Clam per la protecció de Torre Negra 20 anys després de l'atac al Pi d'en Xandri

L'acte commemoratiu de les dues dècades de la marxa unitària per la protecció de Torre Negra s'ha celebrat aquest 25 de març

Entitats de cultura popular i ciutadania de Sant Cugat del Vallès s'han tornat a citar, 20 anys després de l'atac al Pi d'en Xandri, per reivindicar la protecció de Torre Negra. Ho feien aquest dissabte, 25 de març, en l'acte central de la commemoració de l'atac a un dels símbols més representatius de la ciutat el 2 de febrer d'ara fa dues dècades.

L'acte se celebrava a la rambla del Celler on les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat, com ara fa vint anys, han estat present per donar suport a la reivindicació. D'aquesta manera, bastoners, gegants, caparrots i diables, entre altres, han amenitzat l'espera fins al moment de l'acte oficial.

Les entitats de cultura popular han participat de l'acte  FOTO: Ale Gómez

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, ha volgut felicitar "a totes aquelles persones que han reactivat la reivindicació", afirmant que "si no reivindiquem, no avancem, i reivindicar per millorar sempre és positiu". Igualment, ha refermat el "compromís ferm" de la ciutat amb Torre Negra, mostrant-se "orgullosa del sentiment cívic, social i reivindicatiu de protecció de la natura que té la nostra ciutadania".

En el torn de paraula l'ha seguit Jordi Torrijos, cap de l'àrea de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sant Cugat, qui ha explicat com es van viure aquells moments, ara fa dues dècades, recordant també la ferma aposta de l'alcalde Aymerich per salvar el pi després de l'agressió.

S'ha inaugurat l'exposició dels dibuixos al pavelló FOTO: Ale Gómez

Tot seguit s'ha fet lectura del manifest dels vint anys de la marxa unitària per la defensa de Torre Negra per part del Col·lectiu Pi d'en Xandri +20, impulsors de la commemoració. Un manifest que ha començat recordant que fa vint anys el pi d'en Xandri "va resistir la pitjor agressió que ha rebut mai; l'agressió de la mà de l'home", esdevenint "un símbol pel futur que molts volem, on el territori no és sols una mercaderia".

Un manifest reivindicatiu, recordant les múltiples sentències que posen traves a la protecció de Torre Negra. "Avui no posem en dubte el compromís polític de l'Ajuntament, però demanem una actuació més creativa i coordenada".

La mostra es pot visitar fins al 2 d'abril FOTO: Ale Gómez

En aquest sentit, han demanat que es redueixi l'accés de cotxes i se substitueixi l'asfalt del carrer de Sant Crist per un paviment menys agressiu; que es revisin els expedients i llicències relacionades amb les activitats que es desenvolupen a l'àmbit de Torre Negra; que hi hagi diàleg; que hi hagi diàleg amb els centres esportius i educatiu per prevenir futures agressions; una actuació coordinada amb l'Ajuntament de Cerdanyola per la gestió integral de la conca de la riera de Sant Cugat; i un pla de gestió que integri els esforços de protecció més enllà de la defensa jurídica.

"Vint anys després, encara reivindiquem: ni cases ni vials, a torre negra i rodals", tancava el manifest.

L'organització al costat del Pi ideat pel TOT Sant Cugat  FOTO: R. Grau

En acabar la lectura, els participants en l'acte s'han dirigit al Pavelló tres on s'ha inaugurat l'exposició dels dibuixos que ara fa vint anys es van pintar a les escoles de Sant Cugat amb motiu de l'atac al pi d'en Xandri. Una exposició que es podrà visitar fins al 2 d'abril.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem