Consens en què "hi ha un problema amb l'habitatge" en la presentació del Món Sant Cugat

El Celler Modernista ha estat escenari de la presentació de l'11a edició de la revista, dedicada a la situació de l'habitatge a Sant Cugat

La situació de l'habitatge a Sant Cugat és l'eix central de la nova edició (l'onzena) de la revista Món Sant Cugat - editada per Totmedia patrocinada per l'Ajuntament de Sant Cugat-, i ho ha estat també de l'acte de presentació de la publicació, celebrada el dijous, 8 de juliol, al Celler Modernista, conduida per Xavier Grau, director del Món Sant Cugat. L'acte s'ha pogut seguir en directe al canal de YouTube del TOT.

Més info: Ja a la venda la onzena edició del Món Sant Cugat dedicat a l'habitatge

Presentació Món Sant Cugat. Foto: Bernat Millet.

Un acte que ha comptat amb la participació del Grup Mediterrània, que ha inaugurat i ha clausurat la presentació amb dues breus actuacions.

Coneixent més a Xavier Bosch

A més, abans d'esdevenir un espai de reflexió sobre la situació de l'habitatge a Sant Cugat, la presentació del Món Sant Cugat ha comptat també amb una breu conversa entre la directora general del TOT Sant Cugat, Laura Grau, i el periodista i escriptor santcugatenc Xavier Bosch, protagonista de l'entrevista central d'aquesta 11a edició de la revista.

Durant l'acte, Bosch ha destacat que l'èxit de vendes de la seva darrera novel·la li desperta "més ganes d'escriure la següent". També ha respost un test ràpid, en el qual ha afirmat que Sant Cugat és la millor ciutat per viure; s'ha definit irònicament com a simpàtic i modest o ha explicat que l'homofòbia el treu de polleguera. 

Laura Grau i Xavier Bosch en la presentació del Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Laura Grau i Xavier Bosch en la presentació del Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Xavier Bosch ha escollit Angela Merkel quan Laura Grau li ha demanat un nom polític i 'Laura', de Lluís Llach, quan se li ha demanat per una cançó. A més ha definit la independència com a "necessària" i a Messi com a l'home que li ha donat "més plaer".

La situació de l'habitatge a Sant Cugat, a debat

El reportatge central del Món Sant Cugat número 11 ha estat traslladat al Celler Modernista, amb un debat entre el tinent d'Alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge i Sostenibilitat Francesc Duch; Mariona Sòria, representant del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat; i Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris. Tot plegat sota la moderació de la directora adjunta del TOT Sant Cugat, Àgata Guinó.

La recepta per abaixar els preus de lloguer

Homedes ha assenyalat que "la recepta per poder abaixar els preus de lloguer és augmentar l'oferta", i ha explicat que ara per ara això no existeix. A més, ha apuntat que, per a ell, regular els preus del lloguer no és una bona solució, ja que "encara limitarà més l'oferta".

Per la seva banda, Mariona Sòria considera que "molta gent es beneficiarà de la regulació dels preus de lloguer", i ha destacat que "fer habitatge públic no ha de ser l'única solució". De totes maneres, ha afirmat que els topalls de la regulació a Sant Cugat és igualment molt alt.

"Volem que Sant Cugat sigui una ciutat per poder-hi viure"

El tinent d'alcaldia d'Habitatge, Francesc Duch, ha explicat que el Govern vol que "Sant Cugat sigui una ciutat per poder-hi viure", de la qual cosa ara mateix el municipi "té una mancança". En aquest sentit, Duch ha destacat que cal fer més habitatge públic i regular els preus.

El director general d'Amat Immobiliaris ha destacat que hi ha consens en què "hi ha un problema amb l'habitatge", més enllà de les possibles solucions per fer-hi front.

Debat sobre habitatge en la presentació del Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Debat sobre habitatge en la presentació del Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Substitució de la població

Segons les xifres, el 50% dels habitants de Sant Cugat no hi són nascuts, la qual cosa indica que hi ha un gran moviment de població. En aquest sentit, Sòria ha afirmat que cal "definir quina societat volem", i ha destacat que "el problema de la substitució" és que no genera tant d'arrelament i implicació amb el teixit associatiu de la ciutat.

