Les Planes

A La Floresta també va néixer un grup de suport a les persones vulnerables del barri, impulsat per veïns del Bloc Florestà i que ja arriba també a Les Planes i a Mira-sol. La xarxa va estar impulsat per sis o set persones i ara ja sumen una cinquantena de voluntaris disposats a donar un cop de mà.

"Principalment, les persones que estem atenent, són gent gran de Les Planes. Depèn d'on visquis hi ha un afegit d'aïllament important", explica Joan Rosés, membre de la iniciativa, que explica les tasques que fan: "Canguratge de famílies que han de treballar o famílies monoparentals; anar a fer la compra a gent gran; anar a la farmàcia; a passejar gossos...".

"Hi ha un sentiment de comunitat a tot arreu"

A més, també hi ha persones que col·laboren fent mascaretes amb l'empresa Robin Hat. "S'ha de posar en valor que hi ha moltes micro xarxes veïnals. El veí sap que té un senyor gran al costat i se'n cuida. Hi ha un sentiment de comunitat a tot arreu", assenyala Rosés.

Es pot contactar amb aquesta xarxa de suport veïnal, tant per sol·licitar ajuda com per oferir-se com a voluntari, al telèfon 626 16 28 90.

Coordinació amb l'Ajuntament

Una de les tasques que han fet aquestes xarxes veïnals és el repartiment de les targetes moneder de l'Ajuntament de Sant Cugat pels infants amb beques menjador. I és que aquests grups treballen de manera coordinada amb Serveis Socials.

"Amb els serveis públics no en tindrem prou i no podrem arribar a totes les demandes", explicava la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, que explicava com funcionava: "Ens hem coordinat amb els voluntaris, que ens ajuden en el repartiment d'aliments, recollida de brossa... Els donarem una autorització perquè es puguin desplaçar".

Més info: Gibert, davant el confinament: "Serveis Socials donarà suport a tothom qui ho necessiti"

"La ciutadania santcugatenca és molt solidària", destacava Gibert. "Tenim molt clar que en aquests moments de crisi, on no arriba la institució, on no arriba el govern és on arriba el poble, fent xarxa amb les veïnes i suport mutu", explicaven des de l'Aplec Jove.

 
Comentaris

Destaquem