"Per solucionar la problemàtica, primer hem de definir quina societat volem"

Francesc Duch, en la mateixa línia, ha afirmat que "el problema és greu", i ha destacat que "molta gent ha de marxar de Sant Cugat", i ha apuntat que cal lluitar per evitar-ho.

Per Homedes, però, "no només l'habitatge condiciona" el moviment de població, tot i reconèixer que és una de les causes principals.

Les solucions a la problemàtica

El tinent d'alcaldia ha apuntat que cal "reinventar-se, repensar i reconstruir" per fer front als problemes de l'habitatge, mentre que per Sòria cal "reeducar en el model de propietat", i impulsar cooperatives d'habitatge: "M'agradaria que Sant Cugat s'atrevís amb aquestes fórmules".

El director general d'Amat ha explicat que "cal ser més flexibles" i potenciar, per exemple, l'ús de locals comercials per a usos d'habitatge: "Hi ha molts locals comercials que fa anys que no s'utilitzen". En aquest sentit, ha explicat que "és una qüestió de voluntat política".

Unes paraules de l'alcaldessa, Mireia Ingla

Per cloure l'acte, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha volgut "felicitar el TOT per escollir l'habitatge com a tema central del Món Sant Cugat, una revista d'aquestes que es cou a foc lent". Ingla ha apuntat que "l'especulació de l'oferta i la demanda ha comportat un augment dels preus. I exclou considerar l'habitatge com a un dret". En aquest sentit, Ingla ha dit que el titular del reportatge central del Món és encertat: "Viure a Sant Cugat és un somni i un repte".

L'alcaldessa, Mireia Ingla, en la presentació del Món Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

L'alcaldessa, Mireia Ingla, en la presentació del Món Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

De fet, l'alcaldessa va assenyalar que és important que la problemàtica de l'habitatge "es visibilitzi". A més, ha explicat que la situació actual de l'habitatge a Sant Cugat "exclou a molta gent". Per això, ha explicat que "el preu de l'habitatge ha comportat una constant substitució poblacional, la qual cosa provoca que estigui havent-hi una elitització de la ciutat".

En aquest sentit, Ingla ha afirmat que farà el possible "perquè els nens i nenes de Sant Cugat tinguin l'oportunitat de poder viure a Sant Cugat", i ha destacat que "la ciutat del 2030 no pot fer-se cometen els errors del passat". Per això, es va mostrar relativament optimista: "Encara hi som a temps".

Una revista amb molts més continguts

Per bé que el reportatge sobre l'habitatge a Sant Cugat i l'entrevista a Xavier Bosch són els pals de paller de la nova edició del Món Sant Cugat, la revista compta amb altres continguts interessants i treballats a foc lent, com una peça pel 100è aniversari del Celler Cooperatiu -actual Celler Modernista-; reportatges sobre els Castellers de Sant Cugat, que enguany celebren 25 anys, sobre l'Aula d'Extensió Universitària, que arriba a la vintena, o sobre la Creu de terme del Monestir.

A més apareixen artistes destacats, com Paco Minuesa, autor de la portada d'aquesta edició, el fotoperiodista Mané Espinosa; i altres santcugatencs com Jordi Gonzàlez, Sofia Roma, Joan Franquesa, o el recentment desaparegut, Arcadi Oliveres, entre molts altres continguts per conèixer Sant Cugat i el seu món més a fons.

La revista Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

La revista Món Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Aconsegueix el teu exemplar

Compra el Món Sant Cugat per només 8 € o fes-te’n subscriptor per 15 €/any (Inclou l’enviament al teu domicili de les dues edicions anuals). Més informació o compra d’edicions anteriors a: www.monsantcugat.cat, al 93 590 86 00, a administracio@totmedia.cat o a les oficines del TOT Sant Cugat, al carrer de Sant Antoni, 42. De venda també als quioscs i llibreries de la ciutat.

Més info: Ja a la venda la onzena edició del Món Sant Cugat dedicat a l'habitatge

Revista Món Sant Cugat

Revista Món Sant Cugat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem